Home , Çeviri , ‘Karşı-saldırıya’ karşı saldırı

‘Karşı-saldırıya’ karşı saldırı

HONDURAS | 08 – 02 – 2010 | Karşı saldırı Honduras darbesi ile başladı, Kolombiya’da 7 yeni askeri üssün kurulması ve Obama’nın saldırgan narko-paramilitar Uribe rejimine verdiği tam destekle devam etti, Şili sağının zaferi ve Porfırio Lobi’nin ‘seçim galibiyeti’ üzerinden Honduras darbesinin ‘yasallaşması’ ile yeni bir sıçrama yaşadı. Bunlara bir de Panama’da üslerin tekrar kurulması, Paraguay’daki darbeci gitgeller, Haiti’deki askeri işgalinin genişletilmesi ve Arjantin muhafazakar sağının ilerleyişini de eklememiz gerekiyor.

Haiti’deki yanki askeri işgalini artırmak için deprem trajedisinin kullanılışı, Küba’ya yaklaşma ve Dominik topraklarına komşu olma noktasında, ABD’nin Karayipler’deki stratejik askeri konumlanışını güçlendirdi.

Chavez’in de dediği gibi Kolombiya-Honduras-Haiti, zayıflayan emperyalist karşı-saldırı politikasını güçlendirmek için ‘şeytan üçgeni’ni temsil ediyorlar.

Ancak şanslı olduğumuz nokta şudur ki, bütün bu değişim dalgasının ortasında, çürümüş- yolsuzluğa batmış ve insanlık-dışı hale gelmiş egemen sınıf yönetimi ve amansız emperyalizmin uygulamalarına karşı koyan ve yaşamak için direnen halklar var.

Emperyalizmin bu karşı-saldırısına özgürleştirici bir saldırı dalgasıyla karşılık verilmeli ve bunun için tüm güçleri biraraya toplamak ve mümkün olan en iyi şekilde ‘ bu sıcak noktalara’ ve ‘krizdeki zayıf halkalara’, bu ‘şeytan üçgeni’ni oluşturan ‘ucube’ politik-askeri planlara saldırmak gerekiyor.

Bunu ancak, Honduras Direnişi’ne güçlü bir şekilde sahip çıkarak ve bu direnişin uluslarası zeminde ‘savaşçı güç’ olarak tanınmasını sağlayacak iyi bir kampanya ile gerçekleştirebiliriz. Aynı şekilde Kolombiya meselesinde silahlı halk direnişine ve sivil ayaklanmaya destek olarak ve Haiti’nin askeri olarak işgaline son verilmesi için harekete geçerek ve yardımın ilaç, yeniden inşa, kaynak yaratma, gıdayı kapsayan ve halkın kendi kaderini tayin etme ilkesinin gözetilmesini sağlayacak bir kampanya örgütleyerek gerçekleştirebiliriz.

Aynı zamanda vakit kaybetmeden, kıtadaki tüm ilerici politik ve sosyal güçleri  büyük bir latin-karayip devrimci güç birliği oluşturmak için harekete geçirmeli ve karşı-saldırılara devrimci saldırıyla karşılık vererek onları bozguna uğratmalıyız.

Narciso Isa Conde: Kıtasal Bolivarcı Hareket Kolektif Başkanlık üyesi Dominikli devrimci lider.

İspanyolcasından çeviren: Canan Ateş

ABP, 07/02/2010