Anasayfa , Avrupa , Parası olmayan AB yurttaşları sınırdışı edilecek

Parası olmayan AB yurttaşları sınırdışı edilecek

BRÜKSEL | 03 – 05 – 2011 | Avrupa Komisyonu, Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkelerde vatandaşlığı olan yurttaşların belli koşullarda sınırdışı edilip edilemeyeceğini araştırıyor. Araştırma sonrasında parası olmayan veya ‘kriminal’ olan AB vatandaşlarının sınırdışı edilmesi yasallaşabilecek.

Avrupa Adalet temsilcisi Viviane Reding’in sözcüsünün yaptığı açıklamaya göre kendi geçimini sağlayamayan ve birkaç defa ‘kriminal’ olaylara karışan yurttaşların, oturum izinlerine veya vatandaşlık haklarına bakılmaksızın, Avrupa Birliği sınırları dışına gönderilebilecek. Reding açıklamasında henüz yasal düzenleme veya önergelerin olmadığını, görüşme aşamasında olduklarını söyledi.

Yeni uygulama ise Avrupa’nın en akıllı öğrencisi ve tolerans abidesi Hollanda tarafından önerildi. Sosyal İşler bakanı Henk Kamp tarafından sunulan öneri esasta Polonları, AB üyesi olmalarına rağmen ülkelerine geri göndermek için düşünülmüştü. Şimdi ise geniş kapsamlı bir yasalaşma süreci başlatılmış durumda.

Avrupa Birliği içerisinde yurttaşların serbest dolaşım hakkı yasalarca tanınıyor. Üye ülkeler, sosyal yardım sistemlerini korumak için önlemler alabiliyor ama önlemleri kollektif olarak değil, davaları tek tek inceleyerek yapabiliyor.