Home , Avrupa , Katalanlar bağımsızlık ilan etti

Katalanlar bağımsızlık ilan etti

KATALONYA|27.10.2017|Katalan parlamentosu bugün Barselona’da yapılan oylamanın ardından bağımsızlığını ilan etti.

Muhalefetin boykot ettiği oylamada Katalanlar İspanya’dan bağımsızlığını resmen ilan ederken, İspanya hükümeti Katalonya’nın özerkliğini askıya alacak olan 155. Maddenin yürürlüğe girmesini onayladı. Bu karar ile İspanyol devleti Katalanyanın özerkliğini kaldıracak ve direk yönetebilecek. Karar 47 Hayır’a karşı 214 evet ile senato dan geçti.

Katalonya’da 1 Ekim’de düzenlenen ve sandığa gidebilenlerin yüzde 90’ından fazlasının bağımsızlık yönünde oy kullandığı referandum sonuçları hayata geçiriliyor.

Katalan Parlamentosu, önce Madrid yönetiminden ayrılmak için anayasal süreci başlatmayı onaylarken, bağımsızlık oylamasında da ilanın yapılmasına ilişkin süreci onayladı. Böylelikle, yüz yıllardır İspanyol egemenliğinde olan Katalonya’nın bağımsızlık ilanı gerçekleşti.

Gizli oylamanın yapıldığı 132 sandalyeli mecliste, bağımsızlık lehinde 70 oy kullanılırken, 10 oy aleyhte çıktı. Oylamada iki oy boş çıktı. Muhalefet ise bağımsızlık oylamasını boykot etti.

İlanın ardından yüz binlerce kişi sokaklara çıkarak bağımsızlığı selamladı.

Katalanlar 1 Ekim 2017 tarihinde, İspanyol merkezi hükümetinin tüm yasaklamaları, sandıklar ile oy pusulalarını gasp etmesi ve on binlerce polisin sandıklara erişimi engelleme çabalarına rağmen bağımsızlık referandumuna yüzde 43’lük bir katılım sağlanmıştı. 5,3 milyon seçmenden en az 1 milyonunun sandık günü engellendiği referandumun düzenlenmesine dair Katalan ulusunun desteği yüzde 70’lerdeydi.