Anasayfa , Haberler , Nisan Yayımcılıktan Yeni Bir Kitap; Orso

Nisan Yayımcılıktan Yeni Bir Kitap; Orso

HABER MERKEZİ|02.02.2022| 18 Mart 2019’da IŞİD’e karşı savaşırken ölümsüzleşen enternasyonalist Lorenzo Orsetti’nin İtalya’dan Rojava’ya gidişi ve orada kaldığı süre boyunca tuttuğu günlüklerden oluşan kitapta çetelere karşı verilen savaşa ilişkin pek çok bilgiye yer veriliyor.

Kitaba ilişkin Nisan Yayımcılık tarafından hazırlanan önsözde şunlar kaydedildi:

“IŞİD (Irak Şam İslam Devleti)’in öne çıktığı söz konusu cihatçı barbar çetelerinin, kadınlara, LGBTİ+lara, Alevilere, Kürtlere, Süryani, Keldani ve Ermenilere yönelik vahşi uygulama ve katliamlarıyla örülü vahşi bir süreç yaşama geçirildi.

IŞİD vb. cihatçı çetelerin bu zulmüne karşı ortaya konulan direniş, dünyanın dört bir yanında yankılandı. Türkiye ve T. Kürdistanı’ndan, komünistler, devrimciler, yerkürenin dört bir yanından sosyalist, anarşist devrimciler IŞİD barbarlığına karşı özgürlük, adalet ve demokratik bir yaşamı, Rojava Devrimini savunmak için bölgeye akın etti.

Elinizdeki kitap, bu serüvencilerden birinin, “İdeallerime şimdiye kadar bulduğum en yakın şeydi ve katılmaktan büyük bir zevk ve onur duyuyorum” diyerek yola düşen, Lorenzo Orsetti’nin (Tekoşer Piling) tuttuğu notlar ve günlüklerini içeriyor.

Bir anarşist olarak Lorenzo Orsetti’nin (Orso) yolu Rojava Devrimine sahip çıkmak ve Türk devletinin Kürt ulusunun kazanımlarına yönelik saldırılarına çekilen sete/direnişe katkı sunmak adına orada konumlanan Kaypakkaya geleneği ile kesişiyor.

Lorenzo’nun ölümünden sonra ailesine verilmesi kaydıyla kaleme aldığı mektubunda dile getirdiği cümleler denilebilir ki onun yaşamını da özetliyor:

“Her şey kaybedilmiş gibi gözükse de, kötü şeyler insanlara acı verse de ve dünya dayanılmaz hale gelse de, güç bulmaya devam edin ve bunu yoldaşlarınıza aktarın. Tam da bunun gibi karanlık anlarda bu ışık yardımcı olacaktır. Ve her zaman hatırlayın: “Bütün fırtınalar küçük bir damla ile başlar.”