Home , Avrupa , Nürnberg’de Coşkulu Konser

Nürnberg’de Coşkulu Konser

NÜRNBERG |01.12.18| Geçtiğimiz cumartesi günü Nürnberg’de Dialog der Kulturen derneği tarafından “ırkçılığa karşı hakların buluşması” gecesi düzenlendi. Canlı ve coşkulu geçen gecede konuşmalar yapıldı, şarkılar, türküler söylendi ve halaylar çekildi.

Etkinlik dernek adına yapılan bir açılış konuşmasıyla başladı. Konuşmada Türkiye’de faşist diktatörlüğün uygulamalarına, dünyada ki emperyalist savaş tehlikesine ve yürütülen savaşlar ve Avrupa’da yükselen ırkçı harekete değinilerek “İnsanlık faşizmi ve ırkçılığı çok acı deneyimlerle yaşamıştır. Tüm bunlara karşı demokratik, anti-faşist ve sosyalistlerin omuz omuza verip ortak bir cephede yılmadan, yorulmadan cesaretle mücadele etmesinden başka yol yoktur.” denildi.

2018 yılı boyunca Dünya’da, Türkiye’de ve Almanya’da gerçekleştirilen kitle eylemlerinden, protestolardan, grevlerden görüntülerin yer aldığı bir sinevizyon gösteriminin ardından ATİF adına bir konuşma yapıldı. Konuşmada Avrupa’da giderek güçlenen ırkçı faşist harekete, onun çıkış ve güçlenme nedenlerine, kapitalizmin insanlığa vadedecek yeni bir şeyinin kalmadığına değinilerek “Korkmuyoruz, bağırıyoruz. Dicle türküsünün sesi, dilsizlerin dili, sessizlerin sesiyiz. Vur eskiye yıkılsın, omuz ver yeniye yeşersin diyoruz. Susmuyoruz, yürüyoruz kızıl partizana” sözleriyle konuşma sonlandırıldı.

Ardından sahneye Dialog der Kulturen derneği kadın erbane grubu çıktı. Yaptıkları erbane şovuyla katılımcıların beğenisini topladılar. Bunun ardından ise Özden Çiçek ve Ersen Bucak sahne alarak birbirinden güzel umut, sevda ve kavga türküleri söylediler. Özden Çiçek ve Ersen Bucak’ın programlarını alkışlarla bitirmesinden sonra programa yarım saat verildi.

İkinci bölüm München TKP/ML dava tutsaklarından, tutuksuz olarak yargılanmaya devam eden Erhan Aktürk kitleye yönelik bir konuşma yaptı. Konuşmasında Türk devleti ve Alman devleti arasındaki ekonomik, siyasi ve askeri ilişkilere değinen Aktürk iki devletin bu tür ilişkilerinin tarihsel olduğu ve kendilerine yönelik operasyonun arka planında da bu ilişkilerin olduğunu belirtti. Yine Almanya’da AfD’nin federal ve eyalet parlamentolara girmesinin göçmenler için büyük bir tehlike olduğunu vurgulayan Aktürk konuşmasını yerli ve göçmen emekçilerin mücadelelerinin birleştirilmesi gerektiğinin altını çizerek bitirdi.

Bunu ardından Grup Umuda Haykırış sahne aldı. Kavga, isyan, mücadele ve umut şarkı, türkü ve marşları söyleyen grup son bölümde kitleyi halaya çağırarak coşkulu bir hava yarattı.