Home , Dünya , Birleşmiş Milletler: “Ukrayna’da ölü sayısı 6 bini geçti”

Birleşmiş Milletler: “Ukrayna’da ölü sayısı 6 bini geçti”

donetsk-rusya-ukrayna1-300x166Birleşmiş Milletler, Nisan 2014’ten bu yana devam eden Ukrayna iç savaşında 6 binden fazla kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı. Minsk Ateşkesi’nin ihlal edildiğini ancak buna rağmen büyük ölçüde yürürlükte olduğunu söyleyen BM’ye göre ayrıca şuana kadar 15 bin kişi yaralandı ve 1 milyondan fazla kişi evini terk etmek zorunda kaldı

Birleşmiş Milletler,  iç savaşın devam ettiği Ukrayna’nın doğusunda, Nisan 2014’ten bu yana devam eden iç savaşta 6 binden fazla insanın hayatını kaybettiğini açıkladı. BM’ye göre taraflar, çatışmaların arasında kalan sivillere yönelik keyfi tutuklama ve işkencede bulunuyor.

12 Şubat’ta Minsk’te imzalanan ateşkes anlaşmasının ardından çatışmaların nispeten azaldığını açıklayan Cenevre merkezli BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Zeyd Raad El-Hüseyin, son haftalarda özellikle Donetsk Havaalanı çevresi ve Debaltsevo’da artan çatışmalarda yüzlerce sivil ve askeri personelin yaşamını yitirdiğini söyledi.

“15 bin kişi yaralandı, 1 milyondan fazla kişi evini terk etti”

Ölenlerin yanı sıra 15 bine yakın insanın da yaralandığını kaydeden BM yetkilisi, Ukrayna’da evlerini terk etmek zorunda kalanların sayısının ise 1 milyonu geçtiğini aktardı. BM Genel Sekreterliği İnsan Haklarından Sorumlu Yardımcısı İvan Simoviç ise sivillerin keyfi olarak tutuklandığı ve işkenceye maruz kaldığına dikkat çekti. Simoviç’e göre ağır silahlar ve roketatarlar kullanmaya yönelen taraflar insan kayıplarının artmasına neden oldu. Kiev’de yönetim değişikliği ve Kırım’ın Rusya’ya dahil edilmesinden sonra Doğu Ukrayna’da patlak veren iç savaşta Ukrayna ekonomisi de büyük bir krize girdi.

Ateşkes süreci sancılı işliyor

Members of the armed forces of the separatist self-proclaimed Donetsk People's Republic drive a tank on the outskirts of DonetskAlmanya, Fransa, Ukrayna ve Rusya arasındaki dörtlü müzakereler sonucundan imzalanan ateşkesin uygulaması, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) tarafından izleniyor. Minsk Anlaşması çerçevesinde taraflar 14 gün içinde ağır silahları geri çekecek ve sonrasındaki 5 gün içinde de tüm esirlerin takası gerçekleştirilecekti. Esir takasının ardından milislerin hakim olduğu bölge Donbas’ın statüsü ile ilgili anayasa değişikliği yapılacak ve yerel seçimlerin planlandığı bölgenin Rusya ile sınırı ise Kiev yönetimine devredilecekti. Ancak anlaşmanın yürürlüğe girdiği tarihten bu yana çatışmalar büyük ölçüde azalmış olsa da taraflar sık sık birbirlerini ateşkesi ihlal etmekle suçluyor.

Anlaşma gereğince ağır silahları cephe hattından çekmeye başlayan Ukrayna ordusu, Novorosiyalı milislerin özellikle stratejik liman şehri Mariupol çevresine asker ve cephane yığmaya devam etmekle suçluyor. Buna karşılık Rusya yanlıları ise kendilerinin ağır silahları cepheden çekmeyi tamamladıklarını iddia ediyor. Ancak AGİT yetkilileri, henüz bu iddiayı teyit etmedi. Diğer yandan ABD Kiev yönetimine yüklü miktarda silah yardımı yapacağını ve Ukrayna ordusuna askeri eğitim vereceği yönünde bilgiler geçtiğimiz haftalarda Washington kulislerinden sızmıştı.

Minsk anlaşmasının yenilenmesinin ardından bölgede çatışmalar azalmış ve ağır silahlar bölgeden çekilmeye başlamıştı. Bölgede daha önce de birkaç kez daha ateşkes ilan edilmiş ancak ateşkesler fazla uzun ömürlü olmamıştı.

Sendika.Org, AA