Anasayfa , Avrupa , 5. Dersim Festivali Frankfurt’ta gerçekleşti.

5. Dersim Festivali Frankfurt’ta gerçekleşti.

frankf-festival dersimFRANKURT (26.05.2013) –  Frankfurt Rebstock parkında 24 ve 25 Mayıs günlerinde Demokratik Alevi Federasyonu (FEDA) tarafından organize edilen 5. Dersim festivali gerçekleşti .Hava sartlarının kötü olması  nedeniyle katılımın geçen yıllara göre düşük olduğu gözlemlendi.

Dersim tarihi  direnişin tarihidir.

Festivalin ilk gününde “Soykırım Kıskacında Dêrsim Gerçekliği” isimli panel gerçekleşti. Yüzlerce katılımcının dinlediği panelde Dersim tarihçesi tartışıldı. Dersim’in genel devrimci hareket ve Kürt ulusal direniş için oynadığı role dikkat çekildi.

Dersim’in kültürü festivalde  sergilendi.

Festivalin ikinci gününde zengin bir kültür programıyla siyasi mesajlar iç içe geçti. Sanatçılar, Comert, Ali İhsan Doğan, Deniz Deman, Ayşe Şewaqî, Şengül Pak, Ozan Zamanî, Lale Koçgün, Zele Mele, Ahmet Aslan,  Mehmet Akbaş, Serdar, Ali Baran da, sahne alarak, şarkılarını seslendirdiler.  Dersim halk oyunları “sımsım” gösterisi sunulurken, Mainz’den gelen Tiyatro Domene Dêrsim çocuk grubu da, bir oyun sergiledi. Birçok Kürt sanatçının söylediği şarkılarla yüzlerce genç halaya durdu. Bazı standlarda Dersim kültürüne ve inancına ait motifler sergilendi.

Festivalde Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Muş Milletvekili Demir Çelik, Almanya Alevi Birlikleri Federasyonu (AABF) Başkanı Hüseyin Mat, Asuri Dernekleri Federasyonu başkanı Şabo Akgül Hediko, Almanya Kürt Dernekleri Federesyonu (YEK-KOM) Eşbaşkanı Hamdiye Akbayır, MLKP temsilcisi Yaşar Agirî ve ATİF Başkanı Süleyman Gürcan birer konuşma yaptı.

ATiF Başkanı  Süleyman  Gürcan; 1938  Dersim katliamına dikkat cekerek, Tarihte yok edilmek istenen Dersim halkının bugünde barajlar yoluyla coğrafi olarak yok edilmek istendiğini belirtti.Dersim direniştir ve bu böyle kalmaya devam edecektir dedi. “Barış”diye adlandırılan süreçte de yine AKP ve devletin  işci ve emekçilere yönelik katliam ve  saldırılarının Taksimde, Reyhanlıda  olduğu gibi,devam ettiğine dikkat çekerek,Kürt ulusunun,azınlıkların ve inançların demokratik haklarını ve tam hak eşitliğini kazanıncaya dek, ATiF olarak  mücadelelerinde yanlarında olacaklarını dile getirdi.

 Muş Milletvekili (BDP) Demir Çelik: Biz AKP’yi iyi tanıyoruz!

Muş Milletvekili Demir Çelik, konuşmasında AKP’ye yüklenerek, Recep Tayip Erdoğan’a “Seni çok iyi tanıyoruz! AKP Kürtleri sevdiği için bu süreci başlatmadı. Mecbur kaldıkları için Abdullah Öcalan ile masaya oturdular. Kürtleri teslim alamadıkları, Rojava devriminin önüne geçemedikleri ve gerillayı bitiremedikleri için bugün Kürt Özgürlük Hareketi’yle bu süreci yürütüyor. Biz AKP ve Erdoğan’ı iyi tanıyoruz. AKP, neo liberalizmin temsilcisidir. Katliamcı ve  soykırımcı Türk devletinin kendisidir. Ama biz kendimizi de iyi tanıyoruz. Onun için bu süreci AKP’ye güvenerek başlatmadık dedi.