Anasayfa , Haberler , Mısır Büyükelçiliği önünde eylem

Mısır Büyükelçiliği önünde eylem

etha-20130816-ankara-misir-protesto-00_displayANKARA|16-08-2013 |  İnsan Hakları Derneği (İHD), Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) ve İnsan Hakları ve Mazlumlar İçin Dayanışma Derneği (MAZLUMDER), Mısır’da yaşanan katliamı protesto etti.

İHD, TİHV ve MAZLUMDER, Mısır’da ordunun halka yönelik gerçekleştirdiği katliamı kınadı, katliamdan sorumlu olanların görevden alınarak, yargılanmasını istedi.

Mısır Büyükelçiliği önünde yapılan eylemde örgütler adına açıklamayı İHD Genel Sekreteri İsmail Poyraz okudu.

Poyraz, Mısır’da Mursi yönetiminin askeri darbe ile devrilmesinin ardından başlayan eylemlere yönelik saldırılarda bugüne kadar yüzlerce kişinin katledildiğini hatırlattı. Poyraz, Mısır’da yaşanan katliamların insanlığa karşı suç özelliği taşıdığını ifade etti.

Türkiye’nin darbelere yabancı bir ülke olmadığının belirten Poyraz, bu nedenle Mısır halkını en iyi Türkiye halklarının anlayacağını söyledi. Türkiye ve diğer ülkelerdeki darbelerin ABD tarafından desteklendiğini kaydeden Poyraz, Mısır halkının barışçıl gösteri yapmasına rağmen katledildiğini belirtti. Poyraz, şöyle devam etti: “Sivil kişilere karşı hedef gözetilmeksizin silah kullanmak ve katliam yapmak, gerek BM’nin kabul ettiği sözleşme ve anlaşmalar, gerekse de diğer uluslararası sözleşmelere göre insanlığa karşı suç niteliğindedir.”

Mısır’da yaşanan katliama ilişkin soruşturmanın sadece Mısır yargısına değil, BM, UCM gibi uluslararası yargı mekanizmalarının harekete geçmesi gerektiğini ifade eden Poyraz, katliamdan sorumlu olanların Sırp yöneticiler Miloşeviç, Karaciç, Mladiç gibi uluslararası mahkemelerde yargılanması gerektiğini kaydetti.

“Haksız yönetimlere karşı direnmek, bütün dünya halkları için bir haktır” diyen Poyraz, barışçıl gösterilerin her yerde ve herkes için bir hak olduğunu, hiçbir şekilde silahla bastırılmaması gerektiğini vurguladı. Poyraz, Mısır’daki katliamın sorumlularının derhal görevden alınarak, yargılanmasını istedi.