Anasayfa , Avrupa , NONATO Kampından gelişmeler: birlik-mücadele-zafer!

NONATO Kampından gelişmeler: birlik-mücadele-zafer!

nato4nisanSTRASBOURG | 04 – 04 – 2009 | Her sabah gerçekleştirilen plenium, anti-NATO karşıtı kampın üçüncü gününde gerçekleşmedi. Bunun kaynağında aynı gün Baden-Baden şehrindeki yürüyüş vardı. Zira birkaç kurum, gerek Baden-Baden’deki eyleme katılmak için, gerekse de ertesi gün Strasbourg’da yapılacak blokaj eylemlerinin hazırlığı için kamp alanını terk ediyorladı. ATİK, ADHK, MLKP, TİKB, Trotz Allerdem, Red Block ve Fransa Maoist Komünist Partisi ise günün örgütlenmesi amacıyla saat 11’de bir araya geldiler.

Saat 12’de, ATİK ve YDG aktivistleri belirli Alman kurumların blokajla ilgili organize ettikleri toplantıya katıldılar. Toplantıdaki genel eğilim, Cumartesi sabahı NATO toplantısına katılmak üzere Strasbourg’a gelen ülke temsilcilerinin zirve toplantısına varmalarını engellemek amacıyla blokajlara katılıp ve blokaj eylemlerini başarıyla tamamladıktan sonra yürüyüşte yerlerini almaktan yanaydı. Toplantda bulunan diğer katılımcılar, Türkiyeli örgütlerin, gerek kitle yoğunluğu, gerekse de bu tür etkinliklerdeki güven aşılayan tutumlarından kaynaklı kendileriyle birlikte hareket edilmesine ilişkin öneride bulundular. Bu konuya ilişkin ATİK, gücünü yürüyüşe seferber edeceğini, blokajlarda bulunanlara yürüyüş kollarından destek vereceğini daha sonraki birebir görüşmelerde ifade etti.

nato4nisan214:00-15:00 arasinda YDG-MYK`sının Nato Zirvesi dahilinde önceden kararalastirmis oldugu egitim konularindan ATIK 20.Kongresinin`de Siyasi Perspektiv taslagi olan Ekonomik Mali Krizin Avrupa Isci Sinifina ve Göcmenlere yansimasi adi altinda bir tartısma ortamı yaratıldı. Nato karsiti kampin pratik sürecini ayni zamanda egitici ve siyasal yönüylede özelikle genclik icerisinde zenginlestirerek, ATIK- 20.Kongresinde YDG delegelerinin politık tartısmaya vakıf ve müdahil olmaları amaclandı . Olumlu bir katilimin oldugu egitim calısmamızda, ayni zamanda Türkiyeli Devrimci Demokratik Genclik Örgütlerinin`de katilarak ve düsüncelerini belirterek önemli bir siyasal tartisma arenasi gerceklesti.

Saat 13’te, gözaltına alınanlarla ilgili bir eylem önerisine ilişkin toplantı yapıldı. Nedir ki bu toplantının ilerleyen ilk dakikalarında, gözaltına alınan yaklaşık 250 kişiden sadece 20 kişinin kaldığı, daha sonra ise 2 kişinin gözaltında kaldığı bilgisi geldi. Bunun üzerinde toplantının gündemi belli ölçüde değişime uğrayarak Baden-Baden eylemiyle ilgili nelerin yapılabileceğine geçildi. Tam da burada, pleniumda alınan ortak kararlara karşı gösterilen ciddiyet sorununa geçildi ve gündem doğallığında 2 Nisan Perşembe günü yapılan eylemin değerlendirilmesini içerdi. Kampta bulunan Türkiyeli örgütlerin ortak fikrini sunan ATİK temsilcisi, pleniumlarda alınan ortak kararın çiğnendiğini ve bununla kalmayıp gerek yürüyüş kollarında bulunanları ve gerekse de doğrudan kampı küçümsenmeyecek risklerle karşı karşıya bırakan bu tutumun ciddi derecede eleştirilmesi gerektiğini vurguladı. Nitekim söz konusu Baden-Baden’le ilgili öngörülebilecek eylemleri ele almadan önce, bu tür pleniumların kendi işlevini görüp görmeyeceği konusunda net olmak gerekir. Aksi halde işlevsiz bir pleniumda olmanın anlamsız olacağını ifade ederek sözünü noktaladı.
Plenium, yürütülen tartışmaların sonunda Badeb-Baden’deki yürüyüşe destek vermek amacıyla sembolik bir eylem niteliğini taşıyan sınır köprüsüne kadar gidip gelmeyi kararlaştırıldı. Yürüyüşü gerçekleştirmek için ise saat 17’de kamp alanında toparlanma kararı alındı. Nedir ki saat 16:30 dolayında patlak veren kamp girişine yakın bir yerdeki çatışma, bu eylemin doğallığında iptal edilmesini beraberinde getirdi. ATİK, kamp girişinin ilerisinde meydana gelen çatışmanın içeriğini göz önünde tutarak polisin kampa düşük de olsa olası bir müdahalesini engellemek amacıyla direnişte bulunmak üzere kamp giriş noktasına bir birimi yerleştirdi. Zira polis tarafından yoğun ses bombalarıyla çeşitli gaz bombalarının atıldığı eylem kamp girişine yansımadan geri çekilmelerle sona erdi.

nato4nisan3Akşam saatlerinde bir değerlendirme toplantısı yapan ATİK, YDG ve Yeni Kadın aktivistleri, günün gelişmelerini değerlendirdikten sonra 4 Nisan’daki büyük yürüyüşle ilgili tartıştılar. Neticede, sabah 10’da toparlanıp yürüyüşün başlangıç alanına gidilmesi kararlaştırıldı. Nitekim oradan Avrupa Köprüsü’ne, yani Almanya cephesindeki NATO-karşıtı kitleyle birleşilecek yere gidilecek. BU kitleyle birleşidiği taktirde, saat 15 dolayında yürüyüş Strasbourg merkezine doğru ilerlemeye başlayacak.