Home , Avrupa , Kürt Siyasetçi Mustafa Çelik´e 2 Buçuk Yıl Ceza Verildi

Kürt Siyasetçi Mustafa Çelik´e 2 Buçuk Yıl Ceza Verildi

Almanya’nın Celle kentinde davası görülen ve PKK’nin Oldenburg ve Hamburg yöneticisi olduğu iddiasıyla yargılanan Mustafa Çelik’in davası 31 Ağustos tarihinde sonlandırıldı. Bir yıl önce Bremen’de göz altına alınan Çelik’in davası Nisan ayında başladı ve 19 duruşma yapıldı. 
Hakkında PKK yönetici olduğu iddiasıyla; Almanya’nın caza yasasının 129/b paragrafında yer alan ‘Yurtdışında faal olan yabancı terör örgütünün üyesi ve faaliyetçisi’ olma iddiasıyla ve çoğunluğu Türk devletinin verdiği belgeler üzerinden yapılan yargılamanın sonucunda Çelik 2,5 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Aynı iddiayla yargılanan ve Türkiye’de 27 yıl Diyarbakır cezaevinde yatan Bedrettin Kavak ise kısa süre önce 3 yıl habip cezasına çarptırılmıştı.
Almanya’da ‘terörle mücadele’ yasasının 129 paragrafına 2002’de eklenen b bendiyle birlikte Kürt siyasetçilerine, Türkiyeli devrimci ve komünistlere, Tamil Kaplanlarına yönelik sürdürdüğü cadı avı son yıllarda artarak devam etmektedir.
Özellikle de 2012 yılında, Erdoğan-Merkel görüşmelerinden sonra artan tutuklanmalar, takip ve soruşturmaların nedeni Erdoğan’ın Türkiye’de ki ‘darbeden’ sonra Almanya’da ki bir televizyona verdiği demeçte açık bir şekilde ortaya koyulmaktadır. Erdoğan verdiği demeçte, “Merkel’e 4000 kişilik bir liste verdim, fakat sadece 500 kişi hakkında şimdiye kadar işlem yapıldı” diyerek, sürdürülen bu davaların faşist TC’nin ısmarlama davaları olduğu kanıtlanmıştır.
Şimdiye kadar 13 Kürt siyasetçi göz altına alınmış ve mahkemeleri sürmektedir. YEK-KOM eski başkanı Ahmet Çelik’de göz altına alınan ve şuan Düsseldorf’ta mahkemesi devam edenler arasındadır.
 
Aynı paragraf doğrultusunda içinde 2 ATİK yöneticisinin de bulunduğu ve 15 -18 Nisan 2015 tarihleri arasında; Almanya, İsviçre, Fransa ve Yunanistan’da gerçekleştirilen operasyonla birlikte 10 devrimci-komünist TKP/ML üyesi ve yurt dışı yöneticisi olma iddiasıyla göz altına alınmıştı. Göz altına alınanlar bir seneyi aşkın bir süreden sonra 17 Haziran 2016 tarihinde itibaren Münih Yüksek Eyalet Mahkemesinde yargılanmaya başladılar. 
Ayrı paragraftan, şimdiye kadar 18 kişi DHKP-C üyesi ve faaliyetçisi olmak itasıyla tutuklanmış bazılarının cezaları sonuçlanırken, içlerinde Anadolu Federasyonu eski başkanı Latife Cenan-Adıgüzel ile birlikte bir çok devrimcinin davası çeşitli şehirlerde sürmektedir.