Anasayfa , Avrupa , Kültür kısıtlamaları protesto edildi

Kültür kısıtlamaları protesto edildi

DEN HAAG | 29 – 06 – 2011 | Hollanda hükümetinin gelecek döneme ilişkin yapmayı planladığı kısıtlamalardan kültür-sanat alanına düşen pay, 10 bine yakın kitlenin katıldıgı dev bir mitingle protesto edildi.

Den Haag Maliveld meydanında düzenlenen protestoya Vincent Bijlo, Jan Mülders gibi komedyenlerin yanı sıra aktörler Gijs Scholten van Aschat ve Porgy Franssen destek verirken bazı milletvekilleri de katıldı.

Kültür sanat alanında yapılan kısıtlamların bu denli tepki toplamasının başında, diğer sektörlerde yapılan kısıtlamların ortalama % 8 olarak hedeflenirken kültür-sanat alanında bu oranın %30 olarak belirlenmesi geliyor. Bu oran ise 200 milyon euroluk bir bütçeye denk düşmekte. Öyleki karşıt gösterilerde dillendirilen tepkiler de bu oranın bir defada değil, aşamalı olarak yapılması da talepler arasında. Yönetmen İvo van Hove, bu durumu açıktan savunan biri olarak yapılan mitingde de bir konuşma yaptı.

Ayrıca geçtiğimiz hafta bu durumu proste etmek amaçlı ülkenin bir çok yerinde ‘ Sanat bombasi’ adi verilen renkli duman toplarıyla gökyüzüne devasa dumanlar şaçılarak tepki gösterilmişti.