Çorum: Komünist önder İbrahim Kaypakkaya Karayakaya 42. ölüm yıldönümünde köyündeki mezarı başında anıldı. Ankara, Çorum, Kayseri ve Eskişehir’den katılımın olduğu mezar anmasında “Kaypakkaya yaşıyor, savaşıyor!” şiarı öne çıkarken Haki Karer ve Dörtler de anıdı.
Mezarlığın karşısındaki Kaypakkaya’nın köyünde buluşan kitle mezara doğru sloganlarla yürüyüşe geçti. Yürüyüş kortejinin en önünde “İbrahim Kaypakkaya ölümsüzdür!” pankartı açıldı ve ardından kurumlar kendi pankartlarıyla yürüdü.
Eskişehir, Kayseri, Çorum’dan gelen Partizan ve YDG kitlesinin de dâhil olmasıyla korteji oluşturan kitle en önde “Partizan” yazılı pankartıyla yürüdü. Yürüyüş boyunca İbrahim Kaypakkaya’yı anan sloganlar ile Partizan anlayışının sloganları atıldı.
DHF ve Partizan’ın ardından 78’liler Girşimi HDP, ESP, Dem-Yöm, İmat Köy Derneği, Devrimci 78’liler ozalitlerle yürüdü. Halkevleri, Dev-Lis de temsili olarak katıldı.
Kaypakkaya’yı anmak, savunmak onurdur!
40. yıl anmasında kitlenin barikatı yıkmasının ardından gerçekleşen ikinci anma olan bu seneki eylemde de köyden yürüyen kitlenin önüne jandarma tarafından barikat kurulmadı.
Kaypakkaya’nın mezarı başına varılmasının Kaypakkaya, Haki Karer ve Dörtler şahsında devrim şehitleri için gerçekleşen saygı duruşuyla anma etkinliği başladı. Saygı duruşunun ardından Partizan temsilcisi tarafından okunan basın açıklamasında Kemalizm’den kopuşu ve ulusal soruna dair yaklaşımları aktarılarak şöyle devam edildi; “Kaypakkaya’nın; devrim mücadelesinin ülkemiz koşullarındaki esas araçlarına dair teori ve pratiği ile başta 15-16 Haziran işçi direnişi ve köylü yığınlarının mücadelesindeki kitle çizgisi onun toprağa bıraktığı tohumlardır. İşte tam da bu noktalarda İbrahim Kaypakkaya’yı anmak/savunmak onurdur!”
“Haki Karer fedakarlığın adı oldu”
Açıklamada Dörtlerle ilgili de şunlar söylendi; “Amed zindanlarında teslimiyetin değil başkaldırının dört güzel insanı olarak karanlığı aydınlatan Ferhat KURTAY, Eşref ANYIK, Mahmut ZENGİN ve Necmi ÖNER’in bedenlerinde tutuşan ateş, on yıllardır süren Kürt ulusal mücadelesi yangınının ilk kıvılcımlarındandır.”
Türk ulusuna mensup bir devrimci olan Haki Karer’in zulme karşı direnişin, ezilenin yanında olmanın, sömürüye başkaldırmanın ve fedakârlığın adı olduğu belirtildi.
Açıklamanın ardından Kaypakkaya’nın annesi Şükran Ana, kardeşi Ali Ekber Kaypakkaya ve Özgür Kemal Karabulut’un annesi sultan ana birer konuşma yaptı. Ayrıca Kaypakkaya’nın kız kardeşi Feride Karakaya Kaypakkaya için bir ezgi seslendirdi.
Konuşmaların ardından “Şu dağların sırtında” ve “Yoldaş seni anacağız” ezgileri hep birlikte seslendirilirken, Dem-Yöm’den bir yurtsever genç de İbrahim için bir ağıt söyledi.
Partizan anma gerçekleştirdi
Ortak anma etkinliğinin sonlandırılmasının ardından Partizan tarafından anma yapıldı. Saygı duruşuyla başlayan anmada “Partizan andı” okundu. Ardından yapılan konuşmada Türkiye’nin ilk kadın devrim şehidi Meral Yakar’dan, Ali Haydar Yıldız’dan, İbrahim Kaypakkaya’dan devralınan mücadelenin Beşlerin; Dersim’de, Kobanê’de savaşan, 1 Mayıs’ta sokakları militanca zapt eden partizanların; mücadeleyi büyüten işçilerin, köylülerin, gençliğin elinde bir meşaleye dönüştüğü belirtildi. Partizan’ın anması marş ve ezgilerle sonlandırıldı. Daha sonra kitle kortej oluşturarak tekrar yürüyüşe geçti. Partizan ve YDG kitlesi de tek sıra halinde yürüyüşe devam etti.