Home , Avrupa , Rote Hilfe: „Ecevit Piroğlu ve sürgündeki tüm diğer zulüm görmüş devrimcilerle dayanışıyoruz.“

Rote Hilfe: „Ecevit Piroğlu ve sürgündeki tüm diğer zulüm görmüş devrimcilerle dayanışıyoruz.“

HABER MERKEZİ |31.05.2022| Kürt asıllı komünist Ecevit Piroğlu, birkaç gün içinde Sırbistan’dan Türkiye’ye sınır dışı edilmekle tehdit ediliyor. Haziran 2021’de tutuklandıktan sonra iade kararının verileceği mahkeme 3 Haziran’da görülecek.

Ecevit Piroğlu, siyasi faaliyetleri nedeniyle uzun bir hapis cezasına çarptırılmamak için yaklaık on yıl  önce Türkiye’yi terk etmek zorunda kaldı.

1990’ların öğrenci hareketi içinde siyasallaştıktan sonra, onlaca yıldı hapishanelerde işkenceye, eylemlerdeki polis şiddetine ve Türkiye’deki sol muhalefet üyelerinin „kaybolmasına“ karşı mücadele veren uluslararası olakra da bilinen İnsan Hakları Derneği (İHD)’de yöneticilik yaptı.

Ülkesinden ayrılmadan önce farklı kültür ve inançların asimilasyonuna karşı sayısız mücadelede yer aldı. 2013 Gezi ayaklanmasının aktif bir katılımcısı ve Sosyalist Demokrat Partisi’nin (SDP) Merkez yöneticisi olarak, hükümet tarafından giderek daha fazla hedef alınmaya başladı. Haziran 2013’te SDP binasında yapılan aramada Piroğlu ve onlarca kişi vahşice saldırıya uğradı ve tutuklandı. Birçok önder kadrosunun tutuklanması ve ağır baskı karşısında SDP kendini feshetmek zorunda kaldı. Birkaç kez hapishanede tutsak olan Piroğlu, onlarca yıl sürecek uzun bir hapis cezası nedeniyle sürgün olmak zorunda kaldı.

Ülkesinde değilken bile Kürt halkının hakları için mücadele yürütmeye devam etti. Diğer birçok davada olduğu gibi, Türk hükümeti iade olması için uluslararası bir tutuklama emri çıkardı.

Red Aid Derneği  genel yönetim kurulu üyesi Anja Sommerfeld „Ecevit Piroğlu derhal serbest bırakılmalıdır. İadesini sağlamaya çalışmak, yurtdışındaki muhalefeti zayıflatmaya yönelik bir başka girişimdir. Sırp mahkemelerinin bundan vazgeçmesi gerekiyor” açıklmasında bulundu

Devamında Sommerfeld şöyle bitirdi:  “Bunda, yüzlerce başka davada olduğu gibi, Ankara’daki rejim, uluslararası tutuklama emri çıkarmak için Interpol’deki sözde Kırmızı Bülteni kullanıyor. Erdoğan’ın özellikle sol muhalefeti sindirmek için bu yöntemi kullandığı çok iyi bilinse de, Interpol üyesi devletler ve organların bu durumu değiştirme konusunda ciddi bir çıkarları yok gibi görünüyor. Bizler bu durumu şiddetle kınıyoruz. Ecevit Piroğlu ve sürgündeki tüm diğer zulüm görmüş devrimcilerle dayanışıyoruz. Rote Hilfe eV, suçluların iadesine karşı dayanışma eylemlerine katılım çağrısında bulunuyor”.