Home , Haberler , Kadıköy'deki 8 Mart Mitinginde 3000 Yürek Buluştu

Kadıköy'deki 8 Mart Mitinginde 3000 Yürek Buluştu

İSTANBUL | 07 – 03 – 2011 | Kadıköy iki gün üst üste 8 Mart mitinglerine ev sahipliği yaptı. Dün sadece kadınların katıldığı 10 bin kişilik mitingin ardından, bugün de „Devrimci 8 Mart Platformu“ miting düzenledi.

 

Aralarında Demokratik Kadın Hareketi, Yeni Demokrat Kadın, Halk Cephesi, BDSP, Partizan, Ekmek ve Özgürlük Cephesi’nin de olduğu kurumlara üye kadın ve erkekler, Kadıköy İskele Meydanı’nda 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar mitingi düzenledi.

 

Tepe Nautilus önünde bir araya gelen 3 bin kişi, „Emekçi kadınlar; açlığa yoksulluğa, baskıya ve sömürüye karşı mücadeleyi yükseltelim“ ana pankartı arkasında yürüdü.

 

Yürüyüşte, „8 Mart kızıldır kızıl kalacak“, „Kadın erkek el ele devrimci mücadeleye“, „Kadın olmadan devrim olmaz, devrim olmadan kadın kurtulmaz“ şeklinde sloganlar atıldı.

 

Açılış konuşması Kürtçe ve Türkçe yapıldı

 

Yürüyüşün ardından Kadıköy Meydanı’nda düzenlenen mitingde açılış konuşması Kürtçe ve Türkçe yapıldı. Türkan Albayrak ve Nuran Alkan yaptıkları konuşmalarda kadın ve erkekleri kapitalizme ve emperyalizme karşı birlikte mücadele etmeye çağırdı.

 

Albayrak ve Alkan şöyle konuştu: „Bugün bu alanda insanca bir yaşam için emeğine sahip çıkarak sömürenlere karşı direnen Novamedli kadınlar, Emine Aslanlar, Gülistan Kobatanlar, Aynur Çamalanlar haykırıyor, Türkan Albayraklar, Batıgül Tunçlar, TEKEL işçisi kadınlar, MEHA’da kazanan kadınlar, Bericap’ta mücadele eden kadınlar haykırıyor. Ve ismini sayamadığımız niceleri ile bugün mücadele bayrağı bu alanda bizlerin, işçilerin, emekçilerin ellerinde yükselmeye devam ediyor.“

 

Albayrak ve Alkan konuşmalarında ayrıca, „Yüzyıllardır sömürülmemize rağmen baş eğmeyen bir sınıfın parçasıyız. Bizim sınıfımızın artık sabrı kalmadı. İşkencehanelerde, hücrelerde, zulmü parçaladık, dağlarda zalime diz çöktürdük, baş eğmedik. Bedeller ödeyerek mücadele ettiğimiz tarihimizden güç alarak, ‚Vardık, varız, sınıfsız ve sömürüsüz bir dünyayı yaratana kadar var olacağız“ dedi.

 

Direnişçi işçi kadınlar konuştu

 

Ardından kürsü direnişçi kadınlara bırakıldı. Gebze KDS Pres Döküm’de işten atıldıktan sonra direnişe başlayan Burcu Deniz, „insanca yaşayabilmek ve emeklerinin karşılığını alabilmek için“ direnişte olduklarını söyledi. 40 gündür eylemlerinin sürdüğünü belirten Deniz, „Kendi birlikteliğimizi sağlamaya çalışırken işten atıldık ve kapının önünde direnişe geçtik. İnsanca yaşayabilmek için 40 gündür direniyoruz. Desteklerinizi bekliyoruz“ dedi.

 

Türkan Albayrak, 1957’de kadınların sömürülmesi ile bugün arasında çok fark olmadığını söyledi. Albayrak, „Direnirken, işten atılmak ‚kader‘, yoksulluk ‚kader‘, açlık ‚kader‘ değil demek için; bizden, elimizden alınanları birlikte alabiliriz diye göstermek istedim. Bunu birlikte başardık. Direnmekten vazgeçmeyelim“ dedi.

 

Ontex işçisi Gamze Kayhan, fabrika önünde direnen tek kadın olduğuna dikkat çekti, „Kazanana kadar direnişi sürdüreceğiz“ dedi.

 

Ev İşçileri ile Dayanışma Sendikası Girişimi Sözcüsü Gülhan Benli, ev işçilerinin tacize ve tecavüzle iç içe yaşamak zorunda kaldığını söyledi. Benli, „Bizleri işçi olarak tanımlamıyorlar. Biz bugüne kadar onların pisliklerini çektik ama artık çekmeyeceğimizi binlerce kadınla birlikte yüzlerine haykıracağız. Artık karşınızda Ayşeler, Fatmalar olmayacak; örgütlü işçi kadınlar olacak. Bizler hayatı yaratan kadınlar olarak bize toz bezi muamelesi yapanlara, toz bezlerimizi atacağız“ dedi. Sendikalarının kuruluşunu 15-16 Haziran’da gerçekleştireceklerini söyledi.

 

Tutuklu gazeteci Berktaş’tan mesaj

 

Mitingde ayrıca, geçen yıl 8 Mart mitinginin örgütlenmesi için emek sarfeden ama bu yıl tutuklandığı için alanda bulunamayan Yazar Nevin Berktaş’ın miting alanına gönderdiği mesaj okundu.

 

Miting Grup Yorum, Adalılar, Ayışığı Kültür Merkezi Müzik Grubu dinletisi ve Tanyeri Şiir Topluluğu’nun dinletilerinin ardından son buldu. (ETHA)