Home , Avrupa , ‘Kayıtlı olmayan seçmenler kayıtlarını yapmalı, hakkına sahip çıkmalı’

‘Kayıtlı olmayan seçmenler kayıtlarını yapmalı, hakkına sahip çıkmalı’

UnknownHDP Avrupa Seçim Koordinasyonu, kayıtlı olmayan seçmenleri kayıt işlemlerini yapmak için seferber olmaya, yasal haklarını kullanmaya, oylarına sahip çıkmaya da çağırdı. 

Yazılı bir açıklama yapan HDP Avrupa Seçim Koordinasyonu, 7 Haziran 2015’te Kuzey Kürdistan ve Türkiye’de yapılacak genel seçimlere ilişkin çalışmaların yapılan planlama kapsamında yürütüldüğünü açıkladı.

Avrupa’nın hemen hemen bütün şehirlerinde seçim koordinasyonlarının oluşturulduğunu, bu seçim koordinasyonlarının HDP’ye destek veren tüm kesimlerin çalışmalara dahil edecek şekilde her yerde örgütlendiğini de belirten HDP Avrupa Seçim Koordinasyonu, “Seçim komisyonlarımız en geniş şekilde daha fazla gönüllünün katılabileceği biçimde örgütlenmesini sürdürecektir” dedi.

Seçim çalışmalarının en temel hususlarından birisinin kayıtlı olmayan seçmenlerin kayıt işlemlerinin yapılması olduğunu da kaydeden HDP Avrupa Seçim Koordinasyonu, HDP’ye destek veren derneklerin tamamında bilgi işlem merkezlerinin kurulduğunu, bu işlem merkezleri vasıtası ile seçmenlere her türlü seçim işlemi konusunda yardımcı olunabileceğini vurguladı.

“Seçmenlerimiz HDP’yi destekleyen derneklerden gerekli bilgi ve yardımı alabilirler” diyen HDP Avrupa Seçim Koordinasyonu, ilgili ülkelerdeki konsolosluklar ile yapılan görüşmelerde kayıtlı olmayan seçmenlerin 27 Mart’a kadar kayıt yapabileceklerinin belirtildiğini de kaydetti.

Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) açıklama ve genelgeleri ile de bunu teyit ettiği ifade edilen açıklamada şunlara yer verildi: “Bazı ülkelerde 14 Mart’ta kayıt işleminin artık son bulduğu, bu tarihten sonra kayıt yapılamayacağı bilgisi söylenti biçiminde yayılmaktadır. Bu durum seçmenlerin kafasında çelişkilerin doğmasına neden olmaktadır. 14 Mart mektupla yapılan başvuruların son tarihidir. Yani 14 Mart’tan sonra mektup yolu ile adres beyan formu gönderilemez. Bu tarihten sonra kayıtlı olmayan seçmen, kaydolmak istiyorsa, bizzat konsolosluğa giderek, başvuruda bulunabilir, böylece kaydını yaptırabilir.

Kayıtlı olmayan seçmenlerimiz 14 Mart tarihinden sonra kayıt işlemleri için bizzat konsolosluğa giderek işlem yapabilirler. 27 Mart’a kadar kayıt işlemleri yapılacaktır. Bu bütün seçmenlerin yasal hakkıdır. Seçmenlerimizin bu yasal haklarına sahip çıkması gerekmektedir.

Bazı konsolosluklarda karşılaşılabilecek keyfi uygulamalara karşı seçmenlerimiz duyarlı olmalı, yasal haklarında ısrar etmeli, bu tür durumlarda en yakındaki bilgi işlem merkezine başvuruda bulunarak, yardım talebinde bulunmalıdır.”

Avrupa’nın her şehrindeki seçim koordinasyonlarının, bilgi işlem merkezlerinin seçmenlere kayıt işlemleri konusunda gerekli desteği vereceğini de ifade eden HDP Avrupa Seçim Koordinasyonu, “HDP Avrupa Seçim Koordinasyonu’nun açıklamaları dışında yerelde dolaşıma sokulan, teyit edilmemiş, resmi olmayan hiçbir bilgi ya da söylenti esas alınmamalıdır. Koordinasyonumuzun açıklamalarının takip edilmesi önemle rica edilir” dedi.

Koordinasyon, kayıtlı olmayan seçmenlerin kayıt işlemlerini yapmak için seferber olmaya, yasal haklarını kullanmaya, oylarına sahip çıkmaya da çağırdı.