Home , Avrupa , Paris’te İşid Katliamı

Paris’te İşid Katliamı

france-paris-hostage

PARIS |15 – 11 – 2015| Fransa’da Cuma günü büyük bir İŞİD katliamı gerçekleşti. Fransa böylesine bir katliam ve savaş sahnesini  yaşamadı. Başkent sokaklarında canlı bombalar, sokaklarda makinalı tüfekler ve kafelerde kaleşnikoflu saldırılar… Başkentte eş zamanlı olarak altı saldırı gerçekleşti. Bu saldırılarda en az 129 kişi hayatını kaybetti, 300’ü aşkın kişi yaralandı. Bunlardan 80 kişinin durumunun kritik olduğu bildirildi. Bilançonun daha da ağırlaşması bekleniyor. Bütün bu saldırılar yarım saat içerisinde gerçekleşti.

Fransa’nın başkenti Paris’te düzenlenen saldırılarda resmi rakamlara göre 129 kişi yaşamını yitirdi. 320 dolayında yaralı olduğu belirtiliyor. Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, olağanüstü hal ilan ederken, sınırların da kapatıldığını duyurdu.

Voltaire Bulvarına yüz metre uzaklıktaki Bataclan’da  bir konser esnasında düzenlenen saldırı da çok sayıda kişinin rehine alındığı belirtild.

10 ve 11’inci Paris’te Bichat sokağı üzerinde, Bataclan’a yakın “Le Carillon” isimli bara düzenlenen silahlı saldırı sonucunda 18 kişi ölürken, onlarca yaralı olduğu belirtiliyor.  Olayı takip eden gazeteciler yaşananları “kabus” olarak nitelendirirken, Voltaire Bulvarı’nda da silah sesleinin  duyulduğu öğrenildi. Görgü tanıkları 5-6 saldırganın olduğunu belirtiyor.

Le Carillon isimli bara silahla saldırıldığı ve ardından, iki kişinin de karşıdaki “le Petit Cambodge” da saldırganların hedefi haline geldi. Bir görgü tanığı “Korkunç’’ İnsanların bağırtısını duyuyorduk, en az 10 ceset yerdeydi” açıklamasında bulunuyor.

Konser Salonunda Saldırı ve Rehine

Metal müzik grubu Eagles of Death’ın Bataclan’da konser verdiği esnada saldırı düzenlendi. Çok sayıda kişinin rehine olduğu vurgulanırken, en az 20 kez ateş açıldığı da belirtiliyor. Haber kaynakları, saldırganların konserin verildiği Bataclan’da olduğunu da rehinelere dayanarak haberleri servis ettiler.

Yine aynı Saldırının Charonne ve Faidherbe sokaklarının kesiştiği noktayı hedef aldığı da kaydediliyor.

Eş zamanlı olarak Stade de France yakınlarında da iki ya da üç patlama meydana geldi.  Fransa-Almanya maçını izleyen Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande stadyumdan ayrılarak, oluşturulan kriz masasına gitti. Paris Belediye Başkanı Anne Hidalgo ise herkese evinde kalması çağrısında bulundu.

Saldırıların hemen ardından çok sayıda polisin ellerinde pompalı tüfekler ve silahlarla olayların yerine geldiği belirtti.

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, olağanüstü hal ilan ederken, sınırların da kapatıldığını açıkladı.

Avrupalı yöneticiler harekete geçerek acil toplantılar yaptı. İngiliz, Alman ve İtalyan hükümetleri kriz toplantıları gerçekleştirdi.

Avrupa Birliği Dış Politika Temsilcisi Federica Mogherini, bir mesaj yayınlayarak“Avrupa Fransa ve Fransız halkıyla birliktedir“ dedi.

Dünyanın bir çok ülkesinde Fransay’la dayanışma mesajları sunuldu.

Hollande: katliama bu bir savaştır dedi.

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, üç günlük ulusal yas ilan etti. İlk kez üç günlük ulusal yas ilan ediliyor. Hollande saldırılar için „Terörist bir ordu tarafından işlenen bir savaş eylemi“ dedi. Birlik, beraberlik ve soğuk kanlılığa çağıran Hollande, içerde ve dışarıda tüm alanlarda Fransa’nın acımasız olacağını söyledi.

Hollande şöyle konuştu: „Paris ve Saint-Denis’de dün yaşananlar bir savaş eylemidir ve savaş karşısında ülkenin özgün kararlar alması gerekir. Bu eylem terörist bir ordu olan DAİŞ tarafından, olduğumuz şeye, tüm gezegenle konuşan özgür bir ülkeye karşı yapıldı. Dışarıdaki işbirlikçilerle birlikte dışarıdan hazırlanan, planlanan bir savaş eylemidir.“

Saldırganlardan biri Suriyeli, biri Fransız, biri Mısırlı

Saldırıya 8 canlı bombanın katıldığı belirtildi. Tümü silahlı olan saldırganlar cephanelerini tükettikten üzerlerindeki bombaları patlattı. Fransız servislerine göre 8 saldırgan öldü, bunlardan 7’si kendisini patlattı, biri polis tarafında öldürüldü. Polis kaynakları saldırganlardan birinin yanında Suriye pasaportu, bir diğerinin yanında Mısır pasaportu bulunduğunu bildirdi. Üçüncü bir saldırganın da Fransız vatandaşı olduğu kaydedildi. Kimlik tespit çalışmaları sürüyor.

Fransız Haber ajansı AFP, soruşturmaya yakın kaynaklara dayandırdığı haberinde üç kardeşin saldırılara dahil olduğunu bildirdi. AFP’ye göre bu kardeşlerden biri saldırılarda öldü, bir değeri Belçika’da gözaltında, üçüncüsü ise ya saldırılarda öldü ya da kaçtı.

AFP’ye konuşan bir güvenlik kaynağına göre, Paris saldırılarını gerçekleştirenlerden biri hâlâ yaşıyor olabilir. Daha önce polisin, saldırılarda kullanılan siyah bir Volkwagen Polo arabayı kiralayan kişiyi aradığı belirtilmişti.  Bu kişinin hayatta ve kaçmış olma ihtimali bulunduğu bildirilen kardeşlerden biri olup olmadığı bilinmiyor.

 Belcika’da operasyon

Cuma akşamı Paris’te 129 kişinin hayatını kaybettiği ve 99’u ağır olmak üzere 352 kişinin yaralanmasına sebep olan koordineli olarak gerçekleştirilen terör saldırılarının ardından Belçika polisi şüphelilere yönelik operasyon başlattı.

Belçika polisi, dün gözaltına alınan 3 kişinin ardından bugün de 4 kişiyi daha gözaltına aldı.

Öte yandan resmi yayın kuruluşu RTBF, saldırganlardan ikisinin Paris’e Brüksel’den gittiğini belirtti. AP’ye konuşan Belçikalı bir yetkili de ölen saldırganlardan ikisinin Belçika’da yaşayan Fransız  vatandaşları olduğunu doğruladı. Birinin kimliği belli oldu; Terörist Paris doğumlu Ömer İsmail Mustafai olduğu ortaya çıktı. Bir teröristin yanında ise Suriye pasaportu bulundu.

 

 

AHM Mehmet Tohumcu