Anasayfa , Haberler , ‘Regl Ürünleri Ücretsiz Olsun’ Diyerek TBMM’ye Yürüyen Kadınlara Polis Saldırısı

‘Regl Ürünleri Ücretsiz Olsun’ Diyerek TBMM’ye Yürüyen Kadınlara Polis Saldırısı

HABER MERKEZİ|18.01.2022| Menstrual ürünler yüzde 18’lik zam oranı ile en fazla vergi uygulanan ürünler listesinde üst sıralarda yer alıyor. Kadın pedi, tampon gibi hijyenik ürünlere erişimin bir lüksiyat değil temel bir ihtiyaç olduğunu söyleyen kadın örgütleri tarafından,  yıllardır çeşitli mücadeleler veriliyor. Öğrenciler, mülteciler gibi daha dar bütçeli olanların bu ürünlere erişimi daha zor olduğu için en temel ihtiyaçlar beraberinde daha derin eşitsizlikleri getiriyor. Pede ulaşamayan kadınlar gündelik yaşamlarında da zorluklar yaşamakta, regl dönemlerinde okula işe gidemeyen kadınların sayısı her geçen gün çoğalmaktadır. Sadece bir pedin 2 liraya tekabül ettiği Türkiye, aynı zamanda hijyenik ürünlerin en pahalı olduğu ülke birinciliğini de elinde tutuyor.

 

Geçtiğimiz günlerde üniversite öğrencilerinin ‘Askıda Ped’  uygulaması ile dayanışarak, ihtiyaçlarını gidermeye çalıştıkları gündeme geldi. Ekonomik krizden en fazla etkilenenler olarak kendi sorunlarına çözüm arayan kadınların yanı sıra, yetkililer tarafından vergileri azaltma, ücretsiz sağlama gibi hiçbir iyileştirme yapılmamaktadır.

 

Bugün 18 Ocak Salı günü, regl ürünlerinin ücretsiz olması talebiyle TBMM önünde bir araya gelen kadınlar polis engellemesi ile karşılaştılar. Açıklama yapmak isteyen kadınların ilerlemesine izin vermeyen polis, 9 kadını işkence ile gözaltına aldı. Kampüs Cadıları ve Mor Dayanışma üyeleri, uğradıkları saldırıyı ‘Regl ürünlerinin ücretsiz olması talebiyle TBMM önüne yürümek isteyen arkadaşlarımız gözaltına alınıyor.! Yatlardan katlardan alınmayan vergiler en temel haklarımızdan alınıyor, kabul etmiyoruz, vazgeçmiyoruz!’ sözleri ile Twitter hesabından duyurdu.