Home , Haberler , HDP: Demirtaş risk altında

HDP: Demirtaş risk altında

26745

Rehin alınan HDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş’ın durumuna ilişkin endişeleri olduğunu belirten HDP Urfa Milletvekili Osman Baydemir, “Bir risk olmasaydı bu açıklamayı yapmazdım. Çeşitli temaslarımız oldu ama sonuç alınmadı” dedi.

Demirtaş neden Edirne Cezaevi’nde? Neden C blokta tutuluyor” diye soran HDP Milletvekili Baydemir uyardı: “Tırnaklarına zarar gelirse bunun birinci dereceden sorumluları Cumhurbaşkanı, Başbakan ve Adalet Bakanı olacaktır.”

HDP MYK Üyesi ve Urfa Milletvekili Osman Baydemir, HDP Eşbaşkanları ve milletvekillerinin cezaevi koşullarına ilişkin dün Meclis’te basın toplantısı düzenledi. HDP Eşbaşkanları ve rehin alınan tüm arkadaşlarının tecrit altında tutulduğunu belirten Baydemir, basın açıklamasında şunları söyledi: “Hepsi daha gözaltına alınmadan, daha mahkemeye çıkarılmadan söz konusu cezaevlerinde hazırlık yapılmış. Yani arkadaşlarımızın tutuklanma kararları daha önceden verilmiş ve hangisinin hangi cezaevine konulacağı daha önce karar altına alınmış.

Sakın aklınızdan geçirmeyin

Demirtaş neden Edirne Cezaevi’nde tutuluyor? Neden A, B bloklar değil C blokta tutuluyor? Diğer arkadaşlarımız neden tutuklandıkları illerin cezaevlerinde tutulmuyorlar? Burada çok ciddi endişelere, kaygılara da dikkatinizi çekmek istiyorum. Sakın ha sakın, aklınızdan geçirmeyin. Bu felaketi başka bir felaketle derinleştirme çabasından bir an önce vazgeçin. Tutuklama hukuksuzluktur, tutuklama darbedir ama tutuklama ile de yetinilmiyor. Öyle görülüyor ki bambaşka bir saldırının ve kaosun fitili cezaevleri üzerinden derinleştirilmeye çalışılıyor.

Siz bu işin neresindesiniz?

AKP İzmir Milletvekili Hüseyin Kocabıyık’ın atmış olduğu bir tweet var. Bir suikast girişimi olduğunda halk cezaevlerine saldıracak ve cezaevindekileri linç edecek diye. Cumhurbaşkanı‘na soruyorum; siz bu bilgiden haberdar mısınız? Bu algı operasyonundan, bu zemin hazırlamadan bizatihi tutuklama gibi siz mi mesulsünüz? Adalet Bakanı’na çağrıda bulunuyorum, siz bu işin neresindesiniz? Başbakan’a soruyorum, sizin bundan bilginiz var mı? Siz bu işin neresindesiniz?

Tırnaklarına zarar gelirse!

Eşbaşkanlarımızın ve milletvekillerimizin başına herhangi bir şey gelirse tırnaklarına zarar gelirse bunun birinci derecede sorumlusu Cumhurbaşkanı, Başbakan, Adalet Bakanı ve dokunulmazlığın kaldırılmasına el kaldıran milletvekilleri olacaktır.

Risk olmasa açıklama yapmazdık

Eğer bir risk olmasaydı biz bu açıklamayı yapmayacaktık. Bir kaç gün boyunca tecrit uygulamaların ve olası saldırıların önlenmesi konusunda kimi temaslarımız oldu. Bu temaslardan sonuç almadığımız için bu çağrıyı yapıyoruz. Söz konusu cezaevi müdürü hakkında işkence iddiaları var. Kendisine selam vermeyen bir mahpusu tecritle cezalandırdığına dair bir sicili var. Elbette ki bizim muhatabımız cezaevi müdürleri değildir. Bizim muhatabımız Cumhurbaşkanı’dır, Başbakan’dır, Adalet Bakanı’dır ve Meclis Başkanı’dır.

Meclis Başkanı’ından tık yok 

Sen nasıl bir Meclis Başkanısın? Şu anda ana muhalefet misyonunu gören bu parlamentonun üçüncü büyük siyasi partisinin eşbaşkanları cezaevinde tutuklu, tecrit altında ve senden tık yok, ses yok. Bu nasıl bir anlayıştır, bu nasıl bir insani bir duruştur, bu nasıl bir ahlaki duruştur?

lounbenannt

 

Notlarına el konuldu

Edirne F Tipi Cezaevi’nde tecrit altında tutulan HDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş’ın avukatına vermek istediği 17 parçalık notuna el konuldu. Demirtaş’ın tüm görüşmeleri kayda alınıp izlenecek, görevli isterse görüşmeyi yarıda kesilebilecek. Tuttuğu kayıtlara, verdiği mesajlara el konulabilecek.

Cezaevinde tecrit koşullarında tutulan HDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş’ın dışarıyla iletişimine kısıtlama getirildi. Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’nca Edirne Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderilen 14 Kasım 2016 tarihli yazıda, ‘şüphelinin avukatları ile görüşmesi sırasında, toplum ve ceza infaz kurumunun güvenliğinin tehlikeye düşürülmesi, terör örgütü veya diğer suç örgütlerinin yönlendirilmesi, bunlara emir ve talimat verilmesi veya yorumlarıyla gizli açık, ya da şifreli mesajlar iletilmesi ihtimalinin bulunduğu kanaatine varılmıştır’ denildi.

Mesajlarından korktular

Yazıda ‘alınacak önlemler’ şöyle sıralandı: Buna göre, Demirtaş’ın avukatlarıyla yaptığı görüşmeler teknik cihazla, sesli veya görüntülü olarak kaydedilecek. Avukatla görüşme sırasında bir görevli bulunacak. Demirtaş’ın avukatına, avukatın da Demirtaş’a verdiği belge örneklerine, dosyalar ve aralarındaki konuşmalara ilişkin tuttukları kayıtlara da el konulacak.Görüşme devam ederken, belirtilen amaçla yapıldığı anlaşılırsa görüşme derhal sonlandırılacak. Durumla ilgili de tutanak tutulacak.

17 sayfa nota el konuldu

Aynı tarihte Edirne F Tipi Cezaevi Disiplin Kurulu da toplandı. Bu toplantının konusu ise Demirtaş’ın el yazısı ile yazdığı ve avukatına vermek istediği notlardı. 7 ve 10 parçalık toplam 17 sayfadan oluşan iki ayrı not incelendi. Mektup Okuma Komisyonu’nca yapılan incelemede, avukata verilen iletilerin savunmaya ilişkin evraklar olmadığına karar verildi ve Demirtaş’a iade edildi.

Avukatı bırakıldı

HDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş ile cezaevinde görüştükten sonra gözaltına alınan Özgürlükçü Hukukçular Derneği (ÖHD) üyesi ve HDP İstanbul İl Yöneticisi Levent Pişkin ve avukat Cahit Kırkazak dün savcılığa çıkarıldı. Pişkin ve Kırkazak ‘adli kontrol’ şartıyla serbest bırakılırken, HDP Bursa yönetici ve üyelerinin de aralarında bulunduğu 7 kişi tutuklama talebiyle mahkemeye sevk edildi. Pişkin’in emniyette verdiği ifadede kendisine sadece HDP Eşbaşkanı Demirtaş’ın avukatlığını yapması ve HDP’li olması hakkında sorular sorulduğu öğrenildi.

Öcalan’a zorla getirme

Urfa  5. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılanan HDP Urfa Milletvekili Dilek Öcalan için dün görülen duruşmada, “zorla getirme” kararı çıktı. Öcalan için 5 yıla kadar hapis cezası isteniyor.

Hangi cezaevindeler? 

* HDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş ve milletvekili Abdullah Zeydan, Edirne F Tipi Cezaevi’nde

* Silivri 9 nolu Cezaevi’nde milletvekilleri Leyla Birlik, Nursel Aydoğan, Selma Irmak, DBP Eşbaşkanı Sebahat Tuncel ve milletvekili Nihat Akdoğan

* Kandıra 1 Nolu F Tipi Cezaevi’nde, HDP Eşbaşkanı Figen Yüksekdağ, milletvekilleri Gülser Yıldırım, Ferhat Encü, Amed Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Gültan Kışanak, önceki dönem milletvekili KJA Sözcüsü Ayla Akat Ata

* Kandıra 2 nolu F tipi Cezaevi’nde Amed Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Fırat Anlı ve HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken tutuluyor.

Yüksekdağ itirazı reddedildi

HDP Eşbaşkanı Figen Yüksekdağ’ın serbest bırakılması ve soruşturma dosyası için alınan kısıtlama kararının kaldırılması için avukatlarının Diyarbakır 3. Sulh Ceza Hakimliği’ne yaptığı itiraz reddedildi. Hakimlik, tutuklama kararının “hukuka uygun” olduğunu savunarak, itirazı reddetti.

Avukat Reyhan Yalçındağ, tutuklu eşbaşkanlar ve milletvekilleri için bugün ihtiyati tedbir talebiyle Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) bireysel başvuruda bulunacaklarını bildirdi.  (www.yeniozgurpolitika.org)