Anasayfa , Haberler , Ali Yetgin için kitlesel eylem

Ali Yetgin için kitlesel eylem

İSTANBUL | 15 – 03 – 2010 | Partizan, Partizan Şehit Ve Tutsak Aileleri, 8 Mart 2010 tarihinden beri kendisinden haber alınamayan, Ali Yetgin için 14 Mart Pazar günü saat 18.00’de Taksim Tramvay Durağı’ndan Galatasaray Lisesi’ne kitlesel bir yürüyüş gerçekleştirdi.

Taksim Tramvay Durağı’nda biraraya gelen bileşenler kortej oluşturarak, sloganlarla Galatasaray Lisesi’ne yürüdü. “Ali Yetgin gözaltında kaybedilmek isteniyor! / Partizan” pankartının açıldığı eylemde, “Ali Yetgin’i sağ aldınız sağ istiyoruz!”, “Gözaltında kayıplara son!”, “Ali Yetgin 7 gündür kayıp” dövizleri taşındı. Eylemde ayrıca, Ali Yetgin’in resimleri ve 20 Temmuz 1992’de gözaltında kaybedilen Hasan Gülünay’ın resmi de taşındı.

Ali Yetgin’in ailesinin de katıldığı eyleme BDSP, DHF, PDD, Halk Cephesi ve Alınteri destek verdi. Yürüyüş boyunca, “Ali Yetgin yalnız değildir!”, “Ali Yetgin serbest bırakılsın!”, “Anaların öfkesi katilleri boğacak!”, “Ali Yetgin bulunsun hesap sorulsun!”, “Faşist devlet hesap verecek!”, “Yaşasın devrimci dayanışma!”, “Faşizme karşı omuz omuza!” sloganları sıklıkla atıldı.

İstiklal Caddesi üzerinde bulunan Mehpisto Kitabevi önüne gelindiğinde, Ali Yetgin için oturma eylemi gerçekleşti. Oturma eylemi sırasında, anne Beser Yetgin’in kısa süreli bir fenalık geçirmesi üzerine kitle tarafından, “Anaların öfkesi katilleri boğacak!” sloganı öfkeyle atıldı. Anne Beser Yetgin, bir haftadır haber alamadığı oğlunu sağ olarak istedi. Güzel Ana ise halka seslenerek, “Yarın sizin de başınıza gelebilir. Vakit çok geç olur karanlıkta kalırsınız. Karanlıkta kalmadan, çok geç olmadan hep birlikte buna dur diyelim” dedi.

Oturma eyleminin ardından, Galatasaray Lisesi önüne gelindiğinde bir basın açıklaması gerçekleştirildi. Yapılan açıklamada, ülkede yaşanan krizle birlikte işçi ve emekçilere, halka yönelik saldırıların her geçen gün daha da arttığı ifade edilerek, devrimci ve yurtseverlerin sokak ortasında linç saldırısına maruz kaldığı, devrimci demokratik kurumların saldırıların odağına yerleştirildiği belirtildi. Alaattin Karadağ cinayetinde olduğu gibi sokak infazlarının halkı sindirmenin kanlı bir yöntemi olarak yeniden devreye sokulduğu ifade edilen açıklamada, gözaltında kaybetme politikasının halka gözdağı vermenin, sindirmenin aracı olarak özellikle 90’lı yılların başında sıkça kullanıldığı, tıpkı Arjantin’de Plaza De Mayo Anneleri’nin mücadelesi gibi Cumartesi Anneleri’nin uzun soluklu mücadelesini gündeme getirdiği ifade edildi.

Açıklamada, devrimci demokrat kimliğiyle tanınan ve geçtiğimiz haftalarda TEKEL işçilerinin direnişine aktif katılarak Ankara Emniyet Müdürlüğü’ne bağlı siyasi polislerin “Biz onu İstanbul’dan tanıyoruz, görüşeceğiz” tehditleriyle gözdağı vermek istediği İşçi Köylü gazetesi okuru Ali Yetgin’den 8 Mart tarihinden itibaren haber alınamadığı belirtildi. 8 Mart tarihinde Gülsuyu’nda çalıştığı çay bahçesinden saat 23.00 sularında ayrılarak arkadaşı tarafından özel araçla E-5 üzerindeki 70 Evler köprüsüne bırakılmasının ardından Yetgin’i bir daha gören kimsenin olmadığı ifade edilerek şunları söyledi: “Ailesinin ve avukatının tüm girişimlerine, karakollara ve İstanbul TMŞ’ye başvurularına rağmen aldıkları yanıt ‘bizde yok’ olmuştur.”

Ali Yetkin’in gözaltında olduğu konusunda güçlü kanıların mevcut olduğunun ifade edildiği açıklamada, bugüne kadar yaşanan yüzlerce gözaltında kaybetme olayının da bu kanıyı güçlendirdiği söylendi. Açıklamanın sonunda şunlar belirtildi:

“Bizler, başta İçişleri Bakanlığı olmak üzere Ankara ve İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nden, 8 Mart tarihinden bu yana kendisinden haber alınamayan Ali Yetgin’in durumuyla ilgili derhal açıklama yapmasını istiyoruz. Ali Yetgin’in başına gelebilecek her türlü olumsuzluktan başta İçişleri Bakanlığı, Ankara ve İstanbul Emniyet Müdürlüğü sorumlu olacaktır.”

Basın açıklamasının sonunda, Yetgin’in ağabeyi Haydar Yetgin, kardeşi kaybedilmeden bir gün önce 7 Mart 2010 tarihinde polisin, evini arayarak, bir evrakı alması için kardeşini karakola çağırdıklarını söyledi. Aynı gün kardeşinin işyerine giden polislerin ise “Ali Yetgin’i tanıyor musunuz? Onu arıyoruz” dediklerini ifade etti.

Ali Yetgin için 15 Mart günü eyleme

Ali Yetgin’i sahipsiz olmadığının ifadesi olarak 15 Mart Pazartesi günü bir eylem daha gerçekleştirilecek. Partizan Şehit ve Tutsak Aileleri, konuyla ilgili bu akşam Taksim Tramvay Durağı’nda basın açıklaması yapacak.(Kızıl Bayrak)

Tarih: 15 Mart 2010 Pazartesi
Saat: 19.00
Yer: Taksim Tramvay Durağı