Home , Haberler , Çorum Katliamı unutulmadı

Çorum Katliamı unutulmadı

ÇORUM | 04 – 07 – 2011 |  Sermaye devletinin en kanlı katlimlarından olan Çorum Katliamı 31. yılında Çorum’da gerçekleştirilen yürüyüşle lanetlendi.

Alevi örgütleri, emek ve meslek örgütleri ile devrimci ve ilerici kurumlardan oluşan kitle eylem için Bahabey Caddesi’nde toplanarak Gazi Caddesi üzerinden kent merkezinde bulunan Saat Kulesi önüne yürüdüler.

“29 Mayıs – 4 Temmuz 1980 Unutmadık, unutmayacağız” şiarlı pankart eşliğinde gerçekleştirilen yürüyüşte sık sık “Çorum’u unutma, unutturma!”, “Halkımız saflara hesap sormaya!”, “Gün gelecek devran dönecek faşistler halka hesap verecek!”,”Yaşasın halkların kardeşliği!”, “Faşizme karşı omuz omuza!” sloganları atılarak katliama dönük tepki dile getirildi.

Saat Kulesi önüne gelindiğinde ilk olarak Çorum Katilamı’nda yaşamını yitirenler adına bir dakikalık saygı duruşundu bulunuldu. Ardından Çorum Alevi Kültür Derneği Başkanı Nurettin Aksoy tarafından kısa bir konuşma yapılarak, Çorum’u kana bulayanların açığa çıkarılmasını talep edildi.

Daha sonra bileşenler adına ortak açıklamayı KESK Çorum Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü ve Eğitim Sen Çorum Şube Başkanı Mehmet Öztürk okudu. Öztürk, “Bu etkinliğin amacı kabuk bağlamış yaraları değil, bu katliamların neden ve sonuçlarını her kesimin gözünden ortaya koyarak bir daha benzer olayları tezgahlamaya çalışanların heveslerini kursaklarında bırakmaktır” dedi. “Genç bir nüfusa sahip ülkemizde milyonlarca insan maalesef yakın tarihimizde yaşananları bilmiyor. Bu kişiler için Çorum, Sivas, Maraş sadece şehir isimleri yaşanmış acılardan bihaberler, tepkisizler. Bilmemek kaybetmektir, cahilliktir” ifadelerini kullanan Öztürk konuşmasını Hacı Bektaş-ı Veli’nin “Düşünce karanlığına ışık tutanlara ne mutlu’ sözleriyle tamamladı.

Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Başkanı Ercan Geçmez de bir konuşma gerçekleştirerek “Ne zaman ki bu kentte katliamda yaşamını yitirenlerin heykelleri meydanlara dikilirse o zaman görevimizi yapmış sayılırız” dedi. Geçmez, “Çorum halkının vicdanlarına sesleniyorum. Eşitlik ve özgürlük isteyenler, eşit yurttaşlık isteyenler hani nerdesiniz? Bu diyanet kalkmadığı sürece Türkiye’de barış ve kardeşlik olmayacaktır. Bunlar Hitlerden, Nazilerden daha acımasız davranıyorlar. Biz Madımak’a, Çorum’a gitmeye devam edeceğiz. Çünkü hala yanıyorlar. nümüzdeki yıl Çorumluları daha güçlü katılmaya davet ediyor, bu yolda toprağa düşenleri saygı ve sevgiyle anıyorum” ifadelerini kullandı.

Avrupa Alevi Birlikleri Federasyonu Başkanı Turgut Öker ve Alevi Kültür Dernekleri Genel Başkanı Selahattin Özel de birer konuşma yaptılar.

Eylem konuşmaların ardından atılan sloganlarla sona erdi.(Kizilbayrak)