Home , Haberler , 'Gazze'ye kınama Dersim'e sessizlik'

'Gazze'ye kınama Dersim'e sessizlik'

ANKARA | 11 – 05 – 2010 | Sarıyayla Karakol baskınından sonra Türk ordusuna ait helikopterlerden Dersim kırsalına atılan fosfor bombalarına ilişkin hükümet ve ordu sessizliğini korurken, BDP konuyu Başbakan Erdoğan’a sordu.

BDP Van Milletvekili Özdal Üçer, Dersim’deki operasyonlarda Türk ordusunun beyaz fosfor bombası kullandığı yönünde basında çıkan haberlere ilişkin Başbakan Recep Tayip Erdoğan’ın yanıtlaması talebiyle Meclis Başkanlığı’na soru önergesi verdi.

Önergede fosfor bombasının toksin madde içerdiğini ve bu maddenin kullanımının ölümcül olduğunu belirten Üçer, maddenin derin cilt yanıklarının yanı sıra karaciğer, kalp ve böbrekleri olumsuz etkilediğini kaydetti.

Bu bombaların Cenevre Sözleşmesi ile yasaklandığını hatırlatan Üçer, „Bu protokole göre sivil halk üzerinde ve sivillerin yoğun olarak bulunduğu askeri alanlarda kullanılması yasaklanmıştır. 2008 yılında İsrail bu silahı Gazze’de kullanmış ve bin 400 kadın ve çocuğun ölümüne neden olmuştu. Başbakan bir basın toplantısında İsrail’i bu konuda kınamış, kitle imha silahlarının yapımı ve kullanımına karış olduklarını belirtmişti“ diyerek, Erdoğan’a şu soruları yöneltti.

„*Kitle imha silahı olan beyaz fosfor bombasının Dersim’deki çatışmalarda kullanıldığı doğru mudur?

*Bu konu ile ilgili araştırma ve inceleme soruşturması başlatılmış mıdır?“(ANF)