Anasayfa , Dünya , Mısır'da halk ayaktaydı

Mısır'da halk ayaktaydı

26egypt-span-popupMISIR | 26 – 01 – 2013 | 2011 yılındaki ayaklanmanın ikinci yıldönümünde sokağa çıkan Mısırlılar, Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi ile Müslüman Kardeşler’e tepkilerini dile getirirken, polisle çatışmalar da yaşandı. İlk belirlemelere göre Süveyş’te en az 7 kişi yaşamını yitirdi.

Hüsnü Mübarek’in devrilmesine yol açan 25 Ocak 2011 ayaklanmasının yıldönümünde Mısır halkı bu sefer “yeni Firavun” Muhammed Mursi’ye ve Müslüman Kardeşler (İhvan) iktidarına karşı ayaktaydı.

Başkent Kahire’deki Tahrir Meydanı’nı dolduran on binlerce kişi, Mursi’nin tek adam yönetimine ve İhvan’ın halkın öfkesini kullanarak iktidarı ele geçirmesine karşı seslerini yükselttiler. Reuters‘e konuşan siyasetçi Hamdin Sabahi, “Müslüman Kardeşler devletine hayır diyoruz” dedi. Tahrir’deki eyleme katılanlar arasında Anayasa Partisi, Mısır Halk Akımı, Sosyalist Halk İttifakı, Özgür Mısırlılar Partisi gibi oluşumlar yer alıyor.

Sol ve seküler grupların yanı sıra İslamcı gruplar da 25 Ocak’ta eylemler yaparken, İhvan, geçen yıldan farklı olarak bu sene 25 Ocak’taki eylemlere katılmak yerine, 24 Ocak’tan 5 Şubat’a kadar süren bir kampanya örgütledi. Kampanya, “kamu sağlığı” ile ilgili. Ülkedeki İslamcı grupların ve tanınmış figürlerin birçoğu eylemlere katılmadılar. Bazı dini liderler, iki sene önce camilerde “devrim” vaazları verirken, dünkü eylemlerin başlama yeri olarak planlanan cuma namazlarında vaaz vermemeyi tercih ettiler. Ancak Muhammed Abdullah Nasr gibi bazı vaizler ise Tahrir’deki eyleme katılarak İhvan’ı ikiyüzlülük ile suçladı.

El Ahram‘a konuşan 29 yaşındaki İzzeddin el-Azizi, “Yükselen fiyatlar nedeniyle buradayım. Buraya gecekondu bölgesinden geldim ve Müslüman Kardeşler’in yoksulları yalnızca oya ihtiyaçları olduğunda düşündüklerini hissediyorum” dedi.

Öte yandan, Süveyş’te çıkan olaylarda, El Ahram 7 kişinin hayatını kaybettiğini duyururken, Russia Today ülke çapında 9 kişinin öldüğünü bildirdi.