Home , Haberler , Savaş değil barış isteyen halkı, Lice’de asker taradı

Savaş değil barış isteyen halkı, Lice’de asker taradı

etha-20130628-lice-karakol-catisma-00_extDİYARBAKIR|28-06-2013 | Diyarbakır’ın Lice ilçesine bağlı Kayacık Köyü’ndeki karakol inşaatını protesto etmek „Savaş değil barış istiyoruz“ yazılı pankart açarak yürüyüşe geçen yüzlerce kişi karakol içinden açılan ateşle tarandı. Bilanço ağır. Jandarma ve özel harekat timlerinin açtığı ateş sonucu 10’dan fazla kişi kurşunların hedefi oldu. Olay yerinden gelen son bilgilere göre, Medeni Yıldırım yaşamını yitirdi, 4’ü ağır 10 kişi yaralı olarak hastaneye kaldırıldı. İlk müdahalenin ardından Diyarbakır’a götürülen iki kişinin hayati riski olduğu ve acil ameliyata alındığı öğrenildi.

Jiyan Bulut isimli kadının göğsünden yaralandığı ve yoğun bakıma kaldırıldığı belirtildi. Bulut’un hayati tehlikesi sürerken, ayağından yaralanan Nihat Kocakaya ve Nebi Aslan’ın hastanedeki tedavilerinin devam ettiği ve Kocakaya’nın ise ayağının alçıya alındığı öğrenildi.

Diyarbakır Tabip Odası Genel Sekreteri Cengiz Günay, Ronida Pervane isimli yaralının ameliyata alındığını ancak hayati tehlikesi devam ettiğini belirtti. Günay, „Metin Bulut isimli yaralının kasığından mermi girmiş ve çıkmıştır. Ameliyata alındı, onunda hayati tehlikesi var“ diye konuştu.

Diğer yaralılardan bazılarının isimleri ise şöyle: Salih Bedirhan, Ramazan Çakır, Veysi Özmen ve Mehdi Aslan.
Lice Kaymakamı Özer Özbek’in yaptığı „Asker havaya ateş açtı, kendi kendilerini de vurmuş olabilirler“ şeklindeki açıklama tepki toplarken, protesto eylemine katılan BDP Lice İlçe Başkanı Harun Erkuş, karakol içinden halkın üzerine uzun süre ateş açıldığını, hastaneye kaldırılanların tümünün kurşunla yaralandığını söyledi.

Askerlerin halkı dağıtmak için ateş açtığını ve sıcak havaya rağmen yoğun gaz bombardımanına tuttuğunu belirten Erkuç, askerlerin onlarca kişinin yaralanmasına neden olduğunu söyledi.

Jandarmanın müdahalesine halk taşlarla karşılık verirken, inşaat alanında çalışanların kaldığı çadırların ve iş makinelerini ateşe verildiği öğrenildi.

BÖLGEYE ASKERİ BİRLİKLER SEVK EDİLDİ

Diyarbakır ile Liceden bölgeye zırhlı araçlar ve askeri birlikler gönderildiği öğrenilirken, olayın duyulması üzerine Lice’de toplanan halkın yürüyüşe geçtiği bildirildi.

Olayların duyulması üzerine Diyarbakır’da bulunan BDP Eşbaşkanı Gültan Kışanak ve DTK Eşbaşkanı Aysel Tuğluk’un da aralarında bulunduğu bir heyetin ilçeye gitmek istedi, ancak konvoy vali talimatıyla kent çıkışında bir süre durduruldu. (etha)