Anasayfa , Avrupa , Polis Koruması Altında Faşist Propaganda

Polis Koruması Altında Faşist Propaganda

Thüringen |18.07.2017| Almanya’nın Thüringen eyaletine bağlı Themar kentinde önceki Pazar günü 6 bin civarında Neo Nazi toplandı. Polisin ise bu güruha oldukça nazik davranması tepkilere neden oldu.

Almanya’da sözde varolan ve şiddette başvuran „aşırı sol“ üzerine yapılan aktuel tartışmaların gölgesinde Neo faşistler ve ırkçılar kendilerine tahsis edilen boş alanların tadını çıkarıyor. Önceki Pazar günü 6 binden fazla neo faşist ve ırkçının Thüringen’in küçük bir şehri olan Themar’da „aşırı yabancılaşmaya karşı rock“ adlı festivalde biraraya geldi. Bin kadar Thüringen’den ve diğer ayaletlerden gelen polisler ise sadece Neonazilerle karşıt protesto eylemlerinin ayırmak için alanda bulundu. Thüringen İçişleri Bakanı SPD’li Holger Poppenhaeger Facebook hesabı üzerinden polisin tavrını yücelterek, ortaya konan konzeptin „muthiş derecede işlediğini“, „durumun heran kontrol altında“ tutulduğunu yazdı.

Polisin konzeptinin „kusursuz“ işlemesi, bazı polis memurlarının bu yılın en büyük Neonazi etkinliğine katılanlarla olan dostane ilişkilerinde saklı olabilmektedir. Görgü tanıkları, polisin bir çok defalar Hitler selamını yapan yada „Sieg Heil!“ diye bağıran Neo nazilere yönelik girişimde bulunmadığını gözlemlediklerini anlattılar. Anayasaya düşman ve aykırı giyimler, sloganlar, işaretler, ki bir kısmında gamalı haç olduğu görülmüştür, festivalde oldukça yoğun olmasına rağmen, polisin sadece 46 cezai işlemde bulunmuştur. Bu işlemler tehdit, yaralama ve silah yasasının çiğnenmesi üzerine yapılmıştır.

Katharina König-Preuss, Thüringen Eyalet Meclisi Sol Fraksiyon sözcüsü, bunun üzerine acil bir şekilde yaptırımların uygulanması gerektiğini ve gelecekte Neonazilerin böylesi gövde gösterilerine engel olunması veya sınırlandırılması gerektiğini söyledi. Önceki Pazartesi bir basın açıklaması yapan sözcü, „ortaya çıkan sorunnun ise, neden polisin kendine özgü güçlü delilleri içeren dokümentasyon meteryallerinin olmadığıdır“ diye vurguladı. König-Preuss’a göre açıklanması igereken bir başka durum ise yapılan etkinliğin birçok suç unsuru ve pratiği sonrasında iptal edilmesi için başka polis ekiplerine ihtiyaç duyulduğunu eleştirel bir şekilde ele alınması gerektiğni belirtiyor. Yanı sıra Eyalet Meclisinde „toplanma yasası“ kapsamında bir değerlendirmenin yapılmasını öneriyor. König-Preuss’a göre yapılan etkinliğin sorumlusunun kamuya açık etkinliği, alanın etrafını çitlerle örerek, açık olmaktan çıkarmış, kamu kontrolünün olmamasını sağlamıştır.

Devlet gücünün varlığı ile “acı” çekenleri yine gazeteciler oldu. İnternet üzerinden yayın yapan „Sağcılar için son durak“ muhabirleri, polisin kendilerine yer tahsis ettiklerini ancak bu yerin etkinlik yerine oldukça yakın olduğundan yakındılar. Polis memurlarının kendilerine başka bi alandan sadece beş dakika için yapılan konuşmalardan ve kültürel bölümden müsade ettiğini vurguladılar.

Thüringen Eyalet Başbakanı Sol Partili bodo Ramelow sağcıların büyük etkinliğinden sonra toplanma yasasının değişmesi gerektiğine dikkat çekti. MDR kanalına konuşan Ramelow, bu yasanın gelecekte eyalet daireleri, onay makamları ve bunu takriben karar veren mahkemelerin bu durumu düşünce özgürlüğü kapsamında artık ele almamaları için daha netleşmesi gerektiğini vurguladı. Ramelow, bu türden faaliyetlerin mahkemeler tarafından „dostane gösteriler“ olarak ele alınabilmesi kabul edilemez olduğunu, faaliyeti düzenleyenlerin bundan kendi şebekeleri için para kazandıkları ve devlette masraf çıkardıklarını savundu.

Ramelow, toplanma yasasına ilişkin değişiklik öneririsine desteği genç sosyal demokratlardan (Jusos) aldı. Thüringen eyalet başkan yardımcısı Romy Arnold MDR’e hatırlatmada bulunarak böylesi yasal değişikliklerde Neonazilere karşı mücadele edenlerin haklarının da budanmaması gerektiğini vurguladı.

Sonuç olarak 500e yakın insan barışçıl bir şekilde sağcı ve faşist Rockk Festivali’ni protesto etti. Demokrasi ve dışa açıklığı savunan bir platform Themar’da protestoya çağrı yaptı. Aynı zamanda barışçıl bir ayin, bestekar Prinz Chaos’un bir konseri ve bir futbol turnuvası gerçekleştirildi. Antideutsch diye tabir edilen grupların da karşı protesto çağrıları yapmalarına rağmen alanda görülmedikleri dikkat çekti. Onların mitingi oysa ki hiçbir şekilde sadece Neofaşistlerin biraraya gelmelerine karşı yönelmeyecekti. Daha ziyade bunu başlatanlar internette yerel halkı, eyalet dairelerini ve Sol Parti, MLPD, DKP, VVN-BdA tarafından desteklenen Antifaşist Protest platformununa yönelik iyi niyetli olmayan kaygılarını dile getirdiler.

Themar başta olmak üzere 15 kentin belediye başkanları ise böylesi etkinliklerin yasaklanması gerektiğini belirten açıklamalar yayınladılar.

Thüringen’de Nefaşistler Gelişiyor

Özellikle „SPD-Sol Parti ve Yeşilleri“in iktidar olduğu bir eyalet olan Thüringen militan Neonazilerin rahat imkan yakaladıkları bir eyalete doğru gelişmektedir. Thüringen polisinin Facebook üzeri, polislere yönelik faşistlerin Rockfestivali görevi esnasında orda bulunan faşistlere ve suçlara karşı yeterli derecede girişimde bulunmadığı şeklinde yapılan bir düzine yoruma yanıltıcı cevaplar verirken, sağcıların şiddetine maruz kalmış mağdurlara yardım amaçlı oluşturulan danışmanlıklar ise, bir süredir faşist oluşumların yerleşmesi noktasında uyarıları bulunuyor.

Sadece 2016 yılında Thüringen faşist ve ırkçılıar tarafından şiddete maruz kalanlar için açılan mobil danışma (Ezra) kuruluşu 160 şiddet vakasını kayıtlara geçirdi. Bu birönceki yıla göre yüzde 30 bir artışa tekabül ediyor. Saldırılardan direk etkilenen kişi sayısı ise 277. Danışma merkzi, daha öncesinde hiç bu kadar yüksek sayıda ırkçı saldırının yaşanmadığını vurguluyor.

29 Temmuz’da 3 bin haneli Themar kentinde ikinci bir Neonazi festivalinin yapılması planlanıyor. Bu seferki sloganları ise „LiveH8/Kimlik için Rock“. MDR’in verdiği bilgilere göre bu etkinliğin başvurusu Oberfranken’de tanınan bir Neonazi. (Lenny Reimann – JW / Çeviri: AHM)