Home , Avrupa , Londra’da faşist Pegida hortladı
Pegida UK antiislam ve faişst grubu hafta sonu etkinliğinde, anti faşist grupların gösterisi ile karşılaştı
Pegida UK antiislam ve faişst grubu hafta sonu etkinliğinde, anti faşist grupların gösterisi ile karşılaştı

Londra’da faşist Pegida hortladı

Downin Street’de geçtiğimiz hafta sonu düzenledikleri faşist ve islamiyet karşıtı gösteri ile yerel basıın dikkatini çekmeye çalışan Pegida UK faşist grubu yine ayni dakikalarda ayni bölgede gerçekleştirilen ve birçok sivil toplum örgütü ile sosyal grupların-anarşist grupların destek verdiği antifaşist eylemle karşı karşıya geldi.

Pegida UK antiislam ve faişst grubu hafta sonu etkinliğinde, anti faşist grupların gösterisi ile karşılaştı

Pegida UK antiislam ve faişst grubu hafta sonu etkinliğinde, anti faşist grupların gösterisi ile karşılaştı

Sayıları yaklaşk 100 civarında olan faşist grup Downin Street’deki bakanlığın önüne İngiliz polisinin geniş güvenlik önlemleriyle getirildi ve burda yapılan etkinlik boyunca grup polis kordonundaki güvenlik ölgesinde gözetildi. Faşist Pegida’nın gösterisine devam ettiği sırada Downin Street’e kitlesel bir kalabalıkla giriş yapan antifaşist anarşist göstericiler, Pegida’nın bulunduğu alana yürüyerek etkinliklerine müdahale etmek istedi. İngiliz polisinin sert müdahalesi ile karşılaşan grup kısa bir süreliğine dağıtıldı.

Gerçekleştirilen müdahalenin ardından iki grup arasına yaklaşık 150 polis memuru yerleştirilerek bir birlerine müdahale etmeleri engellendi. Kısa bir süre sonra yine toplanarak faşist gruba doğru ilerlemeye başlayan antfaşistlere polisin müdahale bu kez dahada sert oldu. Bu esnada bir gösterici tutuklanırken bir gazetecide polis ie göstericiler arasında sıkışarak hafif yaralandı.

Bölgedeki geniş güvenlik önlemlerini bir üst düzeye çıkaran İngiliz polisi gösterilerin devam ettiği sırada Downing Street’e polis köpekleri ve özel harekat timlerini (riıot police) sevketti. Riot polisinin bölgeye giriş yapması ile antifaşist gruplar içerisinde yer alan anarşist grup olay yerini terk ederek London Eye’ın bulunduğu bölgeden Pegida Uk faşistlerine saldırı düzenledi fakat önceden önlem alan polis grubun buraya ulaşmasına engel olarak grubu Pegida toplantı alanının hemen 5 metre ilerisinde sıkıştırdı.

Antifaşist grup, Pegida UK eylemcilerinin toplantısı süresünce sloganlar atarak Pegida’nın sesini bastırdı. Zaman zaman iki grup arasında yaşanan gerginliklere polis sert müdahalalelerde bulunarak olayların daha da büyümesine engel oldu.

Faşist grubun antifaşist topluluğa karşı ağıza alınmayacak küfür içerikli sloganları ve birçoğunun aşırı alkol etkisi altında olduğu gözlerden kaçmadı. Polise karşı tutumları da oldukça kaba ve ukalaca olan faşist Pegida’lıları İngiliz polisi hem alana girişte, eylem boyunca ve alandan ayrılırıken dahi bireysel koruma yaparak her Pegida’lıya neredeyse 4 polis düşecek şekilde korudular. Öte yandan antifaşist göstericiler içerisinde birçok sivil toplum örgütü ve duyarlı vatandaşlar bulunurken sadece anarşist bir grup genç Pegida’ya saldırmak istedi ve tüm girişimlerinde polisin sert müdahalesi ile karşılaştı. Antifaşist grubun eyleminde de polis kordonu çekilerek göstericilere gereksiz bir baskı uygulandı ve yaklaşık 400 antifaşist gösterici çok dar bir alanda gösteri yapmaya zorlandı.

Londra’da faşıst ve antıfaşıst gruplar karşı karşıya geldi, faşist Pegida grubuna mensup protestocular geniş güvenlik önlemleriyle bölgeye geldi

Londra’da faşıst ve antıfaşıst gruplar karşı karşıya geldi, faşist Pegida grubuna mensup protestocular geniş güvenlik önlemleriyle bölgeye geldi

“Hitler haklıydı” slogonları ile Pegida UK faşistleri Downin Street’de yeniden hortlarken, ayni esnada antifaşist, sosyal ve eşitlikçi gruplar ise cevap olarak  ‘sizler intahar etmelisiniz siz Nazi atıklarısınız’ sloganlarıyla karşılık verdi.

Düzenlenen gösteride Metropolitan Police sözcüsü yaptığı açıklamada bir göstericiyi küçük patlayıcılar attığı üzere bir göstericiyi ise düzeni bozduğu gerekçesiyle gözaltına aldıklarını belirtirken öte yandan Pegida UK göstericileri sayılarının 200 olmasına rağmen herkesin sosyal medyada daha az yazdığını vurgulayarak sokakda sosyal medya kampanyası başlattı fakat bölgede başarılı olamadı.

İki grup arasında yaşanan çatışmalar, polisin sert müdahaleleri ve grupların konuşmalarının tamamlanması ile antifaşist grup sessizce dağılırken, faşist Pegida’lılar yine polis gözetiminde alanı terk etti.

Londra’nın göbeğinde yaşanan olayda faşist grupların etrafa saçtığı faşist, ırkçı ve terbiyesiz söylemler ile bölgedeki turistler de hem İngiliz polisinin yandaşlığını hem de İngilteredeki faşismin yeniden hortladığına üzgün gözlerle tanıklık etti.

Haber-foto: Erem Kansoy