Anasayfa , Dünya , Kırmızı Gömlekliler şimdi de adalet istiyor

Kırmızı Gömlekliler şimdi de adalet istiyor

BANKOK | 11 – 05 – 2010 | Hükümet karşıtı gösterilerin iki aydır devam ettiği Tayland’da, protestocu “Kırmızı Gömlekliler” protestoları sonlandırmak için gerekli şartların yerine getirilmediğini bildirdi.

Başbakan Abhisit Vejjajiva Kırmızı Gömleklilerin talep ettiği gibi hükümetin feshedileceğini söyledi ve erken seçim tarihini belirledi.

Ancak hükümet karşıtları protestolarına son vermek için, 10 nisanda askerler ve protestocular arasındaki çatışmada 30 kişinin hayatını kaybetmesinden sorumlu tuttukları Başbakan Yardımcısı Suthep Thaugsuban’ın, polise teslim olmasını talep ediyor.

Hükümetin erken seçim önerisini kabul eden Kırmızı Gömleklilerin önderlerinden Nattawut Saikua “Suthep’in polise teslim olduğu gün protestocular evlerine dönecekler” dedi.

HESAP SORMAYA HAZIRIZ

Sutpeh, bu talepler karşısında bugün ifade vermek üzere Özel Soruşturma Birimine gitti. Soruşturmaya ilişkin net bir açıklama yapılmazken Kırmızı Gömlekliler bunun yeterli olmadığını beyan ettiler.

Diğer bir Kırmızı Gömlekliler lideri Kwanchai Praipana “Sutpeh sadece insanları kandırmak için harekete geçti. eğer hükümet (soruşturmada) samimiyet göstermezse biz hesap sormaya hazırız” şeklinde konuştu.

Hükümetten yapılan açıklamada ise Kırmızı Gömleklilerin taleplerinin net olmadığı ileri sürüldü.

Başbakan Abhisit, muhalefete, ülkede barış ve istikrarın yeniden tesis edilmesi halinde 14 Kasımda seçim yapma önerisinde bulunmuştu.

Öneri ayrıca, “muhalefetin anayasal monarşiye saygı göstermesini, ekonomik adaletsizlikleri gidermek için reformların yapılmasını, bağımsız bir izleme kurumu tarafından denetlenecek özgür, ancak sorumlu bir medya, can kaybı ve yaralanmalara yol açan protestolarla bağlantılı şiddet olaylarıyla ilgili bağımsız soruşturma başlatılmasını ve tüm siyasi partilere karşı daha adil olabilmek için anayasa değişikliği” içeriyor.

Kırmızı Gömleklilerin gösterilerinde çıkan çatışmalarda 30’a yakın kişi ölmüş, 800’den fazla kişi yaralanmıştı. Çoğunluğu yoksul köylü ve çiftçilerden oluşan “Kırmızı gömlekliler” 2006’da darbeyle devrilen eski başbakan Thaksin Şinavatra’yı destekliyor ve Abhisit’in hemen istifa ederek, erken genel seçimlere gitmesini istiyor.(Etha)