Home , Dünya , Katar`da Haftada 12 işçi Dünya Kupası için ölüyor

Katar`da Haftada 12 işçi Dünya Kupası için ölüyor

katarisciKATAR |27-09-2013 |2022 Dünya Kupası’nın ev sahibi Katar, ülkeyi büyük bir inşaat alanına çevirdi. İnşaatlarda çalışan işçiler ise ölümle burun buruna çalışıyor. Çünkü haftada 12 işçi yaşamını yitiriyor

2022 Dünya Kupası’na ev sahipliği yapacak olan Katar’da tüm ülke şantiyeye dönüşmüş durumda. Yeni stadyumlar, oteller, AVM’ler ve metroların inşaatı için 62 milyar dolarlık bir bütçe ayrıldı. Bu büyük bütçeli yapıları inşa eden işçiler ise ölümle burun buruna insanlık dışı çalışma koşullarında çalışıyor.

İngiliz Guardian gazetesinin, Katar’daki göçmen işçilerin çalışma koşullarıyla ilgili yaptığı araştırmaya göre, 1.2 milyon göçmen işçi “modern kölelik” koşullarında çalıştırılıyor. Haberde haftada 12 göçmen işçinin yaşamını yitirdiği, sadece 4 Haziran-8 Ağustos tarihleri arasında 44 Nepalli göçmen işçinin kötü çalışma koşullarına bağlı olarak hayatını kaybettiği belirtildi.

Guardian, çoğu Nepal ve Hindistan kökenli göçmen işçilerin 50 derece sıcak altında çalıştırıldığını, maaşlarının aylarca ödenmediğini, pasaportlarına zorla el konulduğunu, bazı işçilerin 24 saatten fazla çalıştırıldığını, kalabalık koğuşlarda yaşamak zorunda bırakıldığını, hatta açlık çektiklerini ve ücretsiz içme suyundan bile mahrum bırakıldığı yazdı.

5 ayda 82 işçi hayatını kaybetti

Katar’daki Hindistan Büyükelçiliği’nin açıklamasına göre, bu yılın ilk 5 ayında 82 Hintli işçi yaşamını yitirdi. Bin 460 işçi ise kötü çalışma koşulları ve başka problemler nedeniyle Büyükelçiliğe başvurdu.

“Böyle giderse 4 bin işçi daha ölecek”

Göçmen işçilerin çalışma koşullarının düzeltilmesi için FIFA ve Katar hükümetini göreve çağıran Belçika merkezli Uluslararası İşçi Sendikaları Konfederasyonu (ITUC), 1.2 milyon göçmen işçinin mevcut koşullarda çalıştırılması halinde, 2022 Dünya Kupası’nın başlamasına kadar 4 bin işçinin yaşamını yitireceği uyarısında bulundu. Ayrıca ITUC, “Bu kadar fazla ölüme rağmen Katarlı yetkililer hiçbir önlem almıyor” dedi.

katardunyakupasi

Sendika.Org