Home , Avrupa , Ölüme Adım Adım

Ölüme Adım Adım

YUNANİSTAN | 05 – 03 – 2011 | Yunanistan’da 300 göçmenin başlattığı açlık grevi 5 Marti itibariyle 40. gününde. Bugüne kadar Atina’da bulunan açlık grevcilerinden 60’dan fazlası yaşadıkları sağlık sorunlarından dolayı çeşitli hastanelere kaldırılmış durumda.

Selanik’te hastanelere kaldırılanların sayısı şuana kadar 15. Göçmenlerden bazıları 3/3 gününden itibaren su, şeker ve tuz alımını da bıraktılar. Hükümet ise başından beri takındığı katliamcı tutumunda herhangi bir değişiklik yapmayarak, göçmenlere “Altı aylık bir geçici kimlik verileceği ve bunun bir defaya mahsus uzatılacağı” önerisini yinelemekte. 5 Mart günü göçmenlerle hükümeti temsilen Sağlık Bakanı ilk defa bir araya geldiler. Görüşme sonrası göçmenlerce yapılan açıklamada; “Hükümet bilinen öneriyi bize tekrar etti. Bizler bu mücadeleye sonunda sınır dışının olacağı altı aylık bir kart için başlamadık. Amacımız olan tam haklara sahip olma mücadelesinden geri adım atmayacağız” diyerek hükümetin önerisini reddettiler.

Bu arada göçmenlerin direnişinin yeni boyut almasıyla, hükümet içinde de çatlaklar oluşmaya başladı. Savunma bakanı Elefteros Venizelos ile içişleri bakanı Yiannis Ragguzis arasında yaşanan tartışmada, savunma bakanı içişleri bakanını eleştirerek sorunun insan kaybı olmadan çözülmesi gerektiğini belirtti. Bununla birlikte hükümete yönelik baskılar da artmakta. Çeşitli sivil toplum örgütleri açıklamalarda bulunarak, sorunun derhal çözülmesini istediler.

Göçmenlerin direnişi bir üst aşamaya taşımalarıyla birlikte, ülkede gerçekleştirilen eylemlerde hız kazandı. Ülkenin pek çok şehrinde, her gün eylem, yürüyüş ve işgaller gerçekleştirilerek dayanışma büyütülmekte. Selanik, Ksanti’ nin ardından Atina’da bir yürüyüş gerçekleştirildi. 4 Mart Cuma günü yapılan eylem müze önünde başladı. İki Bine yakın kişinin katıldığı eylem, yapılan konuşmaların ardından meclise yürüdü. Yürüyüş boyunca göçmenlerle dayanışmayı ve hükümeti protesto eden sloganlar atıldı. Uzun bir güzergahta gerçekleştirilen yürüyüş, göçmenlerin bulunduğu binaya ulaşmasıyla sona erdirildi. Bina önünde toplanan kitleye Dayanışma Girişimi adına görüşme ile ilgili kısa bir açıklama yapıldı. Göçmenleri temsilen ise yapılan kısa konuşmada; “Bizimle dayanışma içinde bulunan tüm herkese teşekkür ederiz. Ve emin olun ki kazanana kadar direnişimiz devam edecek” dedi. Alkışlarla ve sloganlarla karşılık bulan konuşmanın ardından kitle yeni bir randevu için dağıldı. (Yunanistan’dan bir ÖG okuru)