Anasayfa , Haberler , ‘Kadınların sorunu boşanmak değil boşan(a)mamaktır’

‘Kadınların sorunu boşanmak değil boşan(a)mamaktır’

TÜRKİYE|06.11.2017|Bu ay içerisinde kadınların yüzde beşi sadece boşanmak veya ilişkisini sonlandırmak istediği için katledildi. “Bu ülkede kadınların esas sorunu boşanamamadır, boşanmaların ne kadar zorlaştırılacağı değildir” diyen Fiden Ataselim, kadınların neden arabuluculuk sitemine karşı olduklarını anlattı.

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül tarafından geçtiğimiz haftalarda boşanmak isteyen kişilerin mahkemeye gitmeden ‘arabulucuya’ gitmesi için çalışma yapıldığı duyurulmuştu. Bakanın açıklamasının ardından kadınlar arabuluculuk uygulamasına tepkilerini dile getirirken, Ekim ayında erkekler tarafından katledilen 40 kadından yüzde 5’i boşanmak ya da ilişkisini sonlandırmak istediği için öldürüldü. Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Genel Sekreteri Fidan Ataselim arabuluculuk uygulamasına karşı kadınların mücadele edeceklerini dile getirdi.
Fidan ilk olarak Boşanmaları Araştırma Komisyonu raporu gündeme geldiği dönem yaptıkları eylemleri hatırlatarak, “O dönem komisyonu da raporunu da tanımıyoruz diyerek eylemler yapmıştık.  Fakat bu yıl önce müftülük yasası; ardından arabuluculuk uygulaması gündeme geldi. Ülkede kadınlar lehine tek bir adım atılmıyor” dedi.
‘Asıl sorun boşanamama’
Fidan kadınların hemen her gün şiddete maruz bırakıldığını aktararak, “Özellikle boşanmak istedikleri için çok fazla kadın arkadaşımız öldürülüyor. Bu yılın Eylül ayına kadar sadece evliliğini sonlandırmak veya barışma teklifini reddettiği için 27 kadın öldürüldü. İlişkisini sonlandırmak istediği için de 11 kadın arkadaşımız öldürüldü. Yani demek istediğim şu; bu ülkede kadınların esas sorunu boşanamamadır, boşanmaların ne kadar zorlaştırılacağı değildir” diye konuştu.
‘Kadınlar sözde yuvaya mahkum ediliyor’
Fidan, erkek egemen sistemin kadının ‘hayır’ demesini kabul etmediğini ifade ederek, bu zihniyeti geriletmek yerine güçlendire adımlar atıldığını dile getirdi.
Fidan, kendilerine son bir yıl içerisinde sürekli olarak “Boşanma başvurusu yaptım, tüm delillerim de mevcut ama dava sürekli ileriki tarihe erteleniyor” şeklinde başvurular geldiğini aktararak “Yani o cezanın sonuçlanması sürecini uzatarak aslında hem bir tür cezasızlık politikası işletiliyor, hem de kadınlar yılgınlığa itilmeye çalışılıyor. Aile bütünlüğü gerekçesiyle kadınları şiddet gördükleri sözde ‘yuvalara’ mahkum etmeye çalışıyorlar” dedi.
‘Arabuluculuk hak ihlalidir’
Fidan evliliğe karar verebilen iradelerin boşanmaya da karar verebileceklerini hatırlatarak “Evliliğe birlikte karar verebilen iki özne, aralarında bir sözleşme olan iki kişi, bir sorun yaşandığı zaman bir tarafın itirazı ve beyanı ile bu sözleşmeyi sona erdirebilir. Bu önemli bir haktır, insan hakkıdır ama arabuluculuk getirilirse kadınların bu hakkı ellerinden alınacak” diye konuştu.
Fidan, son olarak tüm kadınları arabuluculuk sitemine karşı mücadeleye davet etti. (jinnews)