Anasayfa , Avrupa , Interpol TC’nin Taleplerine Kapanacak mı?

Interpol TC’nin Taleplerine Kapanacak mı?

BERLİN |28.08.2017| TC devletinin Türkiyeli siyasi mültecilere yönelik çalışmaları kapsamında İnterpol’e gönderilen bir çok tebligat Avrupalı siyasi çevrelerde tartışmalara neden oldu. ANF’nin “Interpol Erdoğan’a Kapatılacak mı?” başlığı ile yayınladığı haber-analizde Erdoğan hükümetinin Interpol’ü suistimal ettiğine dair yoğun tartışmalar yürütülüyor.

ODAK dergisi Başyazarı Hamza Yalçın ve ardından tanınmış yazar Doğan Akhanlı’nın İspanya’da tutuklanması sonrası başta Almanya olmak üzere bir çok siyasi çevre tepki göstermişti. TC devletinin faşist baskıların karşı çıkmakla ve muhalif kimlikleri ile tanınan kişilerin suç unsuru olmadığı halde Interpol aracalığı ile tutuklanmalarına karşı birçok siyasetçi Interpol’ü Türk devletine kapatma önerisini getirmişti.

ANF’de çıkan habere göre; Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) İnterpol’den Türkiye’nin muhalif kesimler ve gazetecilere kadar uzanan iade amaçlı yakalama taleplerinin ‘daha dikkatli incelenmesi’ çağrısı yaparken,

dün de İsveç Dışişleri Bakanı Margot Wallström, “Interpol siyasi amaçlar için kullanılamaz” şeklinde konuşmuştu.

TC Siyasi Mültecilere Karşı Interpol’ü Kullanıyor

TC devleti Devrimci ve Kürt politikacılara karşı Interpol kartını her zaman kullandı. Mayıs 2008 tarihinde İngiltere’den Almanya’ya seyahat eden ve İngiliz vatandaşlığı bulunan Önder Dolutaş, TC devletinin Interpol tebligatı sonrası Almanya’da aylarca tutuklu kalmıştı. Yine BDP Avrupa temsilcisi Eyüp Doru 2011 tarihinde, Yusuf Karaca 2006 yılında, Musa Doğan 2012 ve 2017 yıllarında, Kongra-Gel Eşbaşkanı Remzi Kartal 2009 tarihinde Interpol zulmüne maruz kalmıştı.

 Dünya çapında 190 ülkenin üye olduğu Uluslararası Kriminal Polis Teşkilatı (Interpol) daha çok uyuşturucu ticareti, terörizm, insan tacirliği, siber suçlar, yolsuzluk, çocuklara karşı suçlar ve silah kaçakçılığı gibi alanlarda faaliyet gösteriyor. Ancak Türk devleti ise uluslararası alanda suçluların yakalanması için kurulan bu birimi muhaliflerin ve Avrupa’ya sığınan siyasi mültecilere karşı hep kullanmak istedi.
Avukat Ahmet Fazıl Tamer’n Facebook hesabı üzeerinden verdiği bilgilere göre; son iki ay içinde Türkiye kökenli Hamza Yalçın ve Doğan Akhanlı İspanya’da, Özlem Abay ve Binali Çugur İtalya’da, Celal Gezer Bulgaristan’da, Ayhan Mimtaş Yunanistan’da, Nalan Oral Romanya’da İnterpol araması nedeniyle isimlerine ulaşabildiğimiz gözaltına alınan ya da tutuklanan mülteciler. Bu kişilerden Hamza Yalçın dışındakiler mahkemelerce serbest bırakıldı.