Home , Avrupa , 'Paris Komünü'ne, Mart ayı direnişlerini selamlıyoruz'

'Paris Komünü'ne, Mart ayı direnişlerini selamlıyoruz'

PARİS | 23 – 03 – 2010 | Paris’te Partizan, FDHF, ACTİT, BİR-KAR, ODAK ve Yaşanacak Dünya Gazetesi tarafından „Newrozdan Paris Komününe, Mart ayı direnişlerini selamlıyoruz, katliamları kınıyoruz“ şiarıyla bir miting ve basın açıklaması yapıldı. 10. Paris’teki kemerin önünde yapılan etkinlik Mart ayındaki direniş ve katliamlarda şehit düşenler şahsında yapılan saygı duruşuyla başladı.

Konuyla ilgili ortak hazırlanan metin Türkçe ve Fransızca okundu. Hazırlanan metinde, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nün var olmasına neden olan direniş selamlanırken, gericilerin 129 dokuma işçisini katletmeleri ise kınandı.

12-15 Mart 1995 Gazi ve Ümraniye direnişleri ile 30 Mart 1972 de Mahir ÇAYAN ve 9 yoldaşının Türkiye devrim tarihindeki en güzel dayanışmalarından birini göstererek yaptıkları direnişleri selamlandı. Buralarda da devletin gerçekleştirdiği katliamlar kınandı. 17 Mart 1978 de 7 ilerci öğrencinin ölümüne sebep olan katliam ve 16 Mart 1988 de Halepçe’de Kürtlere karşı emperyalist kan emicilerin desteğiyle faşist Saddam rejimi tarafindan yapılan kimyasal katliam lanetlendi.

18 Mart 1871 başlayan ve sadece 3 ay sürmesine ragmen ilk proleterya diktatörlüğü olan, sergilediği pratik dolayısıyla da büyük devrimlerin yol göstericisi olan Paris Komünü ve yaratıcıları, bu ilk proleter deneyimin yaşandığı topraklarda bir kez daha selamlandı. Ayrıca 12 Mart 1971 faşist darbesi niçin ve kime karşı yapıldığı da teşhir edildi.

Hazırlanan metinde 14 Mart 1883 de yitirdiğimiz Karl MARKS ve 5 mart 1953 de yitidiğimiz STALİN gibi komünist ustalar da anıldı. Yapılan etkinlik hep birlikte atılan dayanışma sloganlarıyla sonlandırıldı.

´´