Anasayfa , Avrupa , Karl Marks Şehrinde ‘wir sind mehr’ (biz daha çokuz) Konseri

Karl Marks Şehrinde ‘wir sind mehr’ (biz daha çokuz) Konseri

Haber Merkezi |03.09.2018| Almanya’da bir haftadır en çok gündemde olan konulardan bir tanesi Chemnitz’deki ırkçı saldırılar. Bu saldırılara cevap olabilmek için, Almanya’nın eski adıyla Karl Marks şehrinde 3 Eylül Pazartesi günü yaklaşık 65.000 kişi ‘biz daha çokuz’ (wir sind mehr) konserinde bir araya geldiler. Değişik müzisyenlerin de yer aldığı konser, saatlerce coşkulu bir şekilde sürdü. Konser öncesi ise aynı şiar altında basın konferansı gerçekleşti.

‚Nazilere şunu gösteriyoruz: sokağa sahip değilsiniz!‘

Konserden önce örgütlenen basın konferansında, sahnede de yerlerini alacak olan müzisyenler konuştular. Yükselen ırkçılığa karşı ‘biz buradayız ve daha çokuz’ cevabını vermek için yerlerini aldıklarını söyleyen müzisyenler, yaşanan süreci yorumlarken aynı zamanda gelen soruları cevapladılar.

Kraftklub müzik grubunda yer alan Felix Brummer şu sözleri kullandı: “Biz saf değiliz, biliyoruz, bir konser dünyayı kurtaramaz. Ama insanların kendilerini yalnız hissetmemeleri önemli.” Yine konferansda Feine Sahne Fischfilet müzik grubu adına yer alan Monchi şunları söyledi: “Naziler başarıların boğazındalar. Sağcılar son birkaç gündür karşı-göstericilerinin sayıların onlardan az olmasından kaynaklı dalga geçtiler. Konser bu yüzden önemlidir, çünkü Nazilere şunu gösteriyoruz: sokağa sahip değilsiniz”.

‘İnsan avına yer açmıyoruz’

Öğleden sonra başlayan konser, açılış konuşması ve şehir festivalinde öldürülen 35 yaşındaki Daniel H. için bir dakikalık saygı duruşu ile başladı. Selamlamada konuşmacı kitlelere bu sözler ile seslendi: “Bir şey için tek bir sesle konuşuyoruz: insan avına yer açmıyoruz. Irkçılık için yer yok. Biz daha çokuz.’’  Konuşmayı konsere katılan binlerce insan “Naziler dışarı!” sloganı ile alkışladı.

Konser kültürel program ve konuşmalar ile devam etti. Konserde Lokalmatador Trettmann, Feine Sahne Fischfilet, K.I.Z., Kraftklub ve Marteria ve Casper ile birlikte Marteria yerlerini aldılar. Coşku ve dayanışma ruhu ile süren konserde, aynı zamanda bağış toplantı. Bağışın yarısı Daniel H.’nın ailesine verileceği söylendi.

Rektörlerden devlete ciddi eleştiriler

Saksonyadaki rektörlerin de yer aldığı ‘Biz daha çokuz’ konserinde, rektörler tarafından alman devletine ciddi eleştiriler yapıldı.

Rektörler, “siyasetçilere, daha önceden sağcı aşırılık yanlısı eğilimlere karşı daha güçlü bir şekilde karşı çıkmak ve her türlü sağcı aşırılığa karşı sürekli olarak müdahale etmek için çağrıda bulunuyoruz,” söylediler. Üniversiteler ve kolejler biçimindeki bilimin de değerlerini daha açık bir şekilde ortaya koyması ve sosyal söylemde daha fazla yer alması gerektiği söylendi.

Saksonyadaki üniversiteler ve kolejler kozmopolitlik ve hoşgörü, insanlık ve saygı için durduklarına vurgu yaptılar. Bunlar -araştırma ve öğretme özgürlüğü gibi- dokunulmaz değerler olduğunu söylerken, aynı zamanda rektörler, “Son yıllarda Saksonya’da ve son olarak Chemnitz’de yaşanan gelişmeler de, bu değerleri tehdit ettiğini görüyoruz” dediler.

Binlerce kişinin yer aldığı konser başarı ile sonuçlanırken, tüm alanlarda ırkçılığa karşı durmanın öneminin altı çizildi. Konserin sonuna, ‘Alerta, alerta, antifascista’ sloganları ile ayrıldı kitle alandan.