Home , Avrupa , Onbinlerce Öğrenci Dün Çevre Kirliliğine Karşı Sokaktaydı!
İSVEÇ

Onbinlerce Öğrenci Dün Çevre Kirliliğine Karşı Sokaktaydı!

HABER MERKEZİ |16.03.2019| 15 Mart Cuma günü yüzlerce ülkenin lise öğrencileri eşzamanlı olarak çevre kirliliği ile ilgili gündem oluşturmak ve politikacılara sorunu çözmeleri için somut adım attırmayı isteyerek bir günlük greve çıktılar.

16 yaşındaki lise öğrencisi Greta’nın İsveç’teki parlamento seçimlerinin ardından Stockholm’deki parlamento binasının önünde çevre kirliliğine ilişkin grev yapması büyük yankı uyandırmıştı. Almanya, İngiltere ve Kanada gibi ülkelere sıçrayan bu grev, kimi ülkelerde sürekli olarak haftada bir gün gerçekleştirilmeye devam ediliyordu. Özellikle sosyal medya üzerinden gerçekleştirilen paylaşımlar ve oluşturulan gruplar üzerinden haberleşen öğrenciler eşzamanlı olarak 15 Mart tarihini seçerek grev kararı aldılar.

Avustralya Sydney’de 30 bini bulan öğrenciler meydanları doldururken benzer örnekler İtalya Trento’da, İngiltere Londra’da, Almanya’nın birçok kentinde, Fransa’da, Hindistan’da, Finlandiya’da, İspanya’da, Yeni Zelanda’da ve daha birçok ülkede gerçekleşti.

Stockholm’de de sayıları binlere ulaşan öğrenciler Mynttorget meydanını doldurarak miting gerçekleştirdiler. Cuma günü öncesinde tek tek belediyelerin eğitim müdürlükleri açıklama yaparak greve katılacak olan öğrencilere geçersiz devamsızlık verileceği tehditleri savrularak öğrenciler sindirilmek istendi. Okullar bu tehditlere rağmen ülkenin birçok merkezinde greve çıkan öğrencileri durdurmayı başaramadı.