Anasayfa , Haberler , Ölüm Orucundaki Trans Tutsak Meclis Gündeminde

Ölüm Orucundaki Trans Tutsak Meclis Gündeminde

AHM|06.02.2018|Ölüm orucunun 12. gününü geride bırakan trans tutsak Diren Coşkun için HDP milletvekili Erdal Ataş soru önergesi verdi.

HDP milletvekili Erdal Ataş, sağlıklı ve ücretsiz geçiş süreci talebiyle ölüm orucuna başlayan trans tutsak Diren Coşkun’u meclis gündemine taşıdı. Adalet Bakanı Abdülhamit Gül’ün cevaplaması için verilen soru önergesinde “Basına yansıyan haberlere göre, Tekirdağ 2 No’lu Cezaevi’nde kalan tutuklu trans Diren Coşkun, Ağustos ayından itibaren tutuklu bulunmaktadır. Cezaevi’nde insan onuruna aykırı pek çok uygulamaya maruz kaldığını ve bundan kaynaklı üç defa intihar girişiminde bulunduğunu belirten Coşkun, ameliyat ve tedavi hakkının engellenmesi üzerine 25 Ocak 2018 t arihinden itibaren ölüm orucuna başladığını duyurmuştur” ifadelerine yer verildi.

Ataş, Adalet Bakanı Abdülhamit Gül’ün cevaplaması için soru önergesi verdi. Soru önergesinde Ataş, şu ifadelere yer verdi; Ataş, Adalet Bakanı Gül’ün cevaplaması için şu soruları sordu; 1- Trans tutuklu Diren Coşkun’un ölüm orucuna başladığından bilginiz var mıdır? 2- Ölüm orucuna başlayan trans tutuklu için herhangi bir girişimde bulunacak mısınız? 3- Cinsiyet kimlikleri farklı olan bireylere yönelik cezaevlerinde herhangi bir çalışmanız var mıdır?

Ne olmuştu?

Geçtiğimiz Ağustos ayında başka bir işlem için gittiği Diyarbakır Adliyesi’nde hakkında tutuklama kararı olduğu gerekçesiyle tutuklanan trans aktivist Diren Coşkun daha sonra Tekirdağ’a sürgün edilmişti. Burada bir tabutlukta tecrit koşullarında tutulan Coşkun „Burada insan onuruna aykırı birçok uygulamaya maruz kalıyorum. Üzerimizdeki ağır tecridin kaldırılması, gasp edilen ameliyat ve tedavi hakkımın iadesi için bedenimi ölüme yatırıyorum. 25 Ocak’tan beri ölüm orucu eylemine başladığımı demokratik kamuoyunun bilgisine sunuyorum” diyerek eylemini duyurmuştu.

Türkiye’de farklı gerekçelerle tutuklu bulunan onlarca trans tutsak her yıl cezaevi çalışanları tarafından psikolojik ve fiziksel işkenceye hatta tecavüze varan insanlık dışı uygulamalara maruz kalıyor. Adalet Bakanlığı ise trans öz örgütlenmelerinin çabalarına rağmen hiç bir adım atmazken cezaevi içerisinden sağlıklı bilgi akışını da önlemek için elinden geleni yapıyor.