Anasayfa , Avrupa , Kuzey Afrikalı göçmenler için 'İtalyan kasabası'

Kuzey Afrikalı göçmenler için 'İtalyan kasabası'

ROMA | 05 – 03 – 2011 | Kuzey Afrika ülkelerinden İtalya’ya yönelen kitlesel göçe yurtiçi ve dışında çözüm arayan İtalyan hükümeti, Libya-Tunus sınırında 50 bin mülteciye destek verecek ‘İtalyan kasabası’ projesini gündeme getirdi.

Roma yönetimi, 200 bin dolayındaki göçmen için transit mülteci merkezleri kurmayı planlıyor. Ayrıca İtalya Dışişleri Bakanı Franco Frattini, Libya’da durumun normale dönmesinin hemen ardından İtalya Savunma Bakanlığı’nca Bingazi’ye içinde gıda ve sağlık malzemesi bulunan bir geminin insani yardım amacıyla gönderileceğini açıkladı.

Dün bakanlar toplantısında Libya ile Tunus arasındaki sınır üzerine 50 bin mülteciyi konuk edecek ‘İtalyan kasabası’ kurulmasını öneren Alfredo Mantica, bu merkezde Mısır’dan kaçan göçmenlere de destek verileceğini söyledi.

Her gün Sicilya adasındaki Lampedusa’ya Akdeniz’den teknelerle gelen Kuzey Afrikalılar için B planını devreye soktuğunu açıklayan İtalyan hükümeti, öngörüldüğü gibi İtalya’ya önümüzdeki günlerde 200 bin mültecinin gelmesi durumunda göçmenleri transit mülteci merkezlerinde toplamayı planlıyor.

İtalya İçişleri Bakanı Roberto Maroni dün düzenlediği toplantıda ülkede tüm valiliklerin uyarıldığını, kitlesel bir göçü göğüslemek amacıyla herkesin hazır duruma getirildiğini söyledi. (ANF)