Home , Avrupa , Kadınlardan ‘Eşit İşe Eşit Ücret!’ Talebi ve Örgütlenme Çağrısı

Kadınlardan ‘Eşit İşe Eşit Ücret!’ Talebi ve Örgütlenme Çağrısı

FRANKFURT | 13 – 06 – 2011 | Yeni Kadın Frankfurt komitesi önceki gün ‘eşit işe eşit ücret!’ başlığı altında bir etkinlik düzenledi. Panel ve kültürel bölümden oluşan etkinliğin ilk bölümüne Darmstadt Teknik üniversitesi öğretim üyesi ve ver.di sendika üyesi Dr. Olga Zitzelsberger, IG Metall Yönetim Kurulu üyesi İsaf Gün ve Yeni Kadın Merkezi Yönetim Kurulu üyesi Filiz Çelik konuşmacı olarak katıldı.

Yeni Kadın adına yapılan açılış konuşmasıyla, kadınların iş yaşamına ilişkin yaşadıkları baskı ve ayrımcılığı ve etkinliğin önemi hakkında bilgiler verildi.

‘Kadınlar Daha Az Maaş Alıyor’

Panelde ilk sözü alan İsaf Gün, günümüzde kadının bir çok noktada hakları olduğunu ve geçmişe oranla kadın hakları konusunda elbette ilerleme olduğuna dikkat çekti.  Ancak günümüzde kadının hala azırımcılığa uğradığının altını çizen Gün, günümüz toplumunda bu ayırımcılığın, horlanmanın ve baskılanmanın daha ince yürütüldüğünü, bunun tespitinşn de zorlaştığını belirtti. Kadın ve erkeklerin her alanda olduğu gibi iş alanında da, eşit haklara sahip olmadığını belirten IG Metall temsilcisi, eşit iş değerine sajip olunmasına rağmen bir erkek hayvan bakıcısının, bir kadın çocuk bakıcısından daha fazla kazandığını belirtti. İş yaşamının geneline ilişkin bir bilgi veren İsaf Gün, kadınların erkeklere oranla aynı iş değerine karşılık %23 daha az kazandıklarını vurguladı ve toplumda adı konmamış görev bölümünün yapıldığını dile getirdi.

‘Yeni Erkeğe Gereksinim Var’

Ardından söz alan Dr. Olga Zitzelberger ise nelerin bilindiği, bu bilinen şeylerden nasıl dersler çıkarılması gerektiği ve ne yapmalı sorunlarını ele aldı. Konuşmasına istatiski bilgileri aktararak başlayan Zitzelsberger, erkekelere oranla daha kazanan kadınlar arasında da ayrımcılığın yapıldığını belirtti ve göçmen ve göçmen kökenli kadınların, yerli kadınlara göre daha az kazandıklarını belirtti. Yönetenlerin buna gerekçe olarak, kadınların eğitim seviyelerinin düşük olduğunu gerekçe olarak öne sürmelerinin gerçeği yansıtmadığını belirten Dr. Zitzelsberger, firmaların daha fazla kar elde etmek için erkek çalışanlara yatırım yapıldığını ve bunun toplumda kanıksandığını söyledi ve Kadın mücadelesinde ‘Yeni Kadın’ gibi ‘Yeni Erkek’e de gereksinim olduğunu belirtti.

‘Emekçi Kadın Örgütlenmelidir’

Son olarak, Yeni Kadın MYK üyesi Filiz Çelik kadınların iş yaşamında ki geçmişine ve emekçi  kadın mücadelesinin tarihçesine değindi ve ardından Eşit işe eşit ücret mücadelesinin önemine ve kampanyanın hakkında bilgiler verdi. İşöi ve emekçilerin tarih boyunca kazanılan haklarda önemli paylarının olduğunu ve buna rağmen toplumda hakettiği yeri olmadığını belirtti. Avrupa ülkelerinde varolan emekçi kadınların durumları hakkında bilgiler veren Çelik, Avrupa’da dahi erkeklerin eğitimine kadınlardan daha fazla önem verildiğini belirtti. Özellikle göçmen emekçi kadınların örgütlenmeleri gerektiğini vurguladı ve kadınların politik yaşamda yer almalarının bir zorunluluk olduğunu belirtti.

Etkinliğin kültürel bölümüne ise tiyatro ile devam edildi. Çalışmalarını Kültürlerarası Gençlik Forumu bünyesinde yürüten Gökkuşağı Sanat Atölyesi tiyatro ekibi tarafından ‘kadıncıklar’ isimli oyun segilendi. Şiir dinletisinin ardından Atölyenin gitar grubu tarafından türküler seslendirildi ve şiirlerinde okunduğu etkinlik kapanış konuşması ile son buldu.