Home , Avrupa , Londra’da 5 Kasım eylemine saldırı

Londra’da 5 Kasım eylemine saldırı

10733863_646311678819382_1506003854260065325_oLONDRA |06-11-2014| 5 Kasım’da hükümete ve kesintilere karşı yapılan eyleme polis tarafından saldırıldı. Yaklaşık 3000 kişi akşam saatlerinde Trafalgar meydanında toplanıp parlamentoya doğru yürümek istedi. Polis tarafından bölgede yoğun bir şekilde barikatlar kurularak engellemeler yapıldı.

Londra’da binlerce insan Guy Fawkes’un gecesinde İngiliz hükümetine, savaş politikasına ve kesintilere karşı Trafalagar meydanında toplanıp parlamentoya yürüyecekti. Fakat polis bütün parlamento meydanını barikatlar ile kapatarak eylemin orada olmasına izin vermedi. Kitle ise polisin bu tutumuna karşı barikatlara yüklendi

Polis ve kitle arasında münakaşa yaşandıktan sonra Buckingham Palace’ye doğru yürümeye devam edildi. Yaklaşık dört saat boyunca süren eylemde Londra’nın merkezi işgal edildi ve  sürekli polis tarafından saldırı yapıldı. Kitle taşlar ve şişeler ile polise karşılı verdi.

Polis şiddet kullandı

Bütün akşam boyunca polis fırsat buldukça  kitleye saldırmaya çalışıyordu. Kitleyi birkaç defa sokaklara kapatmaya çalışan polis insanlara döverek/iterek/coplanayarak müdahale etti.  Eylem boyunca gözaltıla yaşandı. 4 saat süren eylem daha sonra sona edirildi.

Guy Fawkes kimdir?

Guy Fawkes veya diğer bilinen adıyla Guido Fawkes (13 Nisan 1570 – 31 Ocak 1606), York şehrinde doğmuştu ve Katolik bir İngiliz askeriydi. 5 Kasım 1605’teki barut komplosunda, Parlamento Binasını havaya uçurmakla görevliydi.

İngiliz tarihinin en büyük “vatan haini” olarak kabul edilen Fawkes, 1593’te Katolik oldu ve İspanyol ordusunun Hollanda’da bulunan birliğine katıldı. Kısa zamanda askeri zekâsıyla sivrilen Guy, 1604’te yurduna döndü. Burada Robert Catesby ve diğer komplocularla tanıştı. Muhafazakâr Protestan Kral I. James’e, kraliyet ailesine ve tüm diğer aristokratlara karşı yapılan ve İngiliz tarihinde “Barut komplosu” olarak bilinen olayda aktif olarak rol aldı. İngiltere devlet yönetiminde ve Katolik monarşik rejimde kökten bir devrime gitmek amacıyla toplanan on iki komplocu, Wastminister Sarayı’ndaki İngiliz Parlamento Binasını, o yılki -her sene ekim ya da kasım ayında tekrarlanan- aristokrasi zirvesinde havaya uçurmaya karar verdi. Komploculardan birinin saray çevresinden bir tanıdığına, 5 Kasım 1605 günü saraydan uzak durmasını tavsiye eden bir mektup göndermesi sonucu komplo ortaya çıkınca; Fawkes, 5 Kasım gece yarısı parlamento mahzenlerinde bol miktarda dolu barut fıçısıyla yakalandı. Çeşitli işkencelere maruz bırakılarak yandaşlarının adlarını vermek zorunda bırakıldı. Çıkarıldığı mahkemede vatan hainliğinden hüküm giyen Fawkes, 31 Ocak 1606’da sarayın karşısında asılarak idam edildi.