Anasayfa , Dünya , Libya'da diş dişe mücadele

Libya'da diş dişe mücadele

DÜNYA | 24 – 02 – 2011 | Libya’da halk yeni şehirleri ele geçirirken, devlet televizyonunda 20 saniye görünen ve “Trablus’tayım” diyen Kaddafi, şiddete sınır tanımıyor. Kaddafi halkın üstüne savaş uçağı gönderdi. Ama diktatöre sadece halk değil, diplomatları da başkaldırdı.

Tunus ve Mısır’ın izinde Libya’da 42 yıllık diktatörü devirmeye çalışan Libyalılar, baskı ve katliamlara rağmen eylemlerini ülke geneline yayıyor ve yeni şehirleri ele geçiriyorlar.

9 KENT PROTESTOCULARIN ELİNDE

Kaddafi’nin derhal istifasını isteyen göstericilerin, Bingazi’nin ardından ülkenin doğusundaki Tobruk’ta da kontrolü ele geçirdiği bildirildi. Burada bazı ordu yetkililerinin halkın safına geçtiği belirtildi.

Böylece ülkenin ikinci büyük şehri Bingazi’de başlayan isyanda halk Bingazi’yle birlikte 9 şehirin kontrolü ele geçirmiş oldu.

SAVAŞ UÇAKLARI HALKA ATEŞ ETTİ

Şiddetli çatışmaların yaşandığı başkent Trablus’ta ise savaş uçaklarının eylemcilerin üstüne ateş açtığı belirtildi. El Cezire’nin haberine göre, çatışmalarda 60’tan fazla ölü var.

Adını vermek istemeyen bir Libyalı, “Bingazi’de ordunun da desteğiyle halk kontrolü ele aldı. Orası Kaddafi’nin yönetiminden çıktı. Bombardıman için gönderilen bazı savaş uçakları sivillere ateş açmayı reddetti. Bununla birlikte Trablus’un iki banliyösünde göstericiler ateş altında kaldı. Durum çok ciddi, rejim kendi vatandaşlarına silah doğrulttu ve sivilleri öldürdü” dedi.

PİLOTLAR EMİRLERİ KARŞI GELDİ

Öte yandan Trablus’tan havalanan iki savaş uçağı Malta’ya iniş yaptı. Bingazi’deki rejim karşıtlarını bombalama emri alan pilotlar buna itiraz ederek uçaklarını Malta’ya yönlendirdi. Maltalı yetkililer, her ikisi de albay olan pilotlardan birinin siyasi sığınma talep ettiğini açıkladı.

Libya’nın Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilci yardımcısı İbrahim Dabbaşi ve beraberinde görevli de yazılı bir açıklama yaparak “Rejime karşı halkın yanındayız ve Kaddafi’nin derhal istifa etmesini istiyoruz” dediler.

‘LAHEY GÖREVE’

Uluslararası Savaş Suçları Mahkemesini göreve çağıran Dabbaşi, “Hiçbir zaman Kaddafi’nin yanında olmadık, halkla birlikteyiz. Uluslararası kamuoyundan Trablus’ta katliamla karşı karşıya olan Libya halkına yardım etmesini ve olanlara seyirci kalmamasını istiyoruz. Ülkenin bütün kentlerinde insanlık suçu işleniyor” dedi.

Libya’nın dini liderleri de, rejime karşı direniş çağrısı yaptı. Libya Adalet Bakanı da göstericilere karşı silah kullanılmasını protesto amacıyla istifa etti. Elçiler de Kaddafi’ye başkaldırdı.

ELÇİLER DE KADDAFİ’YE BAŞKALDARDI

Libya’nın ABD Büyükelçisi Ali Aceli, Kaddafi’nin istifa etmesi gerektiğini belirterek artık Kaddafi’nin emirlerini yerine getirmeyeceğini ifade etti. Hindistan Büyükelçisi Ali El Essavi, halka karşı uygulanan şiddeti protesto etmek için istifa ettiğini bildirerek, BM’yi konuyla ilgili adım atmaya davet etti. Avustralya Büyükelçisi Müsbah Allafi, Kaddafi’yle tüm bağlarını kopardığını açıkladı.

Bangladeş Büyükelçisi A.H. Elimam, aile üyelerinin devlet güçleri tarafından öldürüldüğünü ifade ederek istifasını açıkladı. Libya’nın BM Büyükelçisi Abdülrahman Şalgam, artık Libya’yı temsil etmeyeceğini bildirdi. Kaddafi’yle tüm ilişkilerini kestiğini kaydeden Malezya Büyükelçisi Ebubekir El Mensuri de, “Biz Kaddafi’nin hizmetçileri değil halkın hizmetçileriyiz” dedi.

KADDAFİ 20 SANİYE GÖRÜNDÜ

Libya Devlet Başkanı Muammer Kaddafi ise, ülkesi dışında olduğuna yönelik iddiaları yalanladı. Libya Devlet Televizyonu’na konuşan Kaddafi, başkent Trablus’ta olduğunu söyledi. Fakat konuşma, sadece 20 saniye sürdü:

“Memnunum. Çünkü bu akşam Yeşil Meydan’da gençlerin önünde konuşuyordum. Ben Trablus’tayım, Venezuela’da değil. Bu kanallara inanmayın. Onlar köpek. Hoşçakalın.”

MOON TELEFONDA GÖRÜŞTÜ

BM sözcüsü tarafından yapılan açıklamada; BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon’un Kaddafi’yle telefon görüşmesi yaptığı ve görüşmede, artan şiddetten çok kaygı duyduğunu dile getirdiği belirtildi.

Moon’un şiddete son verme çağrısı yaptığını bildiren sözcü, insan hakları ve temel özgürlüklere saygı gösterilmesini istediğini kaydetti.

BATI KAYGILI

ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton şöyle konuştu: “Dünya, Libya’yı alarmda izliyor. Uluslararası kamuoyunun artan şiddet konusunda kaygılarına biz de katılıyoruz. Düşüncelerimiz ve dualarımız olaylarda hayatlarını kaybedenler ve onların sevdikleriyle. Devlet, insanlara ifade özgürlüğü ve saygı göstermeli.”

İtalya’dan yapılan açıklamada da Başbakanı Silvio Berlusconi’nin Libya’da yaşanan şiddetli çatışmalarla kaygılı olduğu ve olaylardan sivil halkın zarar gördüğünü belirtildi. Fransa Devlet Başkanı Nicolas Sarkozy da, halka karşı kullanılan şiddetin kabul edilemez olduğunu belirtti, Libya’nın insan haklarına saygı duymasını istedi.

ARAP DÜNYASINDAN DİKKAT ÇEKİCİ AÇIKLAMALAR

Katar Başbakanı Hamid Bin Casım Cebir El Tani ise, “Libya halkına büyük sempati duyuyorum. Bu şekilde şiddet kullanılmasını kabul edemeyiz. İnsanların kendi hükümetleri tarafından uğradıkları bu şiddete karşıyız” dedi.

Bahreyn’de gösterilere saldırılar sürürken, Dışişleri Bakanı Halid El Halife Libya halkı ile dayanıştı. Bahreyn Dışişleri Bakanının dikkat çekici açıklaması şöyle: “Libya’da yaşananlar budalaca, insafsızca vahşi. Tanrı onların yardımcısı olsun.” (TimeTurk)