Anasayfa , Dünya , Musul’dan sonra Kerkük tehdit altında

Musul’dan sonra Kerkük tehdit altında

isid-irak-musulHEWLER-12-06-2014- Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) çeteleri, Ninova bölgesini ele geçirmesi ardından Selahaddin ve Kerkük’e yürüyor. Irak ordu birlikleri direnmiyor. Kürt yetkililer Kerkük’ün Musul olmayacağını söylüyorlar. Binlerce peşmerge Kerkük’e gönderildi. HPG ve YPG de Hewler’e yardıma hazır olduklarını duyurdu.

Irak ordusunun zayıflığı karşısında Ocak ayında Anbar bölgesindeki Felluce kentini alan IŞİD çeteleri, 10 Haziran Salı günü Musul’un içinde olduğu Ninova bölgesinin tümünde denetimi ele geçirdi. Musul, Federal Kürdistan Bölgesi’nin başkenti Hewler’e 100 km mesafede bulunuyor.

Musul’a 114 km mesafedeki Rabia ise Batı Kürdistan’ın Til Koçer kenti ile sınır. Irak güçlerinin kaçması ardından bu sınır hattı Batı Kürdistan’ın savunma gücü YPG ile Federal Kürdistan Bölgesi’nin askeri gücü peşmergelerin denetiminde bulunuyor.

500 BİN KİŞİ MUSUL’DAN KAÇTI

Uluslararası Göç Örgütü (OIM), Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) çetelerinin Musul’daki saldırıları ve bu bölgeyi ele geçirmesinin 500 bini aşkın kişinin evlerinden kaçmasına yol açtığını bildirdi. Federal Kürdistan Bölgesi hükümetine göre 7 Haziran’da Musul’da başlayan saldırılardan bu yana en az 150 bin kişi Kürdistan Bölgesi sınırlarına geçti.

Çarşamba günü itibariyle IŞİD üyelerinin Musul kentinde devriye gezmeye başladığı ve memurları işe geri dönmeye çağırdığı bildiriliyor. Kentte özellikle bankalar ve kamu kuruluşları etrafında silahlı grupların konumlandığı yönünde bilgiler geliyor.

Yürüttüğü politikalar nedeniyle yoğun tepki toplayan Irak’ın Şii Başbakanı Nuri El Maliki, IŞİD çetelerinin ilerleyişi karşısında, savaşmaya hazır vatandaşlara silah verilmesi için bir kriz masası kurulduğunu ve güvenlik güçlerini yeniden örgütleyeceğini açıkladı.

Musul’un alınması özellikle Kürt kenti olan Şengal üzerine dikkatleri yöneltti. Ezidî toplumu Irak’ın istikrarsız bölgelerinde sık sık, çetelerin saldırılarına maruz kalıyor. Radikal gruplar, Ezidî, Şabak ve Feyli Kürtleri, farklı inançları ve kimlikleri nedeniyle hedef alıyorlar.

Şengal Asayişi, 2 bini aşkın peşmergenin Duhok ile Şengal arasındaki yolu koruduğunu belirterek, bu yolun tamamen denetimde olduğunu söyledi. Rudaw’a göre Asayiş yetkilisi, gençlerin silahaltına alınmasına ihtiyaç olmadığını savunarak, Asayiş güçlerinin burayı savunacak güçte olduğunu belirtti.

KERKÜK’E YÜRÜYORLAR

IŞİD çeteleri Musul’u aldıktan sonra Kerkük ve Selahaddin vilayetleri üzerine yürümeye başladı. Tikrit’in her an düşebileceği belirtilirken, komşu Kerkük’ün batısında ve güneyinde altı kasaba IŞİD’in denetimine geçti. Büyük petrol yatakları üzerindeki Kerkük, tehdit altında bulunuyor. Ancak Kürt yetkililer Musul’da yaşananların Kerkük’te yaşanmayacağını belirtiyor.

Kürdistan Bölgesi Başbakanı Neçirvan Barzani, 250 bin peşmergenin “Kürdistan bölgesi dışındaki Kürt bölgelerini korumaya hazır” olduğunu açıkladı.  Peşmergeden yardım isteyen Nuri El Maliki, ise bu müdahalenin kendileri ile koordineli olması konusunda uyardı. Kerkük tarihsel olarak Kürt kenti olarak görülüyor.  Ancak mevcut durumda, Anayasa’da öngörülen referandum maddesi uygulanmayarak, tartışmalı bölgeler kategorisinde yer alıyor.

KERKÜK VALİSİ: KERKÜK MUSUL DEĞİLDİR

Bazı siyasi gözlemcilere göre IŞİD’in bu ilerleyişi Kürtleri, yeniden “kral belirleyici” pozisyonuna koyarak, Bağdat ile Arap aşiretler arasında arabulucu yapabilir.

Kurdsat News’e konuşan Kerkük’ün YNK’li valisi Dr. Necmedin Kerim, “Kerkük’ün savunması için gerekli adımlar neyse atılacak. Kerkük halkı rahat olsun,  Kerkük’ü savunacağız. Kerkük Musul değildir” dedi.

HPG VE YPG: HAZIRIZ

Öte yandan KCK Eşbaşkanlığı ve Batı Kürdistan’ın savunma gücü YPG de yaşanan gelişmeler üzerine açıklamalarda bulundu.

KCK Eşbaşkanlığı, “Kürdistan’ın kazanımları bugün açık bir tehdit altındadır. Ancak Kürdistan savunmasız değildir. Kürdistan gerillası, başta Şengal ve tehdit altındaki Güney Kürdistan halkımız olmak üzere, tüm Kürdistan’ın savunması ve güvenliği için hazırdır. Kürdistan gerillası, İŞİD çetelerine her şart altında karşılık verecek güçtedir. Gerilla güçlerimiz, halkımızın ve Güney Kürdistan’ın güvenliğini sağlamak için, her türlü desteği vermeye ve peşmerge güçleriyle birlikte aktif bir biçimde savaşmaya hazırdır” dedi.

YPG Genel Komutanlığı da 10 Haziran günü yaptığı açıklamada “Biz YPG olarak, bir buçuk yıldır ultra radikal grupların bu saldırılarına karşı mücadele ediyoruz. Birçok kez tüm taraflara yaptığımız açıklamalarda, IŞİD çetelerinin Kürt halkına karşı saldırı planları yaptığını ve amaçlarının Kürt halkını yok etmek olduğunu söyledik. Bu çetelere karşı direnişimizde, çok tecrübe edindik ve savaşçılarımız kanları ile tarih yazdılar (…) Buradan ilan ediyoruz, çetelere karşı Güney Kürdistan halkı ve peşmerge güçleriyle aynı mevzide yer alacağız. Güney için desteğe hazır olduğumuzu ilan ediyoruz ve Güney’e askeri uzmanlarımızı yardım için göndermeye de hazırız” diye belitti.