Home , Avrupa , Hamburg’da 1 Mayıs Beş Ayrı Yerde Kutlandı

Hamburg’da 1 Mayıs Beş Ayrı Yerde Kutlandı

HAMBURG|01.05.2022| Hamburg’da 1 Mayıs toplam 5 ayrı merkezde kutlandı. Alman Sendikalar Birliği(DGB)’nin St. Pauli , Bergedorf, Harburg, Heusweg’ de düzenlediği “Geleceği Birlikte Kuralım” şiarlı 1 Mayıs yürüyüşleri ve Saat 13.00’de “wer hat, der gibt” birliğinin düzenlediği , yapımı 866 Avro’ya malolan Elbphilharmonie binasının önünden başlayan “Krizin Faturasını Zenginler Ödesin” şiarı altında Devrimci 1 Mayıs. Bu grup cumartesi günü Sternschanze’de 550 kişinin katıldığı bir “Sınıf Festivali” de düzenlemişti.

Bu yıl Atif Hamburg olarak DGB (Alman Sendikalar Birliği)’nin organize ettiği “Geleceği Birlikte Kuralım” şiarı altındaki 1 Mayıs yürüyüşüne katıldık. Saat 11.00 de Heusweg’de başlayan yürüyüş standların bulunduğu Fischmarkt’ da saat 15.00 de sona erdi. Yol boyunca, Krizin faturasını biz ödemeyeceğiz! , Emperyalist savaşlara hayır!, Yaşasın 1 Mayıs!, Uluslararası dayanışmayı yükselt!, Cinsel, sınıfsal, ulusal sömürüye son! sloganları atıldı. DGB’nin kürsüsünden sadece sendika temsilcileri konuştu. Biz Kürdistanlı-Türkiyeli demokrat göçmen örgütleri olarak kendi kürsümüzü oluşturduk. Buradan ATİK’in ve Yeni Kadın’ın Almanca bildirileri okundu ve alanda yaygın bir şekilde dağitıldı.
Pandemi sonrası ilk 1 Mayıs’a katılım oldukça iyiydi. DGB’nin verilerine göre sadece Fischmark’taki yürüyüşe altı bin kişi katıldı. Yine de 1.851 milyon nüfusa sahip Hamburg’da toplam beş merkezde tahmini 20 bin kişi katılsa bile çok az bir rakam.
Almanya’da toplusözleşme hakkı olan işçi ve emekçilerin maaşlarına 2021’de %1,3 zam yapılmıştı. Bu, işçi ücretlerine 2010 yılından beri yapılan en düşük zam oranıydı. 2022’ de enflasyonun %6 olacağı tahmin ediliyor. Mart ayı enflasyon oranı ise 7,3 dü.
Pandemi başladığından beri Almanya’nın en zengin on kişisi sermayelerini %78 arttırdılar. Bu toplam 223 Milyar Avroya denk geliyor. Almanya Ukrayna’daki Savaş nedeniyle silah ticaretinden elde ettiği gelirlerde üst sıralara yükseliyor. Silah tüccarı Rheinmetall, Deutsche Welle(DW) gazetesinin verilerine göre karını beşe katlamış. Yaklaşık 84 milyon nüfusu olan Almanya’da 13,4 milyon insan yoksulluk içinde yaşıyor ve gelir dağılımındaki uçurum giderek artıyor. Bunların çoğunu göçmenler, tek başına çocuk yetiştiren kadınlar ve yaşlılar oluşturuyor. Ev kiralarının aşırı yüksek olması nedeniyle insanlar boş binaları işgal ediyorlar ve özellikle Berlin’de sürekli eylem yaparak kiracıların bir çok haklar kazanmasını sağladılar. Evlerin kamulaştırılması için yıllardır ciddi işgaller ve eylemler sürüyor. 2022 Mayısın’da Almanya’da işçi ve emekçilerin durumu kısaca bu. Almanya’da uluslararası işçi sınıfının bir bileşeni olarak diyoruz ki:

Ancak bu böyle gitmez sömürü devam etmez
Yepyeni bir hayat gelir bizde ve her yerde

Yaşasın Proleter Enternasyonalizmi!

ATİF HAMBURG