ALMANYA | 26 – 04 – 2011 | Geleneksel Paskalya yürüyüşlerinin yapıldığı Almanya’nın çeşitli şehirlerinde 150 bine yakın Atom-Santral ve silahlanma karşıtı kitle, Atom santallerinin kapatılmasını silahsızlandırma talepleri damgasını vurdu ve 25 yıl önce yaşanan Çernobil faciasını birkez daha lanetledi. Asıl gösterilerin ise 26 Nisan günü 100 ülkede yapılması düşünülüyor.
Almanya’nın Bismil şehrinde bir çok koldan harekete geçen kortejler 4 yerde organize edilen alanlarda mitinglerini gerçekleştirdiler. Doğa tahribatına karşı çıkan onlarca yerli-göçmen demokratik kitle örgütleri, partiler, sivil toplum örgütleri çeşitli pankart, afiş, bildiri ve haç odunları vs ile ‘Atom Enerjisi? Hayır Teşekkürler!’ dövüzlerini taşıdı. Protesto yürüyüş ve mitinglerine çocuklu ailelerin katılımı dikkat çekti.
Havanın da güneşli olmasının etkisi ile bisikleti ile yollara düşenler ve çevre şehirlerden yaya etkinliğe katılanlar çoğunlukta idi.Bir çok aktivist Çernobil ve Fukuşima felaketlerini teşhir eden, birbirleri arasında ki bağı kuran döviz ve flamaları taşıdılar. Eylem sırasında Biblis Belediye yetkililerine Çernobil ve Fukuşima’yı anımsatması bakımından metal bir haç verildi.
Frankfurt, Offenbach ve Kassel’de yapılan protesto etkinliklerinde binlerce insan atom silahlarını, Hükümetin Atom santral politikasını ve NATO’nun Libya saldırısını protesto etti.
Batı Gronau’da toplanan 10 bine yaın insan, Uranzenginleştirme tesisleri önünde eylem yaptı. Bu eyleme 130’un üzerinde İnisiyatif ve kurumlar imza attı. Grafenrheinfeld şehri yakınlarında bulunan Atom reaktörü önünde de yüzlerce çevreci aktivist eylem yaptı. Almanya’nın kuzey bölgesinde de 10 binlerce insan, Brunsbüttel, Krümmel, Unterweser, Grohnde ve akıt depolama merkezleri Asse ve Schacht Konrad Atom reaktörleri önlerinde de eylemler gerçekleşti. Almanya’nın doğu ve güney batı şehirlerinde de barış ve çevre aktivisti sokaklara çıkarak Atom Enerji politikalarına karşı çıktı.
Eylemlerde dikkat çeken yan ise, şimdiye kadar bir şekilde Atom reaktör sürelerinin uzatılmasında yana tavır koyan parti ve sivil toplum örgütlerininde artık tüm reaktörlerinin kapatılmasından yana tavır koymaları oldu.
Fransa’da Eylemler
Fukuşima ve Çernobill faciaları ile gündeme gelen Atom reaktörlerine karşı Fransa ve Almanya halkı sokaklara çıktı. Fransa’nın Elsass kentinde biraraya gelen binlerce kişi, Fessenheim Atom reaktörünün derhal kapatılmasını istedi. Eyleme Fransa’nın en popüler çevre aktivisti ve Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde adaylığı beklenen Hulot’ta katıldı.
Geleceği Karartan Facia yine Hortlar mı?
26 Nisan 1986 yılında Ukrayna’nın Çernobil kentinde bulunan Atom reaktöründe patlamalar yaşanmış ve çevreye yüksek miktarda radyasyon yayılmıştı.
Çernobil reaktörlerinin üzerlerinin Lahit şeklinde betonla kapatılması karşısında uzmanlar yeni bir tehlikenin doğabileceğinin uyrasını yaptı. Kaplama betonun kırılma tehlikesi geçirdiğinin belirtildiği açıklamalarda Ukrayna’nın tek başına restorasyon yapamayacağı da belirtiliyor. 1,7 Milyar Euro dış finansal kaynak ile yeni devasa boyutta kaplamanın yapılması tasarlanıyor.
Işımada Korunma ve Atom savaşlarını Engelleme için Enternasyonal Doktorlar (IPPNW) örgütü ve Işımadan Korunma topluluğu, yayımladıları araştırma sonuçları ile Çernobil facialarının hala sürdüğüne dikkat çektiler. 830 binden 112 bin işçi ve emekçinin Çernobil reaktörlerinin kapatılması ve yürürüklükten kaldırılma çalışmalarında öldüğü biliniyor. Yapılan araştırmaya göre ölüm nedenlerinin radyasyon olduğu belirtiliyor. Açığa çıkan hastalıkların erken meydana gelebileceği belirtilen araştırmada, hastalıkların sonraki jenerasyonda da kendisini gösterdiği belirtiliyor.
Uzmanların görüşüne göre 2056 yılına kadar Avrupa kıtasında 240 bin daha fazla Kanser vakaları görüreleceği uyarısı yapılıyor.