Anasayfa , Haberler , GÜNCELLENDİ – Kaypakkaya Türkiye’nin birçok yerinde anıldı

GÜNCELLENDİ – Kaypakkaya Türkiye’nin birçok yerinde anıldı

TÜRKİYE | 18 – 05 – 2011 | Türkiye Devrimci Hareketi’nin ser verip sır vermeyen önderi İbrahim Kaypakkaya, katledilişinin 38. Yıldönümünde Türkiye’nin çeşitli illerinde anıldı. Alanlara çıkan kitleler özellikle son dönemlerde Kaypakkaya’yı övmenin ve savunmanın ‘suç’ olarak gösterilmesine tepki göstererek, ‘Kaypakkaya’yı savunmak ONUR’dur’ şiarını sokaklara taşıdılar.

KOCAELİ

15 Mayıs Kocaeli Eğitim-Sen şubesinde Kaypakkaya Partizan ve Demokratik Haklar Federasyonu’nun (DHF) düzenlediği ortak bir panelde anıldı. Saat 14.00’te saygı duruşu ile başlayan panelde Partizan temsilcisi, DHF temsilcisi ve Yücel Demirer sunum yaptılar. Panel müzik dinletisinin ardından sonlandırıldı.

İSTANBUL – ÇAPA

Kaypakkaya 18 Mayıs’ta İstanbul’da kendi okulu olan Çapa Öğretmen Lisesi önünde de anıldı. 78’liler Girişimi, BDP ve çeşitli kurumların katıldığı anmada İbrahim Kaypakkaya’nın yanısıra Diyarbakır’da katledilen Dörtler de anıldı.

78’liler Türkiye Yürütme Üyesi Yunus Bircan yaptığı konuşmada Kaypakkaya’nın Kemalizm ve Kürt meselesinde duruşunu, halka can bedeli bağlılığı, özveri ve fedakarlığını anlattı. Sinan Cemgil’ler için Gölcük’e gittiğini belirten Bircan, Kaypakkaya’nın devrimci dostluk ve dayanışmaya verdiği önemi, öldürülmüş olsa da ele geçirilemediğini, yenilmediğini dile getirdi.

Bircan ayrıca Bilgi Edinme Yasası bağlamından Kaypakkaya’nın dosyasını açtıklarını, gerçeklerin günyüzüne çıkmasını ve tarihle hesaplaşmak için mücadele edeceklerini söyledi.

İSTANBUL – TAKSİM

Kaypakkaya İstanbul’da ayrıca Tünel’den Taksim’e kadar yapılan coşkulu bir yürüyüşle de anıldı. Partizan ve Demokratik Haklar Federasyonu’nun çağrısıyla yapılan yürüyüşe “İbrahim Kaypakkaya’yı savunmak onurdur!” pankartı arkasında yüzlerce kişi katıldı. “İbrahim Kaypakkaya ölümsüzdür!”, “Devrim şehitleri ölümsüzdür!”, “Katil devlet hesap verecek!”, “Faşizmi döktüğü kanda boğacağız!”, “İnsanlık onuru işkenceyi yenecek!” ve “Yaşasın devrimci dayanışma!” sloganlarının sıkça atıldığı yürüyüşten sonra Taksim Tramvay durağında bir basın açıklaması yapıldı.

Yapılan konuşmalarda Kaypakkaya’nın son süreçte ‘suç’lu ilan edilmesinin sebebinin, Kaypakkaya’yı övdükleri gerekçesiyle onlarca kişi hakkında davaların açılmasının sebebinin ideolojik alandaki görüşleri ve o görüşleri devrimci pratikle birleştirme kararlılığı olduğu belirtildi.

Pınar Sağ ise yürüyüş sonrası yaptığı açıklamada “Hiç kimsenin haddine değildir İbrahim Kaypakkaya’yı övmek ama Kaypakkaya’yı savunmak onurdur. Onurlu devrimcilere her zaman yoldaş olacağız ve yanlarında duracağız. Bir değil, bin defa yaşıyor Kaypakkaya” dedi.

Hep bir ağızdan söylenen İbrahim Yoldaş türküsü ve “İbrahim Kaypakkaya ölümsüzdür!” sloganlarıyla anma sona erdi.

ANKARA

Ankara’da Partizan, DHF, Alınteri, 78’ler Girişimi ve DBP Ankara İl Örgütü’nün aralarında bulunduğu birçok kurum, Yüksel caddesinde başlayan bir yürüyüş düzenledi. Yüzlerce kişinin katıldığı yürüyüşte Sakarya caddesi trafiğe kapatılarak “İbrahim Kaypakkaya ölümsüzdür!”,“Dörtler ölümsüzdür!”, sloganları atıldı.

Miting alanına gelindiğinde ise ortak bir açıklama okundu. Açıklamada egemenlerin, Kaypakkaya’ya yaptığı saldırıların sebibinin, sistemden köklü kopuş anlayışınının yok edilmek istenmesi olduğu belirtildi. Haki Karer şahsında dörtlerin de anıldığı konuşmada, “Mayıs ayı şehitlerinin ezilen milyonlara bıraktığı enternasyonalist mücadele bilinci ve kararlılığını onurla taşıyoruz” sözlerine yer verildi.

Anma şiir ve müzik dinletisi ile son buldu.

ANKARA – ODTÜ

17 Mayıs günü ise ÖDTÜ’de Yeni Demokrat Gençlik (YDG), Demokratik Gençlik Hareketi (DGH), 78’liler Girişimi gibi birçok kurum ‘Bu çelik aldığı suyu unutmayacak’ şiarıyla bir anma ve yürüyüş düzenledi. Hazırlıktan önünden yürüyen kalabalık bir öğrenci grubu “Ağa, patron devletini yıkacağız, halk iktidarı kuracağız. Önderimiz İbrahim Kaypakkaya. İbrahim Kaypakkaya ölümsüzdür. Zindanlar, cellatlar boğamaz kavgamızı, işte bak öndeyiz, halkız biz tükenmeyiz!” sloganlarıyla Fizik Bölümünde toplandı.

Kaypakkaya’nın anısına bir dakikalık saygı duruşundan sonra yapılan konuşmada Grup Munzur, Temel Demirer, Pınar Sağ ve birçok devrimci demokrat hakkında davaların açılması kınandı. Konuşmada tüm saldırıların, Denizleri, Mahirleri ve Kaypakkayaları sahiplenerek ve verdikleri mücadeleleri sürdürerek geri püskürtüleceği, Kaypakkaya’nın ardılları olarak onun bıraktığı mirası daha da ileri taşınacağına dair verilen sözle sonlandırıldı.

ANKARA – PİYANGOTEPE

İbrahim Kaypakkaya’nın katledilişinin 38. yılında Ankara’da yoksul emekçiler yoğun yaşadığı Piyangotepe’de yazılamalar yapıldı. Demokratik Gençlik Federasyonu ve Demokratik Haklar Federasyonu tarafından yapılan yazılamalarda Kaypakkaya’nın resmi ve ‘İbrahim Kaypakkaya Yaşıyor’ sloganları, semt faaliyeti yürütelen bölgelerde çeşitli duvarlarda gözlemlendi.

ADANA

Yine Adana’da aralarında Partizan, DHF, Halkevleri, ESP, BDP ve birçok kurumunun katılımıyla bir yürüyüş düzenlendi. İnönü Parkı’nda okunan basın açıklamasında Kaypakkaya’yı ananların ‘suçlu’ ve ‘tehlikeli’ olarak görülmesi eleştirildi, devrimcilere, aydın ve sanatçılara açılan davalara değinildi.

Son olarak “İbrahimler’i, Denizler’i, Mahirler’i katlederek devrimci mücadelelerini bastırabileceğini, yok edebileceğini düşünen sömürü düzenin saihpleri; yüzbinlerce milyonlarca İbrahim’ in, Deniz’ in, Mahir’ in kavga alanlarını doldurmasıyla gerici emellerine ulaşamadılar. Ulaşamayacaklar” sözlerine yer verilen açıklama, “18 Mayıs’ ı unutma, unutturma!”, ” Mahir, İbo, Deniz sürüyor, sürecek mücadelemiz!”, ” Yaşasın devrimci dayanışma!” sloganlarıyla son buldu.

BURSA

Bursa’da gerçekleştirilen yürüyüşte ise kitle yine ‘Kaypakkaya’yı Savunmak Onurdur’ pankartı arkasında yerini alarak, İbrahim Kaypakkaya’yı andı. Sloganlarla Kent Meydanı’na gelindiğini ise bir basın açıklaması yapıldı. Açıklamada, yine sömürü düzeninin Kaypakkaya’yı neden ‘suçlu’ ilan ettiğinin altı çizildi.

Ayrıca Kaypakkaya’nın terörist olmadığı, asıl egemen sınıfların gerçek teröristler olduğu, o’nun türkülerini söyleyenlerin ve o’nu ananların ‘suçlu’ değil, onurlu olduğu vurgulandı. Anma, Kaypakkaya şahsında tüm devrim şehitleri için yapılan saygı duruşu ve atılan “Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiç birimiz!”, “Katil devlet hesap verecek!” ve “İbo Mahir Deniz sürüyor sürecek mücadelemiz!” sloganlarıyla bitirildi.

İZMİR

Yine Partizan ve DHF’in çağrısıyla Gümrük Telekom önünde başlayan Kaypakkaya’yı anma yürüşüne ESP ve BDSP gibi birçok kurum katıldı. Kurumlar adına ortak açıklamaya okuyan Şenol Akyıldız ise, Kaypakkaya’nın ‘suçlu’ ve ‘tehlikeli’ olarak nitelendirilmesi ve katledilmesindeki en temel nedenin, onun bilimsel sosyalist perspektifi olduğunun altını çizdi.

Akyıldız açıklamasında şu sözlere yer verdi: “Ezilenlerin mücadele tarihini ve onun yarattığı değerleri sahiplenmek suç değildir. Bizler, mücadele tarihimizin ve devrimci, komünist önderlerimizin suçlu olmadığını bir kez daha haykırıyoruz. Kaypakkaya’nın ezilen milyonlara bıraktığı mücadele bilincini ve kararlılığını onurla taşıyoruz”.

Anma, yapılan saygı duruşunun ardından İbrahim Yoldaş türküsünün okunmasıyla son buldu.

İZMİR-PANEL

17 Mayıs günü ise İbrahim Kaypakkaya anısına Eğitim-Sen 2 No’lu Şubesi tarafından bir panel düzenlendi. Ege Kültür ve Sanat Merkezi’nde yapılan panele konuşmacı olarak Deniz Gezmiş’in arkadaşı Mustafa Lütfi Kıyıcı ve İbrahim Kaypakkaya’nın arkadaşı Hikmet Şenses katıldı.

Saygı duruşuyla başlayan panelde 68 dönemi ve Kaypakkaya’nın hayatını konu alan sinevizyonun ardından müzik dinletisi yapıldı. İlk sözü alan Mustafa Lütfi Kıyıcı, Deniz Gezmiş ve 68 dönemine ilişkin bir konuşma yaptı.

İkinci olarak söz alan Hikmet Şenses ise, Kaypakkaya’nın yaşamı ve mücadelesini anlattı. Kaypakkaya ile olan bazı anılarına da değinen Şenses, Kaypakkaya’nın katledilmesindeki en büyük nedenin “Kemalizm konusunda daha çabuk uyandığını düşünüyorum. Kürt meselesinde de kimsenin cesaret edemediği, Kürt ulusun varlığı konusunda açık seçik düşünceler ortaya koydu.” olarak anlattı.

DİYARBAKIR

78’liler, Partizan ve DHF İbrahim Kaypakkaya ve Mayıs ayı şehitleri için Diyarbakır Cezaevi önünde basın açıklaması yaptı. Sabah saatlerinde Cezaevi önünde biraraya gelen yüzlerce kişinin katıldığı basın açıklamasında “Mayıs Denizlerin, Hakilerin, İbrahimlerin ölüme yiğitçe meydan okumanın adıdır. Bugün ser verip sır vermeyen büyük devrimci önder İbrahim Kaypakkaya’yı, Hakki Karer’i, Ferhat Kutay’ı Eşref Anyık’ı, Necmi Öner’ i, Mahmut Zengin’i kaybettiğimiz gün. Onların bıraktıkları miras bu gün ardıllarının ilham kaynağıdır.” sözlerine yer verildi.

Diğer taraftan Sümerpark’tan Şehitlik mezarına kadar yapılan yürüyüşte Kaypakkaya’nın yanısıra, Denizler, Dörtler ve Şırnak’ta şehit düşen 12 gerilla’nın resimleri taşında. “Devrim şehitleri ölümsüzdür” , “Anaların öfkesi katilleri boğacak”, “Katil devlet hesap verecek” sloganlarının atıldığı yürüyüş sonunda yapılan açıklamada Kaypakkaya’nın ‘ser verip sır vermeyen’ önder olarak kararlılığına ve fedakarlığına değinildi.

ANTALYA

“Onuruna sahip çıkmak istiyorsan Kaypakkaya’ ya sahip çık” şiarıyla DHF, Partizan ve diğer kurumlar tarafından Antalya’da Belediye iş hanından Attalos heykeline kadar yürüyüş düzenlendi. “Önderimiz İbrahim Kaypakkaya”, “Devrim şehitleri ölümsüzdür”, “Gün gelecek devran dönecek katiller halka hesap verecek”, “Bedel ödedik bedel ödeteceğiz”, “Örgütlü bir halkı hiçbir kuvvet yenemez” sloganlarının atıldığı yürüyüşte Attalos heykelinde saygı duruşu yapılarak, ardından İbrahim’e Ağıt türküsü okundu.

Sonrasında okunan basın açıklamasında ise Kaypakkaya’nın yaşamı ve mücadelesine değinildi, onu terörist ilan edenlere karşı onun mücadelesini sahiplenmek bu güzergahta ilerlemenin bir onur olduğunun altı çizildi.

DENİZLİ

Kaypakkaya için bir başka yürüyüş ve anmada da Denizli’de gerçekleştirildi. İçerisinde birçok kurumun yer aldığı Birlik ve Kardeşlik Platformu tarafından örgütlenen yürüyüş Candoğan Parkında başlayarak Belediye Sanat Merkezi önünde sonlandırıldı. “İbrahim Kaypakkaya ölümsüzdür”, “Devrim şehitleri ölümsüzdür”, “Yaşasın devrimci dayanışma”, “Katil devlet hesap verecek”, “İbrahim, Mahir, Deniz; sürüyor, sürecek mücadelemiz”, “Faşizme karşı omuz omuza” sloganlarının atıldığı yürüyüşten sonra bir basın açıklaması yapıldı.

Açıklamada yine Kaypakkaya’nın görüşleri ve duruşunun düzen için onu ‘suçlu’ ve ‘tehlikeli’ kıldığının altı çizildi. Güncel konuların da işlendiği basın açıklaması “Bir kez daha işçiler, köylüler, emekçiler ve ezilenler olarak; aydınlar, yazarlar, sanatçılar olarak; bu ülkenin aydınlık geleceği olan ezilen milyonlar olarak, mücadele tarihimizin ve devrimci, komünist önderlerimizin suçlu olmadığını bir kez daha haykırıyoruz.” sözleriyle sonlandırıldı.

DERSİM

Kaypakkaya’yı anmak için Dersim’de de yüzlerce kişi biraraya geldi. Partizan ve DHF’in düzenlediği, farklı kurumlar tarafından da desteklenen anmada Devlet Hastanesi önünden yapılan yürüyüşle başladı. Hozat ve Mazgirt Belediye Başkanlarının yanısıra BDP eski Milletvekili Şerafettin Halis’in de katıldığı yürüyüşte sık sık “Önderimiz İbrahim Kaypakkaya”, “Devrim şehitleri ölümsüzdür”, “Yaşasın devrimci dayanışma”, “Halk savaşçıları ölümsüzdür” sloganları atıldı.

Seyit Rıza Parkında yapılan basın açıklamasında ise Kaypakkaya’nın Bilim Sosyalist Perspektifi, Kürt Ulusal sorunu ve Kemalizm konularındaki net belirlemeleri ve Türkiye Devrimci Hareketine yaptığı önemli katkılar vurgulandı.

Anmada söz alan Şerafettin Halis ise Deniz Gezmiş, Mahir Çayan ve İbrahim Kaypakkaya’yı anmanın suç olmadığını söylerek, Kaypakkaya’nın Kürt ulusal sorunu ve Kemalizm noktasında bilinçleri aydınlattığının altını çizdi. Sinevizyon ve müzik dinletisi ardından anma sonlandırıldı.

ARTVİN

Artvin’in Fındıklı ilçesinde İbrahim Kaypakkaya ve Hasan Ocak ESP tarafından düzenlenen bir etkinlikle anıldı. ESP ilçe binasında yapılan, EMEP, ÖDP ve Gençlik muhalefeti’nin destek verdiği anma saygı duruşu ile başladı.

Ardından yapılan konuşmada İbrahim Kaypakkaya’nın işkencede katledilmesi, siper yoldaşı olarak rehber alınması gerekliliği üzerine duruldu. Gözaltında Kayıplar haftası nedeniyle 21 Mart’ta polis tarafından kaçırılan ve gözaltı süresinde katledilerek, ‘kayıp’ ettirilen Hasan Ocak da anıldı.