Home , Haberler , Selahattin Demirtaş`ın Tahliyesine Red Kararı

Selahattin Demirtaş`ın Tahliyesine Red Kararı



HABER MERKEZİ |01.12.2018|Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi`nin HDP eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş için, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi`nin 18. maddesine dayanarak  `hak ve özgürlüklere getirilen sınırlamalar ancak öngörülen amaçlar için uygulanabilir` içerikli 18. maddesinin ihlal edildiğini vurgulayarak, serbest bırakılması yönünde karar almıştı.
Bunun üzerine Selahattin Demirtaş`ın avukatları yargılandığı Ankara 19. Ağır Ceza Mahkemesi’ne tahliyesi için başvuruda bulunmuştu. Başvuruyu değerlendiren mahkeme 2 yıldır tutuklu bulunan ve AİHM’in tahliye edilmeli dediği, HDP’nin eski  Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın tutukluluğunun devamına karar verdi.

HDP`den Karara Sert Tepki

Ankara 19. Ağır Ceza Mahkemesi’nin AİHM kararını tanımamasına tepki gösteren HDP karara ilişkin bir açıklamada bulundu ve şunları ifade etti: “Toplanan heyet AİHM kararını uygulamamış, tutukluluğun devamına karar vermiştir. Bu açıkça Anayasa ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ihlalidir“. HDP yöneticileri, Ankara 19. Ağır Ceza Mahkemesi politik bir karar vererek, T.C Cumhurbaşkanı T. Erdoğan`ın yürütme üstündeki baskısına bir kez daha dikkat çektiler. AİHM in Selahattin Demirtaş için İnsan Hakları Sözleşmesi nin 46. maddesine dayanarak `derhal serbest bırakılmalıdır` kararının, „Türkiye tarafından da hem İnsan Hakları Sözleşmesi`nin bir tarafı olarak hemde Anayasa`nın 90. maddesindede belirtildiği gibi uygulanması gerekir“ denilerek serbest bırakılması talebinde bulunuldu.
HDP nin açıklamasında; `“Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin kararının kesinleşmediğini iddia etmek, ayrıca bunu Adalet Bakanlığı’na yazı yazarak sormak zaman kazanmak için atılmış akıl dışı ve hukuk dışı adımlardır. Kazanılan zamanda, Demirtaş hakkında İstinaf Mahkemesi’nde bekleyen kararın onanmasını sağlamak için yapılmış bir manevradır“ cümlelerine yer verildi.
Ayrıca HDP tarafından bir kez daha,“Mahkeme heyetinin kararının, S. Demirtaş ve diğer tüm milletvekillerimizin tutuklanmalarında aldığı kararların hukuki değil, siyasi nedenlerle alınan kararlardır“ vurgusu yapılarak, „Yargı bir kez daha siyaset yapmıştır, yürütme baskısı ile hareket etmiştir ve bu heyet büyük bir vebal altındadır“  denildi.
Demirtaş`ın Avukatları Kararı Anayasa ve AİHM`ne Taşıyacaklarını Duyurdular;
Ankara 19. Ağır Ceza Mahkemesi’nin kararına Selahattin Demirtaş’ın avukatlarından da peş peşe açıklamalar geldi. Demirtaş’ın avukatları, „AİHM    kararı kesinleşmedi“ gerekçesiyle tahliyesi önlenen S. Demirtaş için „bu kabul edilemez“  vurgusunda bulundular. Demirtaş için AİHM tarafından verilen kararın uygulanması için Anayasa Mahkemesi`ne başvurduklarını belirten avukatlar, Selahattin Demirtaş için bununla da yetinmeyip tahliye edilmediğinden dolayı tekrar AİHM’ne başvurduklarını belirttiler. Avukatlar açıklamalarında aynı zamanda şu ifadelere de yer verdiler;
„Ankara 19. Ağır Ceza Mahkemesi AİHM kararına rağmen Selahattin Demirtaş’ın tutukluluğunun devamına karar verdi. Mahkeme gerekçe olarak da AİHM kararı henüz kesinleşmedi demiş, sonra da Adalet Bakanlığı’na yazı yazmışlar öyle değil mi diye. Bu rezaletin tarifi yok“.


Selahattin Demirtaş’tan; „Duruşmaya Geliyorum, Söyleyeceklerim Var“ Açıklaması


HDP eski Eş Başkanı Selahattin Demirtaş tahliye başvurusunun reddedilmesi ile ilgili, Twitter hesabından bir açıklamada bulunarak karara tepki gösterdi. Açıklamasında şu ifadeleri kullandı;
„Beni yargıladığını zanneden mahkeme zaten ilk günden beri açıkça, kanun falan tanımam diyordu. Kanunu tanımayana biz mahkeme mi diyeceğiz peki? 12 Aralık’ta, Ankara’daki duruşmada yüzüme nasıl bakacaklar bilmiyorum. Fakat beklesinler, duruşmaya geliyorum. Söyleyeceklerim var…“