Home , Avrupa , Piroğlu İçin Bir Eylem de Düsseldorf’ta Gerçekleştirildi

Piroğlu İçin Bir Eylem de Düsseldorf’ta Gerçekleştirildi

DÜSSELDORF|17.01.2023|Sırbistan’da tutuklu bulunan Ecevit Piroğlu’nun Türkiye’ye iade talebiyle yarın görülecek duruşma öncesinde çağrılar ve eylemler sürüyor.

Bugün ADGB(Avrupa Demokratik Güç Birliği) ve İnternatiolanes Bündnis’in (Enternasyonal Birlik) ortak çağrısıyla Almanya’nın Düsseldorf şehrinde bulunan Sırbistan Konsolosluğu önünde bir eylem gerçekleştirildi. Saat 12:00’da başlayan eylemde,  bidiri dağıtıldı ve almanca ingilizce ve türkçe dillerinde “Ecevit Piroğlu‘na Özgürlük“ sloganları atıldı.

İnternatiolanes Bündnis adına yapılan konuşmada “Ecevit Piroğlu gibi anti-emperyalist ve anti-faşist devrimcilerin yeri hapisaneler değildir. Hapishanelerde savaş çıkartan katiller ve faşistler olmalıdır. Bundan dolayı Sırbistan devletinden ve Düsseldorf Konsolosluğu’ndan Ecevit Piroğlu’nun derhal serbest bırakılmasını istiyor ve Türkiye’ye iadesinin derhal durdurulmasını talep ediyorum.“ dendi.

ADGB adına konuşma yapan Süleyman Gürcan ise “ Piroğlu, 24 Haziran 2021 tarihinde Sırbistan havaalanında kendi pasaportuyla seyahat ederken gözaltına alınmış ve 18 aydır tutuklu bulunmaktadır. Muhtemelen nedenini merak ediyorsunuzdur?
Çünkü Türkiye kendisi hakkında „uluslararası tutuklama emri“ çıkarmış durumda ve iadesini talep ediyor. Sırbistan’da 18 aydır birçok açıdan hukuka aykırı bir yargılama sürüyor… Önce iadeye karar verildi, ardından temyiz mahkemesi bu kararı bozdu. Ve şimdi alt mahkeme tekrar iade edilmesine karar verdi. 18 Ocak’ta yani yarın Temyiz Mahkemesi son kez kararını açıklayacak. “ şeklinde konuştu.

Konsolosluk önünde bekleyen Sırbistan vatandaşlarının da ilgisini çeken eylemin bitimine yakın, eylem komitesinin talebi üzerine, Konsolosluk yetkilileri ile görüşme gerçekleştirildi. Başkonsolosun da içinde bulunduğu yetkililere, Ecevit Piroğu’nun durumu ve genel sürecin aktarımı yapıldı ve daha öncesinden hazırlanan dosyalar konsolosluğa verilmek istendi. Yetkililer ise sürece hakim olduklarını belirterek ısrarlara ragmen belgeleri almayı redetti.