Anasayfa , Haberler , İstanbul’da Newroz Mitingi Valilik tarafından yasaklandı

İstanbul’da Newroz Mitingi Valilik tarafından yasaklandı

istanbul_newroz-1İstanbul Valiliği tarafından, 20 Mart’ta Bakırköy Pazar Meydanı’nda yapılması planlanan Newroz Mitingi yasaklandı; HDP İstanbul İl Örgütü yaptığı açıklamada “Her yer Newroz, her yer direniş” şiarıyla Newroz’un kutlanacağını duyurdu.

Riha, Colemêrg, Bursa ve Dersim’in ardından İstanbul’da da yapılması planlanan Newroz mitingi Valilik tarafından yasaklandı. Konuya ilişkin HDP İstanbul İl Örgütü’nde düzenlenen basın toplantısına Tertip Komitesi Başkanı Suat Çorlu, HDP İstanbul İl Eşbaşkanı Cesim Soylu ile İstanbul HDP Milletvekili Filiz Kerestecioğlu katıldı.

Tertip Komitesi Başkanı ve HDP İl Yöneticisi Suat Çorlu, en son Pazartesi günü valilikle yaptıkları görüşmede bir sorun olmadığını hatırlatarak başladığı konuşmasında, Emniyet Genel Müdürlüğü’nün “Günü dışında yapılacak kutlamalara izin verilmeyecek” yönünde genelge yayınladığını hatırlattı.

Yer konusunda bir sorun yaşanmaması için Kazlıçeşme Meydanı’nı dile getirmediklerini, Bakırköy Pazar Alanı’nı için başvuru yaptıklarını kaydeden Çorlu, 9 Mart’ta dosyalarını verdiklerine dair tebligat aldıklarını da ifade etti. Görüşme sırasında valiliğe polise genelgesini hatırlattıklarını ve gerekirse 21 Mart için başvuru yapabileceklerini de söylediklerini aktaran Çorlu, valiliğin “Gerek yok” yanıtı verdiğini belirtti.

Bugün valiliğe gittiklerinde kendilerine “20-21 Mart’ta da yapabileceğimizi söyledik ama valilik ne 20 ne de 21’inde gerçekleştirilecek bir Newroz etkinliğine izin verilmeyeceğini söyledi” dendiğini aktardı.

Çorlu, Vali Yardımcısı Nurullah Naci Kalkancı’nın imzasının bulunduğu tebligatta, “Talebiniz ülkemiz ve bölgemizde meydana gelen terör saldırıları ve toplumda oluşan hassasiyet dikkate alındığında provokatif eylem ve olaylar meydana gelebileceği, açık hava toplantısına katılabilecerler dahil, halkın huzur, güvenlik ve esenliğinin, kamu güvenlik ve düzeninin bozulması sebebiyet vereceği” iddiasıyla mitinge izin verilmediğini kaydetti.

Bu kararın anti demokratik olduğunu vurgulayan Çorlu, kararla sorunun tarih sorunu olmadığının görüldüğünü, ülkenin dört bir yanında, farklı gerekçelerle Newroz’un yasaklandığını hatırlattı.

“Newroz halkların bayramıdır, dolayısıyla valiliklerin alacağı kararla engellenemez” diyen Çorlu, “Her yer Newroz her yer direniş” şiarıyla Newroz’un kutlanması için ellerinde geleni yapacaklarını duyurdu.

HDP İstanbul Milletvekili Filiz Kerestecioğlu ise, “Newroz halkların bayramıdır, barışçıl bir gösteri herkesin hakkıdır. Bu nedenle kabul edilemez. Ama genel olarak zaten ülke bir hapishaneye dönüştürülmüş. Tüm ülke bir cendere içerisinde” dedi.

Kerestecioğlu sözlerine şöyle devam etti: “Bu açıkça faşizmdir ve kabul edilemez. İnsanların direnme hakkı vardır. Dünyanın en naif ve barışçıl insanları barış istedikleri için tutuklanıyorlar. Bunlar hiçbir şekilde kabul edilemez. Biz mücadelemize devam edeceğiz, baskıları kabul etmeyeceğiz. Bunun sonu yoktur. Yıllardır süren devlet aklının bundan sonrada sürmesidir. Susmak, ülkenin bir hapishane haline gelmesini kabul etmektir.”