Anasayfa , Avrupa , Plastik Mermi, Gaz Bombası Üretimi Denetlensin!

Plastik Mermi, Gaz Bombası Üretimi Denetlensin!

LONDRA | 19 – 07 – 2011 | Uluslararası Af Örgütü, gelecek yıl tamamlanması beklenen Silah Ticareti Anlaşması’nda barışçıl kitle gösterilerinde polis tarafından göstericilere kullanılan silahlara yer verilmemesine dikkat çekti.

Küresel silah ticaretinin denetimiyle ilgili Birleşmiş Milletler (BM) müzakerelerinin geçtiğimiz hafta tamamlanmasının ardından oluşturulan anlaşma tasarısında bir konunun eksik kaldığına dikkat çekildi: Barışçıl kitle eylemlerinde göstericilere karşı kullanılan plastik mermi, gaz bombası, göz yaşartıcı bomba, yüksek voltajlı şok aletleri, basınçlı su gibi silahlar…

Uluslararası Af Örgütü, gelecek yıl imzalanması beklenen Silah Ticareti Anlaşması’nın (STA) taslak metninde güvenlik güçleri tarafından kullanılan bu tür silahlara yönelik kısıtlamaların olmaması karşısında şu uyarıda bulundu: “Kısıtlamalar olmadığı sürece hükümetler söz konusu silahların üretilmesini ve bu silahların kullanımından dolayı ciddi insan hakları ihlalleri yapılmasını engellemeyecek.”

Küresel Sivil Toplum Koalisyonu Silah Denetim Sekreterliği Koordinatörü Jeff Abramson, yaptığı açıklamada, insan hakları ihlallerinde önemli rol oynayan “kitle kontrol araçları”nın anlaşmaya dahil edilmesinin önemini anlattı.

Abramson, “Uluslararası silah ticaretini kontrol altına alan, kapsamlı ve bağlayıcı uluslararası kural ve anlaşmaların olmadığı bir ortamda ulusal kontrollerdeki hukuki boşluklar ve eksiklikler silahların ciddi hak ihlalleri yapanlara ulaşmasını mümkün kılıyor,” dedi.

“Öte yandan, STA’nın tüm silahları ve bu silahların ticaretini kapsayacak şekilde genişletilmesi gerek. Ayrıca uluslararası ve bölgesel örgütler ile sivil toplum kuruluşları ve kamuoyu bu konuda bilgilendirilmeli.”

Uluslararası Af Örgütü’ne göre, insan hakları ihlallerine yol açan kitle kontrol silahları,Amerika Birleşik Devletleri (ABD), İngiltere, Fransa, Almanya, İtalya, Belçika, Çek Cumhuriyeti, Slovakya gibi ülkelerden temin ediliyor. (HH/BK/ŞA-Bianet)

* Bu haber Inter Press Service (IPS) haberinden derlenmiştir. (HH/BK)/ŞA

** Fotoğraf: Mayıs 2011’de Mersin’deki Demokratik Çözüm Çadırı’nda “sergilenen” biber gazı bombaları