Home , Avrupa , Politik Tutsaklar İçin 64.000 Basklı Yürüyüş Yaptı

Politik Tutsaklar İçin 64.000 Basklı Yürüyüş Yaptı

BASKENLAND | 18 – 02 – 2011 | 20.000 kilometrekarelik bir toprak parçasında, 7 eyalete bölünmüş bir yönetim sistemine kıstırılmış, 3 milyon yerlisiyle yıllardır sürdürdüğü bir mücadele devam eden bir ülke; Baskenland.

İspanya ve Fransa arasında, “biz bir halkız” diyerek yıllardır isyan eden, ETA’yla yıllarca kendini savunan bir halkın direniş öyküsü devam ediyor.

7-20 Şubat 2011’i “Enternasyonal Etkinlik”ler olarak resmileştiren çeşitli kurumlara paralel; Rote Hilfe’da Giessen’de, 15 Şubat’ta Baskenland’la dayanışma amaçlı bir etkinlik düzenledi.

Her yıl Baskenland’a gidip uluslararası kurumlarla buluşma gerçekleştiren bir aktivist, bölgeyle ilgili bilgiler verdi.

İspanya ve Fransa’da 750’nin üzerinde politik tutsağı olan Basklılar;

Hala her Cuma geleneksel olarak yaptıkları; politik tutsaklarla dayanışma sokak etkinliklerini sürdürüyorlar.

Yılbaşında 10500 kişinin katıldığı “Politik Tutsaklar Günü” gerçekleştiriliyor.

Ardından, 8 Ocak’ta 64.000 kişinin katıldığı “ileriye doğru bir adım daha atıyoruz” denilerek bir yürüyüş daha düzenleniyor.

Politik tutsaklığın, ya da tutsak ailesi olmanın yaşamın bir parçası olduğu anlatılan etkinlikte; neredeyse her evden bir kişinin hapishane tarihi olduğuna değinildi. Birçok gencin-öğrencinin, gözaltı-işkence süreçlerini anlatan broşürler dağıtıldı. Hapis cezalarının, on yılların altında verilmediği; yani onyılları aşan tutsaklığın yasalardaki yerlerine değinildi.

Yeni bir legal parti kurulduğu; bütün kapıların yüzüne kapandığı bir halk gerçekliğinde, bunun halkın kendi talebi olduğu, yakın zamanda da bu partiyle seçime gideceği aktarıldı. Tüm seçim çalışmalarının; “Politik Tutsaklara Özgürlük” talebiyle gerçekleştirildiği aktarıldı.

Tutuklanan Arnaldo Otegi(bütün enternasyonal faaliyetlerde yıllardır temsilcilik yapan aktivist) için bestelenen bir parça dinletisi yapıldı. Aralık 2010’da bestelenen parçanın bir kampanya olarak internete aktarıldığı, 20.000’e yakın insanın, dayanışma amacıyla bu parçayı dinlediği aktarıldı.

Bu müziği dinlemek için ve dayanışma ağını oluşturmak için, şu internet adresleri verildi;

www.arnaldotegi.com

www.info-baskenland.de

Kontakt: uschiainfo-baskenland.de