Anasayfa , Avrupa , Londra’da Mayıs Şehitleri Anıldı

Londra’da Mayıs Şehitleri Anıldı

Mayıs ayında yaşamını yitiren Kürdistanlı ve Türkiyeli devrimciler Kürt Toplum Merkezinde yapılan bir etkinlikle anıldı.

DSC_0571

Anmaya çok sayıda yakınlarını kaybeden aile ve kurum temsilcileri de katıldı.  Şehit ve Kayıp Aileleri komisyonu tarafından Pazar günü Kürt Toplum Merkezinde yapılan anma devrim ve özgürlük mücadelesinde yaşamını yitirenlerin anısına bir dakikalık saygı duruşu ile başladı.

DSC_0574

Yapılan saygı duruşundan sonra Mayıs ayı şehitlerini anlatan sinevizyon gösterisi yapıldı. Anmada sahnenin ön tarafı yaşamını yitiren devrimcilerin resimleriyle süslendi.

Yoğun katılımın olduğu anmaya HDP Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız da katılarak Türkiye ve Kürdistan’daki son süreci değerlendirdi. Özellikle Türk devletinin T.Kürdistanı’na yönelik son dönemdeki saldırıları ve Cizre’de neler yaşandığı konusuyla ilgili geniş bir değerlendirme yaptı. Sarıyıldız konuşmasında özellikle devam eden kardeş aile kampanyasına değinerek kampanyaya katılım çağrısı yaptı. Sarıyıldız’ın konuşmasından satır başları:

KERBELA, ROBOSKİ, SİVAS, ÇORUM HEPSİ BİR ARADA BİR AYDA CİZRE’DE YAŞATILDI

‘‘Vahşetin barikatla hendekle alakası yoktu. Bu vahşete iki yıl önce karar verildi. Çözüm süreci devam ederken AKP hükümeti Genel kurmay başkanlığı ve özel harp dairesi ile bu saldırıların planını yaptı.

Aleviler inançları gereği sürekli zulme karşı başkaldırmış, özgür yaşamak için büyük bedeller ödemiş bir halktır. Kerbele’dan günümüze kadar tarihin bir çok eşiğinde birçok katliam yaşamış ama buna ragmen teslim olmamış, direniş ruhunu koruyabilmiş bir halktır. Kerbela’da, Roboski’de, Madımak’ta, Çorum’da, Sivas’ta yaşananların hepsi bir arada bir ay içerisinde Cizre’de halkımıza tekrar yaşatıldı.

Şimdiye kadar hiçbir katliam bunun kadar alenibir şekilde, dünyanın gözleri önünde gerçekleşmedi. Siz bu vahşeti televizyonlarınızdan canlı izlediniz.

Cizre’deki vahşet ve oradaki direniş ruhu şuan başka Kürdistan şehirlerinde de var. Bu saatlerde bile Nusaybin, Şırnak ve Yüksekova’da devletin vahşeti devam ediyor. Orada soylu bir direniş var. Binlerce ev yıkıldı, onlarca genç katledildi. Cizre’deki vahşet 79 gün sürdü. 79 günün her saniyesi devlet büyük bir insanlık suçu işledi. Cizre halkının direniş kültürü bilindiği için önce bir plan dahilinde 130 bin nüfuslu kenti boşaltmak istediler.

Kovulan başbakan ‘o bodrumlara indik boştu’ diye açıklama yaptığında biz çocuklarımızın parçalarını topluyorduk. Tarihin en kirli katliamını, en kirli suçunu işlediklerini bildikleri için sürekli gerçekleri tersyüz etmeye çalıştılar.

DSC_0577

İnsanlık adına büyük bir ayıp yaşandı. Tüm uluslar arası kurumlara çağrı yaptım. Defalarca mektup yazdım ama herkes sessiz kaldı. O zaman sessiz kalan BM, yeni açıklama yapıyor. O zaman harekete geçselerdi bu kadar insanımız katledilmezdi belki. Halkımız bile yeterince bu katliamı anlayamadı.

Şuan AKP hükümeti tankıyla topuyla tüm gücüyle Kürdistan kentlerine saldırıyor. Ama Kürdistan kentleri onlar için büyük bir bataklık haline geldi. Binlerce aile evsiz yurtsuz kaldı. Halk çok perişan oldu. Ev sorunu çok üst düzeyde. Ve biz bu sorunu aşmak için bu kardeş aile kampanyasını başlattık.

Yetim kalmış, evleri yıkılmış bu ailelere sahip çıkmak bizim politik, insani ve vicdani görevimiz.

İmkanlarımız doğrultusunda dahil olalım. Buradan koşullarımızı zorlayarak bir aileye bakabiliriz.

Bizim Avrupa’daki halkımızdan beklentimiz ve isteğimiz bu süreçte gerekli dayanışmayı göstermeleri ve ülkedeki halkımızı yalnız bırakmamalarıdır.

Bu kampanya tamamen sizin ve ülkedeki aile arasında. Bağışlarınız direk ailenin hesabına yatırılıyor. Biz sadece ailenin bilgilerini temin ediyoruz sizin için.’’

Faysal Sarıyıldız’ın konuşmasının ardından Partizan adına bir konuşma yapıldı. Konuşmada “Devrimin önderlerinin direnişinin yakın tanığıdır Mayıs. Pusulara, işkencelere, idam sehpalarına, faşizmin zindanlarına karşı en önde duranlarımızın direnişinin şahididir Mayıs. Mayıs ayı kızıllığını Deniz’in, Yusuf’un, Hüseyin’in, Haki Karer’in, Dörtlerin ve önder yoldaş İbrahim Kaypakkaya’nın iradeleriyle örgütledikleri her bir direnişten almaktadır. Denizlerin direnişi bir ok gibi düşmanın beynine çakılırken, Dörtler’in alev topuna dönen bedeni düşmanın kalelerini yıkarken, Önder yoldaşın bedeniyle parça parça ördüğü direniş düşmanı küçültürken; ezilen milyonlara devredilen direnişin manifestosuna tarihi notlar düşülmüştür. Bu yüzden onların ardılları Mayısı kızıllaştırmaya devam etmektedir.

TİKKO gerillaları Haydar Arğal (Sinan) ve Murat Akgöz (Rıza)’ün şehit düşmelerine ilişkin “Yoldaşlar direnişleri ile Mayıs’ı kızıllaştırmaya, halkımıza olan görevlerini yerine getirmeye devam etmiştir. Onurlu duruşlarını, irade ve kararlılıklarını, Partiye ve halkımıza olan bağlılıklarını son nefeslerine kadar sürdürmüşlerdir.”  denildi.

Partizan adına yapılan konuşmanın ardından Haydar Arğal (Sinan) ve Murat Akgöz (Rıza) için hazırlanan sinevizyon gösterildi.

Anma daha sonra müzik dinletisi ve katılımcılara verilen yemek ikramı ile devam etti.