Home , Haberler , Özgür Sanat Girişimi, duyarlı olan bütün sanatçıları sınıra çağırıyor

Özgür Sanat Girişimi, duyarlı olan bütün sanatçıları sınıra çağırıyor

İSTANBUL-04-11-2014- _MG_0418Bugün, İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesinde, Kobanê’de direnen halkların sesini duyurmak için 5 Kasım’da sınıra gidecek olan Özgür Sanat Girişimi bileşenleri bir basın açıklaması yaptı.

Aralarında, Pınar Aydınlar, Ferhat Tunç, İsyan Ateşi, Arzela Kültür Merkezi, MKM ve Med Kültür Merkezi’nden sanatçıların bulunduğu Özgür Sanat Girişimi, Kobanê’ye yönelik DAİŞ saldırılarına karşı sessiz kalmamak ve oradaki halklarla dayanışmayı yükseltmek için 5 Kasım’da Suruç’a gidecek. Bu kapsamda basın açıklaması yapan Özgür Sanat Girişimi’ne, Partizan, Munzur Çevre Derneği ve Yeni Demokrat Kadın gibi örgüt ve dernekler de destek verdiler.

Birçok sanatçının katıldığı açıklamada, „Yaşasın halkların kardeşliği„, „Kobenê’deki devrim mücadelesi dünya halklarına umut veriyor“ yazılı pankartlar açılırken basın açıklaması Kürtçe ve Türkçe olarak yapıldı.

Kürtçe açıklamayı Girişim adına Şiyar Eroğlu okudu. Eroğlu açıklamada, “bi armanca ku em hunera xwe veguhezinin helwesteke xurtir, em, hunermenden kul i jêr imzeya wan heye di bin navê “Hewldana hunera azad” de hatin ba hev. Ji bo ku deng û gîrîna azadiyê xurtir û berztir bikin, em banga tevlêbûna li ‘Hewidana hunera azad’ li hemû dost û hevalên hunrmend dikin!” dedi.

Türkçe açıklamayı ise girişim adına sanatçı Pınar Aydınlar okudu. Aydınlar açıklamada, Ortadoğu coğrafyasının uluslararası güçlerce karanlık bir döneme itilmek istendiğini ve bu güçlerin kendi elleriyle IŞİD‘ i besleyerek amaçlarına ulaşmak istediğini kaydetti. Kürt özgürlük hareketinin enternasyonal devrimci güçlerle beraber Ortadoğu’ya ışık tuttuğunu belirten Aydınlar, „Dünyanın hayranlıkla takip ettiği, direniş tarihini yeniden yazan Kobanê halkı ve devrimci savaşçılar, sergiledikleri direnişle IŞİD‘ e karşı tarih yazmaktadır“ dedi.
Özgür Sanatçı Girişimi olarak emeğiyle ve halkların kardeşliğine olan inancıyla 5 Kasım günü Kobane sınırında bulunacaklarını ve Suruç’a doğru yola çıkacaklarını söyleyen Aydınlar, sınırda başta müzik dinletisi olmak üzere yapacakları çeşitli sanatsal etkinliklerle Kobanê’de mücadele eden direnişçilere destek olmaya çalışacaklarını söyledi.
Aydınların arkasından Ferhat Tunç bir konuşma gerçekleştirdi. Tunç, IŞİD‘ in saldırılarına karşı tüm sanatçıların üzerine düşeni yapması gerektiğine dikkat çekerek, „Kobanê‘ ye destek vermeyen sanatçılar tarihin karanlık sayfalarında kalacaklarıdır“ vurgusunu yaptı