Home , Haberler , Partizan,PŞTA,YDK ve ATİK heyeti bayramda Roboskî’deydi

Partizan,PŞTA,YDK ve ATİK heyeti bayramda Roboskî’deydi

heyet_roboskideROBOSKİ | 04 – 10  – 2012 | Ezidî kamplarını ziyaret etmek için yola çıkan Avrupa ve Türkiyeli kurumlardan oluşan heyetin bugünkü (4 Ekim) adresi bayramda mezar ziyareti yapan Roboskîli aileler oldu.

Dün Silopi’de bulunan Ezidî kamplarını ziyaret ederek topladıkları yardımları teslim eden Avrupa Türkiyeli İşçiler Konfederasyonu, Partizan, Partizan Şehit ve Tutsak Aileleri, Yeni Demokrat Kadın, Özgür Gelecek Gazetesi ve sanatçı Pınar Aydınlar’dan oluşan heyetin bugünkü adresi Roboskî oldu.

Mezarlıkta çiçekler hala ilk günkü gibi taze…

Sabahın erken saatlerinden itibaren yola çıkan heyet, devlet tarafından 28 Aralık 2011’de sınırda katledilen 34 Kürt gencinin mezarlarını ziyaret etti. Bayram nedeniyle tüm şehit ailelerinin mezarlıkta buluştuğu bu bayram da heyet de aileleri yalnız bırakmadı.

Çocukları olmadan geçen 6. bayramlarında da siyah giysileriyle mezarlıkta buluşan aileler ve heyet biraraya geldiğinde duygusal anlar yaşandı. Çiçekleri hiç soldurulmayan mezarlıkların üzerinde yer alan doğum tarihlerinin ’90’lı yıllara ait olması, bu acının öyle pek de kolay geçmeyeceğini gösteriyordu.

Heyetten mezarlara karanfil…

Heyetin karşılanmasının ardından mezarlıklara şeker bırakan aileler, daha sonra biraraya gelerek açıklama gerçekleştirdiler. Aileler adına açıklama yapan Ferhat Encü, heyetin bayramda yaptığı bu ziyaretin önemli ve anlamlı olduğunu belirterek, ortak mücadele etmenin önemine değindi.

ATİK, Partizan ve PŞTA adına konuşmaların yapılmasının ardından şehitler için saygı duruşu ve “Şehid namirin” sloganları ile açıklama sonlandırıldı. Heyet, daha sonra mezarlara karanfil ve şeker bıraktı.

“İnadına sınıra daha fazla gidiyoruz”

Anmanın ardından heyet, Roboskîli ailelerin evlerine misafir oldu. Evlerde tüm televizyonlar Kobanê’deki gelişmeleri an an aktaran kanallara (Sterk, İMC vs.) ayarlı ve tüm sohbetler de bunun üzerineydi. Tezkerenin geçirilmesi ve devlet kurmayların bayram mesajları ise öfkeyle karşılanıyordu.

Roboskî hala geçimini sınır ticareti ile sağlıyor, hatta inadına daha fazla sınıra gittiklerini anlatıyorlardı. Askerin katliamın ardından nasıl tavır geliştirdiğini sorduğumuzda ise, şimdi çok yakınlarına gelmediklerini ancak sık sık gaz bombaları ile saldırılarını sürdürdüğüne dikkat çekiyorlardı. Ancak sınırın diğer tarafındaki tepede konuşlanan gerillaların varlığı nedeniyle çok ileri gidemedikleri de köylülerin aktarımlarından…

Roboskîli çocuklar mutlu, çünkü…

Roboskîli ailelerin eşsiz misafirperverliklerinin ardından köyden ayrılmaya hazırlanan heyet, Komeleya Ji Bo Roboskîyê Edalet Ji Bo Cihanê Aşti (Roboski İçin Adalet Yeryüzü İçin Barış Derneği)’ne uğradığında burada derneğin aktivitelerine katılan çocukların sevincine ortak olma şansı yakaladı.

Katliamın ardından kurulan dernek, çocuklar için fotoğraf atölyesi oluşturmuş ve bu atölyeden ortaya çıkan ürünler kitaplaştırılmıştı. Bu kitapların satışından elde edilen gelirler ise çocukların her birine bir fotoğraf makinesi hediye edilmekte kullanılmıştı. Bu sevince ortak olan heyet, daha sonra Roboskî’den ayrıldı.